Naslovna PETOPEDIJA MAČKE PITALI STE SE: 8 ZNAKOVA da je vaša mačka U TERANJU (ESTRUSU)!

PITALI STE SE: 8 ZNAKOVA da je vaša mačka U TERANJU (ESTRUSU)!

0
macka u teranju petface

Estrus ili narodski rečeno „teranje“ je period u kojem je mačka ženskog pola veoma raspoložena za parenje i oplodnju. Svaka mačka koja je dostigla reproduktivni uzrast i nije sterilisana ulazi u estrus. U proseku, ženke dostižu polnu zrelost sa oko 6 meseci života, dakle vrlo brzo. Teranje se uglavnom javlja sezonski u proleće i jesen ali to ne znači da ste mirni do jeseni ukoliko se mačka ne pari tokom proleća. Naime, ukoliko nije uparena, estrus se ponavlja već za 2 do 3 nedelje i to tako traje sve dok ne dođe do oplodnje. To znači da, za razliku od pasa kod kojih se estrus javlja samo 2 puta godišnje, kod mačaka teranje traje gotovo neprekidno sa kratkim pauzama. Pored toga, postoje i drugi faktori koji utiču na reproduktivni ciklus kao što je prisutnost dnevnog svetla, dužina trajanja dana ili prisutnost drugih mačaka u okruženju. Ako vaša mačka nije sterilisana, evo nekoliko znakova koji će ukazivati na to da vam je ljubimica u teranju i da postoji mogućnost da svi zajedno postanete ponosni vlasnici legla od 3 do 6 mačića.

PROČITAJTE I:

OTROVNA HRANA ZA MAČKE: Čokolada, kofein, avokado…

Oglašavanje i pozivanje

Mjaukanje i karakteristično „zavijanje“ ponekad je toliko intezivno da izgleda da mačka trpi velike bolove. Nije utvrđeno da li mačka u teranju zaista pati od bolova ali definitivno se vidi da je krajnje uznemirena. Stručnjaci smatraju da deo te vokalizacije predstavlja i obaveštenje i poziv zainteresovanim mužjacima. A njih uvek ima i više nego što želite.

Položaj tela

Mačka u teranju diže zadnji deo tela u vazduh, savija zadnje noge i ubrzano u mestu gazi po podlozi.

macka u teranju petface

Pomeranje repa u stranu

Ovo se dešava obično u kombinaciji sa dizanjem zadnjeg dela tela. Vlasnik ovo može izazvati ako mazi mačkin zadnji deo tela i to u predelu karlice i repa.

Prekomerna naklonost

Mačka se trlja o zglobove nogu vlasnika tako da je gotovo nemoguće normalno hodati. Trlja se o nameštaj, okvire vrata i pod. Obično trlja obraze i bradu jer se tu nalaze mirisne žlezde. Uobičajen miris se menja tokom estrusa i daje do znanja da je mačka spremna za parenje. Takođe, često uskače u naručje vlasnika i preterano se mazi.

macka u teranju petface

Želja za bekstvom

Nasuprot prekomernoj naklonosti, javlja se i pojačana želja za bekstvom. Mačka želi da bude na otvorenom i da napusti uobičajen životni prostor. Ovo se dešava i kod nekih promena ponašanja koje su uslovljene dolaskom druge mačke u domaćinstvo ili nekim drugim okidačima stresa.

Koliko traju znaci?

Mačke ne pokazuju uvek iste znake tokom svakog ciklusa estrusa. Znaci traju oko nedelju dana i to u rasponu od 3 do 14 dana. Mačke ovuliraju tokom svakog estrusa. Zbog toga, bilo sa istim ili različitim mužjakom, gotovo svako parenje rezultira trudnoćom. To je glavni razlog stvaranje velike populacije uličnih mačaka.

Pojačano lizanje genitalnog područja

Stidnica mačke je u estrusu otečena i javlja se iscedak. To naravno izaziva pojačano lizanje kod mačke ali treba imati u vidu da se lizanje pojačava i u slučajevima urinarnih infekcija.

Puzanje

Ljubimica spusti svoju prednju četvrtinu tela na pod, uzdigne ostatak tela od tla i tako puzi. Simpatično, ali i upozoravajuće ukoliko ne želite potomstvo.

Obeležavanje prostora urinom

Urin mačke u teranju bogat je feromonima koji privlače mužjake. Nije neuobičajeno da mačke obeležavaju prostor svojim urinom upravo da bi privukle muške partnere.

macka u teranju petface

Mačka u teranju! Ko nije doživeo – ne zna šta to znači i kako izgleda. Imate dva izbora. Ukoliko ne želite da doživite takvo iskustvo, sterilišite svoju ljubimicu još pre prvog teranja. Osim ovih neprijatnosti i mogućnosti da se bavite udomljavanjem mačića o kojima ne želite ili ne možete da se brinete, sprečićete i brojna oboljenja koja su uslovljena hormonskim poremećajima.

Druga opcija, pružite vašoj mački dodatnu pažnju, viže maženja, druženja i vremena za igru. Obezbedite prostor i onemogućite pristup mužjacima ukoliko ne želite da dođe do parenja. Naravno, to radite otprilike dve nedelje svakog meseca!

Ukoliko ipak želite potomstvo svoje ljubimice, obezbedite joj uslove za normalno parenje i sve što joj je potrebno sa predstojeći period trudnoće, porođaj i negu mladih.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst“Zovem se Tugomir i 12 godina sam živeo na ulici, jer me niko ne želi”!
Sledeći tekstMNOGI NE ZNAJU: Ovo im konstantno radimo, a psi to NE PODNOSE!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime