Naslovna VESTI MAČKE Ako je vaša mačka POPILA MALO KAFE iz vaše šolje, ODMAH pozovite...

Ako je vaša mačka POPILA MALO KAFE iz vaše šolje, ODMAH pozovite veterinara!

0
Mačka i kafa

Ako je vaša mačka popila malo kafe, možda se pitate da li je to u redu za njih. Ako je mačka par puta liznula kafu  trebalo bi da bude u redu, ali pošto je kofein otrovan za mačke, ključno je paziti na njih i znati šta da rade.

Mačka i kafa

Šta je u kafi i kako to može uticati na vašu mačku?

Kafa sadrži kofein, koji je stimulans koji može uticati na telo vaše mačke. Kafa takođe sadrži druge hemikalije, kao što su tanini, koji isto tako  mogu uticati na zdravlje vaše mačke. Previše kafe može dovesti do povraćanja, dijareje, hiperaktivnosti i nemira kod mačaka. Takođe može izazvati nepravilan rad srca, pa čak i smrt u ekstremnim slučajevima.

Pročitajte i ovo: MALA, DRAGA LAVICA – Maca koja je doživela veliku promenu i dobila novu šansu.

Koliko je kafe previše za moju mačku?

Veličina i starost vaše mačke će to tačno odrediti. Prema SOS liniji za pomoć za kućne ljubimce, jedno ili dva lizanja kafe, čaja ili gaziranog pića verovatno neće otrovati većinu kućnih ljubimaca. Međutim, davanje neiskorišćenog taloga od kafe, zrnaca, kesica čaja ili dodataka mačkama može dovesti do ozbiljne toksičnosti. Zbog toga, generalno, vašoj mački ne bi trebalo da naškodi jedan liz kafe. Međutim, mudro je izbegavati da ih namerno pustite da piju bilo šta.

Šta da radim ako je moja mačka popila malo kafe?

Ako je vaša mačka popila malo kafe, neophodno je da je pratite da li ima znakova trovanja kofeinom. U roku od 30 do 60 minuta nakon konzumiranja kofeina, mačke mogu pokazati kliničke simptome toksičnosti. Simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju povraćanje, nemir, uznemirenost, hiperaktivnost i dahtanje Odmah kontaktirajte svog veterinara ako vaša mačka pokaže bilo koji od ovih simptoma. Pored toga, mogli bi da počnu da imaju napade i drhtanje kako se toksičnost pogoršava.

Mačka i kafa

Pročitajte i ovo: ŠTA SE DEŠAVA SA MOGLIJEM?

Kako se leči trovanje kofeinom kod mačaka?

Ne postoje tretmani bez recepta ili kućni lekovi koji bi pomogli u brizi za mačku koja je konzumirala previše kofeina. Vaš veterinar bi mogao da izazove povraćanje kako bi sprečio telo da apsorbuje više kofeina, u zavisnosti od toga koliko brzo možete da unesete svog ljubimca. Vaša mačka može da primi intravenske tečnosti da pomogne izbacivanju kofeina iz tela ako vaš veterinar ne može da izazove povraćanje na vreme.

Mačka i kafa

Osim lečenja abnormalnih srčanih ritmova, vaš veterinar takođe može da koristi lekove za lečenje tremora i napada, kao i za smanjenje opasno visokih otkucaja srca. Vreme koje je potrebno da kofein napusti životinjski sistem je između 24 i 48 sati.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠTA SE DEŠAVA SA MOGLIJEM?
Sledeći tekstDa li ste čuli za ove RASE PASA?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime