Naslovna VESTI MAČKE DA LI MAČKE PERU ZUBE? Saveti za čuvanje zdravlja vašeg ljubimca i...

DA LI MAČKE PERU ZUBE? Saveti za čuvanje zdravlja vašeg ljubimca i sprečavanje zdravstvenih problema

0
Pranje zuba mačaka

Održavanje oralne higijene kod mačaka je vrlo važno, ali većina vlasnika nije dovoljno informisana o tome. Parodontalna bolest kod mačaka je rasprostranjena, sa čak 70% mačaka kojima je dijagnostikovana do treće godine.

Pranje zuba mačaka

Ova bolest može uzrokovati ozbiljne probleme, kao što su gubitak zuba, srčani problemi, bolesti bubrega i jetre. Međutim, redovno čišćenje zuba i pravilna ishrana mogu smanjiti rizik od razvoja ovih problema.

Pročitajte i ovo: Ako je vaša mačka POPILA MALO KAFE iz vaše šolje, ODMAH pozovite veterinara!

Rutina nege mačjih zuba uključuje redovno pranje zuba, poželjno jednom ili dva puta nedeljno. U početku, ovo može biti izazov, ali čak i ako se čisti jednom mesečno, to je bolje nego ne čistiti uopšte. Obavezno je koristiti paste za zube specifične za mačke, sa različitim ukusim njihove omiljene hrane. Osim toga, mačkama se mogu davati dodaci ishrani koji pomažu u održavanju čistoće zuba.

Pranje zuba mačaka

Kupovina igračaka i dodataka ishrani može biti korisna, jer postoji širok izbor igračaka koje sadrže sastojke koji podstiču varenje i bore se protiv naslaga. Dodatno, postoje dodaci ishrani u obliku praha ili tečnosti, koji se lako dodaju u hranu mačke.

Preporučljivo je koristiti četkice za zube koje je odobrio vaš veterinar. Tokom prvih nedelja, preporučuje se upotreba paste za zube i prsta, kako bi se vaša mačka navikla na postupak. Kada se navikne, možete koristiti četkicu za zube. Takođe, važno je umotati mačku u peškir i smanjiti rizik od povrede tokom postupka.

Pranje zuba mačaka

Ukratko, održavanje oralne higijene kod mačaka je veoma važno i trebalo bi da bude sastavni deo brige o vašem ljubimcu. Redovno čišćenje zuba, pravilna ishrana i upotreba dodataka ishrani mogu smanjiti rizik od parodontalne bolesti i drugih zdravstvenih problema. Ako imate bilo kakvih pitanja ili problema, posavetujte se sa veterinarom.

Sandra Todorović, grumer

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDEČAK HEROJ: Pokazao da svet može biti bolje mesto ako se samo malo trudimo.
Sledeći tekstDrugi pas je poklon prvom psu

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime