Naslovna VESTI MAČKE Da li znate: Zašto mačke žvaću krpice, kesice, trakice?

Da li znate: Zašto mačke žvaću krpice, kesice, trakice?

1
mačke žvaću krpice petface

Ukoliko ste prisustvovali sceni u kojoj mačke žvaću krpice vrlo verovatno ste se pitali šta još može da vas iznenadi kada je ponašanje vaših ljubimica u pitanju.

Ok, priznajemo, za naša shvatanja mace umeju ponekad da se ponašaju čudno. U kategoriju “čudnih akcija” spada i žvakanje stvari od vune, plastike, telefonskih kablova, plastičnih kesa ili stvari od drugih materijala.

Sijamska mačka i druge orijentalne rase najčešći su akteri u ovakvim „akcijama“, ali i mnoge druge rase, kao i naše domaće mačke.

Ni sami veterinari nisu potpuno sigurni zašto mačke to rade, ali je po svemu sudeći u pitanju opsesivno – kompulsivni problem. Do ovog zaključka došlo se usled pozitivne reakcije mačaka na lekove, koji se kod ljudi koriste za lečenje ovog poremećaja.

Neki veterinari smatraju da je žvakanje predmeta od veštačkih materijala izraz mačije žudnje za biljnim vlaknima, pa bi se sađenje baštice za mace moglo uzeti u obzir.

Poznato je i da napetost dovodi do ovakvog ponašanja. Nemojte vikati na mačku kada žvaće predmete, jer to povećava njenu napetost, a samim tim i potrebu da žvaće. Poigrajte se sa njom, ponudite joj igračku, bacite lopticu, zamahnite peruškom..

U svakom slučaju igračke namenjene isključivo maci mogu pomoći, ali i vreme koje joj posvetite u igranju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBRAVO, BRAVO: Dečko skinuo svoju jaknu i zaštitio psa od kiše!
Sledeći tekstDIVNA GALERIJA FOTOGRAFIJA: kada vlasnici imitiraju svoje pse

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime