Naslovna PETOPEDIJA PSI Ležaljke za pse i mačke

Ležaljke za pse i mačke

0
ležaljke za pse i mačke

Stvarno nije u redu da vi uživate na novoj sofi, dok vaš ljubimac, bilo da je pas ili maca, gleda tužnim pogledom sa svog starog ćebenceta. On izgleda kao da su mu potonule sve lađe što više ne sme sa vama da gleda ni televiziju. Ako to do sada niste uradili, krajnje je vreme da ga obradujete i novom, udobnom i samo za njega dizajniranom ležaljkom – u kojoj će vaš ljubimac moći da uživa baš kao da je kralj u svetu životinja.

Pletene, od pruća, plastične, šarene, male, velike uz obavezan dodatak jastuk– ležaljke će biti omiljeno mesto za odmor vašem ljubimcu. Preporučljivo je da izaberete ležaljku od takvog materijala koja neće preterano skupljati dlake, koja lako i jednostavno može da se opere u veš mašini.

Kreiranjem nameštaja za ljubimce bave se i ozbiljne dizajnerske kuće. Oni koji ne mogu zamisliti život bez “najboljeg” prijatelja, tome se neće čuditi jer su spremni da izdvoje i pozamašnu sumu novca za malenog člana porodice. Tako se odlučuju čak i za prilično ekstravagantna rešenja.

Ipak, u osnovna i skromnija rešenja spadaju ležaljke sa udobnim jastucima, prilagođene veličini vašeg ljubimca. Kako bi vašim ljubimcima bilo što udobnije, a da se izgledom ipak lepo uklopi u vaš interijer nije potrebno preveliko rasipanje novca. Logično je da će vam za pinča i bernardinca biti potrebna ležaljka različitih veličina.

Da li ste ikada videli mačku koja voli hladno? Njihova regularna temperatura tela je za 3 stepena viša nego što je to kod ljudi. Zato je njima potrebna toplota više nego nama i ponekad im nije dovoljno samo krzno. Za male prostore, predlažemo ležaljke za radijator! One su idealne za duga mačija izležavanja, koje uz to i sprečavaju direktno grejanje vaše mace. Ovakva ležaljka je lepog izgleda i uklapa se u svaki prostor. Kači se direktno za radijator.

Takođe, za sve ljubimice koje žele da uživaju u stalnom suncu, ptičicama i lepotama prirode, postoje ležaljke za prozor.

Ono što je takođe jako bitno znati jeste da mace vole privatnost, stoga njenu ležaljku i njeno mesto za odmor postavite na nekom zavučenom, tamnom mestu vašeg stana. Uz ležaljku bilo bi poželjno da vašoj ljubimici obezbedite i penjalice.

Najvažnija stavka kod ležaljki jeste redovno održavanje higijene. U zavisnosti od ljubimca, dužine dlake, sklonosti linjanju, navikama izlaska u spoljnu sredinu terba prilagoditi i način i dinamiku čišćenja. Usisavanje dlaka je obavezno najmanje dva puta nedeljno, a pranje prostirki ili jastuka bar jednom mesečno po mogućstvu u veš mašini na iskuvavanju. Na dlaci se skupljaju najrazličitiji paraziti, bakterije, gljivice i naravno čestice prljavštine a ležanjem se sve to prenosi i na materijal ležaljke. Nije retkost da neka od kožnih oboljenja kod ljubimca nastaju kao rezultat neodgovarajućeg održavanja higijene prostora u kome se odmaraju i spavaju.

Prilikom izbora ležaljke posebno vodite računa o bezbednosti. Ukoliko imate psa koji voli da gricka i lomi, a pri tome i guta razne predmete, nemojte nabavljati korpe od pruća. Parčići koje odlomi lako mogu završiti u digestivnom traktu ili naneti povrede ukućanima. Ovo se odnosi i na ležaljke od materijala koji se lako rasparaju ili kidaju kao što su one pletene od vune ili sa različitim ukrasnim dodacima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRIČA DANA: Beskućnik spasao život psu, kojeg je vlasnica izbacila iz stana!
Sledeći tekstMačka i deca: Šta mačke deci znače?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime