Naslovna VESTI MAČKE NOVOSTI: ovo je mačka vukodlak, koja svoj poseban izgled duguje genetskim promenama

NOVOSTI: ovo je mačka vukodlak, koja svoj poseban izgled duguje genetskim promenama

0
mačka vukodlak petface

mačka vukodlak –da, dobro ste pročitali. Ova mačka ne samo da postoji, već i nije nasumičan slučaj, već je od 2014. i zvanično priznata vrsta koja se uzgaja.

mačka vukodlak petface

Ova vrsta se naziva Likoi, koje su ovaj naziv dobile po grčkom nazivu za vuka. Njihova „vukodlaka“ pojava potiče od genetske mutacije. Zahvaljujući ovom promeni gena, ove mačke  imaju tamno krzno sa retkom i tankom dlakom. Ono što je takođe odlika ove vrste je da dlake uopšte nemaju oko očiju, na šapama, stomaku i nosu. Njihova osobitost je i to što imaju kandže koje su podesive, odnosno koje se uvlače.

mačka vukodlak petface

Iako je pojava mačaka vukodlaka poznata već decenijama, niko do nedavno nije pokušavao da razmnožava ove posebne mace. Tako je bilo sve do 2010. godine, kada je veterinar Džoni Gobl, sa svojom suprugom Britni, došao do legla mačića malo „čudnijeg“ izgleda.

mačka vukodlak petface

Majka ovih mačića je kratkodlaka, crna, domaća mačka. Džoni Gobl je sa naučnicom Lesli Lajons, preduzeo odgovarajuće DNK pretrage, kako bi ustanovili da se ipak ne radi o Sfinks ili Devon mačkama.

Nekoliko meseci potom, Goblovi su čuli za novo leglo mački vukodlaka. Povodom ovog događaja, Britni je na svom sajtu LykoiKitten.com napisala sledeće:

Kada smo došli da ih pokupimo, mogla sam slobodno da kažem da je ovaj par mačaka imao iste gene kao prvi par ovih mačaka koje smo pronašli.

mačka vukodlak petface

Pre nego što su počeli da uzgagaju ovu vrstu mačaka, Goblovi su hteli da se osiguraju da su ove mačke potpuno zdrave, kao i da specifičan izgled njihovog krzna nije posledica bolesti ili poremećaja.

Preduzeti su različiti infektivni testovi, srčani skeneri, kao i DNK analize na svim mačkama, a sve one su takođe odvdedene na Univerzitet Tenesi kako bi tim dermatologa pregledao sve promene na njihovom krznu i koži.

Analizama je ustanovljeno da mačka vukodlak ima specifične folikule dlake, koji onemogućavaju rast dlake. Takođe kod njih su zastupljeni folikuli koji omogućavaju rast dlake imaju narušen balans komponenti koja je neophodna za održavanje dlake.

mačka vukodlak petface

Ono što se na kraju nametnulo kao zaključak svih ovih testova je da se radi o mačkama koje se mogu pohvaliti savršenim zdravljem, a za čiji neobičan izgled je zadužena prirodna mutacija gena. Zahvaljujući ovom zaključku, Goblovi se nisu dvoumili i počeli su da uzgagajaju mačke vukodlake, a dobrodošlicu prvom mačetu poželeli su 2011. godine.

Mačka vukodlak, sada se uzgaja u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Francuskoj. Likoi mačke su od 2014. godine dobile status „preliminarna nova vrsta“ od strane Međunardonog udruženja mačaka, koje takođe ove mačke opisuje kao inteligentne, lojalne i zaštitnički nastrojene.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPriključi se akciji: Budi human, nahrani napuštene životinje!
Sledeći tekstOdbila je da napusti svoju mačku: Iseljene su obe iz stana!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime