Naslovna PETOPEDIJA MAČKE OTROVNA HRANA ZA MAČKE: Čokolada, kofein, avokado…

OTROVNA HRANA ZA MAČKE: Čokolada, kofein, avokado…

0
otrovna hrana za macke petface

Mačji digestivni sistem iako sadrži iste organe kao i ljudski, funkcioniše drugačije. Zbog toga, mnoge namirnice koje su sasvim prihvatljive i bezopasne nama ljudima, predstavljaju ozbiljnu opasnost za mačke. Zbog toga izbegavajte hranu kao poslasticu i sredstvo kojim ćete razmaziti svoju ljubimicu. Umesto toga, razmazite je novom igračkom i vremenom koje ćete joj posvetiti. Upoznajte i proučite najotrovnije grupe hrane i pića za mačke:

Čokolada

Kao i za pse, čokolada je krajnje opasna za mačke. Sadrži materiju teobromin koja je otrovna za ljubimice. Kao i kofein koji je redovan sastojak čokolade utiče na pojačano izlučivanje tečnosti povraćanjem i dijarejom pa može doći do fatalne dehidratacije. Drugi simptomi su srčani udari, smanjen dotok krvi u mozak i koma. Ne bavite se obračunavanjem kritične količine čokolade u odnosu na telesnu težinu ljubimice. Mačka nema potrebu za takvom poslasticom pa joj je nemojte davati ni u jednoj količini, ma kako bila mala.

otrovna hrana za macke petface

Kofein

Kofein je diuretik koji takođe izaziva pojačano izbacivanje tečnosti iz organizma. Nalazi se u mnogim proizvodima kao što su kafa, čaj, čokolada, energetska pića, pa i u suplementima za mršavljenje. Dakle, mački ne treba omogućiti konzumaciju ni jedne namirnice ili napitka koji sadrži kofein jer se javljaju znaci hiperaktivnosti, povraćanja, ubrzanog rada srca, visokog pritiska, tremora, epi napada i kolapsa.

Alkohol

Svi alkoholi sadrže etanol koji je izuzetno smrtonosan za mačke. Izaziva usporenje respiratornih radnji, srčani zastoj, komu i smrt. Alkoholni kokteli koji sadrže šećer su po pravilu veoma primamljivi za mačke pa ih držite van domašaja ljubimice. Iako im niste svesno dali alkoholna pica, nezgode se dešavaju i nije retkost da mačke poližu prosuto vino, pivo ili neko žestoko piće. Odmah potražite pomoć veterinara.

PROČITAJTE I:

PAZITE!!! LJILJANI su OTROVNI za mačke!!! (VIDEO)

Životinjske kosti

Kosti nisu otrovne ali predstavljaju veliku opasnost. Oštre i krte pileće ili ćureće kosti mogu izazvati povrede usta, ždrela, želuca i creva. Veći komadi izazivaju opstrukciju grla što može izazvati gušenje. Nakupljanje nesvarenih komada kostiju u crevu može izazvati opstrukciju rada creva što zahteva komplikovane hirurške intervencije. Kosti nisu hrana ni poslastica i nemaju nikakvu posebnu nutritivnu vrednost pa ih nemojte davati ljubimcima.

Avokado

Sve ga više koristimo u ishrani zahvaljujući brojnim receptima koji sadrže ovu biljku. Mačke vole miris svežeg avokada i vrlo im je privlačan. Međutim, avokado sadrži masnu kiselinu persin koja je toksična za mačke. Trovanje avokadom izaziva povraćanje, proliv, poremećaje u disanju, nakupljanje tečnosti oko srca a u težim slučajevima i smrt.

otrovna hrana za macke petface

Luk i praziluk

Čak i najmanje količine luka mogu biti otrovne zamačku. Bilo da se radi o svežem, osušenom, pa čak i termički obrađenom, luk treba izbegavati u izvornom obliku. Neki sastojci su veoma korisni za organizam mačke ali njih obezbeđujte samo kroz hranu koja sadrži te elemente. Luk izaziva anemiju, uništenje crvenih krvnih zrnaca a simptomi su prisustvo krvi u urinu, ubrzan rad srca, i bledilo sluzokože.

Nažalost, lista štetnih, opasnih i otrovnih namirnica i pića se ovde ne završava. Mačkama ne treba davati grožđe, sveže ili sušeno, ribizle, sirova jaja, pečurke, paradajz, sirovu ribu i orašaste plodove makadamije. Ukoliko imate želju da svoju mačku hranite nekim sastojcima iz vaše uobičajene ishrane, posavetujte se sa svojim veterinarom šta je bezbedno, a šta ne kada je vaša ljubimica u pitanju. 

otrovna hrana za macke petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPAS SKOČIO U ODBRANU DETETA: Otac je simulirao napad, a pas se postavio herojski! (VIDEO)
Sledeći tekstDENIS JE PONOS SVIH: Pogledajte kako je spasio kujicu Leu iz ledene reke Vuke!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime