Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Kako LEČITI OČNE INFEKCIJE kod mačaka?

Kako LEČITI OČNE INFEKCIJE kod mačaka?

0
leciti infekcije ociju petface

Očne infekcije kod mačaka su prilično česte, a najvažnije kod ove pojave je da se oči nikako ne tretiraju bez konsultacije sa veterinarom. Oči su izuzetno osetljiv organ i zahtevaju pažljivu dijagnostiku uzroka i izazivača koji dovode do pojave infekcije. Svaka pogrešna terapija uglavnom doprinosi razvoju komplikacija koje mogu da imaju opasne posledice kao što su gubitak vida pa i samog oka. Najčešći uzročnici oboljenja oka kod mačaka su bakterije, virusi i traume ali postoje i neki neurološki razlozi koji dovode do problema sa očima. Crvenilo, pojava iscedka, svrab, gubitak dlake, zamućivanje beonjače ili rožnjače, krvarenje, gubitak koordinacije i uznemirenost samo su neki od znakova da treba potražiti pomoć veterinara. Kako god, ne pokušavajte da sami donosite dijagnozu niti da lečite svoju ljubimicu.

Dijagnostičke procedure su prilagođene činjenici da su simptomi očnih infekcija prilično nespecifični. Klinički pregled čini osnovnu proceduru. Pregled oka podrazumeva da se utvrdi da li se radi o infekciji kapaka, konjuktiva ili same očne jabučice. Ponekad je neophodno uzeti uzorke iscedka ili dlake oko očiju kako bi se laboratorijski utvrdilo o kakvim uzročnicima infekcije se radi.

leciti infekcije ociju petface

Terapija se najčešće primenjuje topikalno – dakle spoljnom upotrebom kapljica, masti ili losiona. Ponekad se propisuje i oralna antibiotska terapija. U izuzetno komplikovanim situacijama neophodna je i hirurška intervencija. Primena kapljica i masti se uglavnom obavlja u kućnim uslovima ali to u znatnoj meri zavisi od stepena saradljivosti mačke. Jasno je da ni jedna mačka nije ljubitelj bilo kakve manipulacije sa očima, a pogotovo kada oseća bol, svrab ili bilo kakvu drugu neprijatnost.

  1. Nađite pomoć

Izuzetno su retke situacije kada vlasnik sam može da drži mačku u pogodnom položaju, otvori joj oko i ukaplje kapi ili nanese mast. Zbog toga preporučujemo da nađete osobu od poverenja koja će vam pomoći u davanju terapije. Mačku treba držati dovoljno čvrsto ali ne grubo i pratiti pokrete njenogtela koje će praviti u pokušaju da se oslobodi iz položaja u koji ste je postavili. Ukoli koristite prejak stisak, može doći do povreda zglobova. Pored toga, bilo bi dobro da mačku umotate u peškir i to tako što ćete joj imobilizirati ekstremitete kako ne bi mogla da vas ogrebe.

PROČITAJTE I: 

Koje to CVEĆE NIJE OPASNO za mačke i pse?

 

  1. Minimizujte stres

Mačka je već dovoljno uznemirena samim tim da oseća bol i sve neprijatnosti koje prate infekciju oka. Zbog toga neće biti posebno saradljiva u trenutku kada joj treba ukapati kapljice leka ili naneti mast u oko. Kada kažemo da minimizirate stres, pre svega mislimo da procenite kada da prestanete sa davanjem leka. Dakle, dajte terapiju sve dok mačka ne uđe u stanje da je nemoguće to učiniti. Biće vam jasno kada je taj trenutak nastao. Mačka će pokušavati da se otrgne, frktaće, pokušavati da vas ogrebe ili ujede. Neki stručnjaci smatraju da stres utiča na pogoršanje bolesti pa ukoliko dođete u situaciju da ne možete da primenjujete terapiju bez ogromnog uznemirenja mačke, potražite pomoć veterinara. Možda je bolje da se prekine sa takvim načinom lečenja, pogotovu ukoliko se radi o hroničnom oboljenju koje zahteva lečenje koje može trajati više nedelja.

leciti infekcije ociju petface

  1. Nikako ne koristite lekove namenjene ljudima

Iako će vam veterinar u nedostatku odgovarajućeg veterinarskog leka propisati lek namenjen ljudima, ovo nikako nemojte raditi amostalno. Pre svegase radi o izboru leka koji će imati najbolji efekat ili neće načiniti štetu vašoj ljubimici. Mnogi lekovi namenjeni ljudima u svom sastavu imaju materije koje nikako ne prijaju mačkama.

  1. Nemojte davati lekove koji su namenjeni psima

Mnogi vlasnici smatraju da su oči pasa slične očima mačaka. To je potpuno pogrešno. Mnogi lekovi koji se koriste kod pasa pored antibiotika sadrže i steroide, a oni se kod mačaka mogu koristiti samo sa velikim oprezom i pod kontrolom. Neadekvatan lek može prouzrokovati mnogo veću štetu.

leciti infekcije ociju petface

Kao što znate, mačke imaju i treći očni kapak koji predstavlja posebnu zaštitu oka. Jedan od prvih znakova da mačka ima problem sa okom jeste da će se ovaj organ prevući preko oka. Ukoliko vidite treći očni kapak kod svoje ljubimice, odmah potražite pomoć veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZATVOR KOD PASA: Javlja se kod starijih jedinki, ali ima još mnogo razloga!
Sledeći tekstPokrenuli smo akciju – SKLONI NAPUŠTENOG PSA SA ULICE – a evo kakve su nam fotografije stigle!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime