Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Mačka i deca: Šta mačke deci znače?

Mačka i deca: Šta mačke deci znače?

0
macke i deca petface

Iako su mnogi vlasnici skeptični po ovom pitanju plašeći se za bezbednost i higijenu svoje dece, ovaj ljubimac itekeko doprinosi razvoju mališana. Dete će biti u mogućnosti da razvije sasvim novi način kreativnosti. Dokazano je da deca sa psihičkim oboljenjima lakše i bolje nadjačavaju ovakve bolesti uz prijatelje ove vrste. Takođe, istraživanja su pokazala da deca koja odrastaju uz mačke stiču bolju otpornost na različite alergene iz okoline. Iskustvo pokazuje, da postepeno i umereno izlaganje različitim alergenima koji se nalaze na mačjoj dlaci dovode do desenzibilacije pa posle izvesnog vremena deca nemaju alergijske reakcije.

Ako decu naučite kako da se pravilno ophode prema mački, pobrinuli ste se za sigurnost oboje. U početku, će verovatno biti jako teško objasniti deci pravila ponašanja prema novim ljubimcima, jer će ona biti van sebe od uzbudjenja zbog dolaska mace. Decu prvenstveno treba pripremiti i objasniti da nikako ne gnjave i maltretiraju mačku. Da će tako mačku povrediti i da ona više neće hteti da se igra sa njima. Zapravo najbolje je da deca mladja od šest godina uopšte ne dižu mačku, pogotovu ako su u pitanju mačići. S obzirom da su kod mačića kosti još uvek relativno krhke, preteran stisak može izazvati frakturu odnosno naprsnuće ili prelom kosti. Isto tako malo dete neće podneti težinu mačke pa može doći do ogrebotina dok mačka pokušava da pobegne. Budite svesni činjenice da mačka koja je stalno podvrgnuta nepravilnom ponašanju prema njoj od strane dece, može stvoriti vrlo agresivne mehanizme odbrane. Mačići koji neće odoleti pozivu za igru bolje će se slagati sa decom nego starija mačka koja je već stvorila svoje navike.

Trudite se da svom detetu objasnite da mače nije igračka i da ga mogu lako povrediti. Da ostave mače na miru kada je umorno i kada hoće da spava.  Ako su deca starija treba ih učiti kako da brinu o mački. Naravno, tada trebate biti pažljivi i nemojte svu brigu prepuštati deci, preuzmite ulogu nadzornika. Redovno davanje hrane i vode, četkanje a kasnije eventualno kupanje stvoriće kod deteta osećaj odgovornosti i brige za druga bića.

PROČITAJTE I:

Kako LEČITI OČNE INFEKCIJE kod mačaka?

S druge strane, mačke umeju biti vrlo zaštitnički nastrojene prema deci. Pogotovo mačke koje se dosta zbliže sa decom. Dečija radoznalost jako prija mačkama jer su i one same takve i skoro uvek su spremne za igru.

Postoje pravila koja trebate poštovati ako u kući žive mačke i deca. Nikada ne ostavljajte malo dete samo sa mačkom dok spava. Toplina  bebe može privući mačku koja će leći na njega i uguštii ga. U interesu zdravlja vaše dece, a i mačke objasnite im da nikako ne trljaju svoje lice o mačkino. Ovo se posebno odnosi na decu koja pokazuju alergijsku reakciju. Onemogućite pristup detetu hrani za mačke i najvažnije od svega, potrudite se da dete ne prilazi posudi sa posipom kako ne bi došlo u kontakt sa mačkinim urinom i izmetom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLežaljke za pse i mačke
Sledeći tekstTUŽNA SUDBINA: Napuštena kujica bila je toliko gladna da je jela kamenje i foliju!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime