Naslovna VESTI PSI NAJNOVIJE VESTI: 62 Udruženja iz cele Srbije u obraćanju ministarstvu – NE...

NAJNOVIJE VESTI: 62 Udruženja iz cele Srbije u obraćanju ministarstvu – NE DAMO ŽIVOTINJE!

5
pregazio psa petface

Zajedno sa istim ciljem – STOP ODLUCI NADLEŽNIH – 62 Udruženja širom Srbije potpisalo je i poslalo Ministarstvu dopis o hitnoj obustavi najavljenog nacrta Zakona! Da podsetimo, juče je objavljen dokument o najavi izmena i dopuna Zakona o dobrobiti Životinja u kojem se, između ostalog, “rok za život” uhvaćenih pasa sa ulice skraćuje na 15 dana, što praktično znači da će psi koje Veterina Beograd uhvati na ulici, imati samo 15 dana života od momenta kada su odvezeni u šinteraj.
„ZAHTEVAMO DA SE PRIMENI ZAKON, A NE DA SE MENJA! Povodom nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja, koji je u fazi izrade u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životine sredine, ovim putem zahtevamo jer nam Ustav RS daje pravo na to:
1.Ne sme se dozvoliti menjanje zakona u delovima o kontroli populacije napuštenih životinja, jer postoji prećutna saglasnost organa vlasti da ga ne primenjuju.
2.Poštovanje postojećeg Zakona o dobrobiti životinja u potpunosti
3.Da nam omogućite da se kao Organizacije građana sa teritorije cele Srbije – civilno društvo, uključimo u proces kreiranja i primene zakona u delovima koji se tiču dobrobiti životinja, a naročito u pogledu rešavanja problema napuštenih životinja kako bismo zajedno sa organima vlasti došli do održivog, humanog i efikasnog rešenja.
Ono što naglašavaju predstavnici ujedinjenih Udruženja jeste da problem napuštenih životinja i te kako postoji, ali da se ne rešava jer se Zakon ne sprovodi u najvećem delu.
zakon o zivotinjama petface
„Nijedan vlasnik nije kažnjen zbog napuštanja životinje, a od nesterilisanih vlasničkih životinja potiče najveći broj uličnih životinja. Retke su osude za krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja, a većina lokalnih samouprava, takođe, i dalje koristi eutanaziju kao način kontrole populacije napuštenih životinja, iako je to Zakonom zabranjeno (a o čemu se i Ustavni sud izjasnio), a ne snose odgovornost za to“, stoji u delu ovog dopisa.
Predstavnici Udruženja naglasili su u svom obraćanju i da su analize Svetske zdravstvene organizacije pokazale da je eutanazija kao metod kontrolisanja populacije napuštenih životinja nesiguran i ne donosi rezultate. Ubijanje uličnih pasa i mačaka ne može da dovede do rešavanja problema, jer se ne rešava uzrok problema – neodgovorno vlasništvo, pa bi nedugo nakon uklanjanja svih uličnih životinja sa ulice bile ponovo preplavljenje nesterilisanim i nevakcinisanim životinjama.
„Zbog svega navedenog zahtevamo da se pre sačinjavanja bilo koje verzije nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja poštuje gore navedeni Zaključak Vlade Srbije te da se održe sastanci sa predstavnicima dole potpisanih Udruženja kako bi se uključili u proces izrade zakona, jer je svima u cilju da se reši problem napuštenih životinja“, naveli su oni!
Kao što smo već naglasili, 62 Udruženja iz cele Srbije se uključilo u ovu borbu, a između ostalih tu su Udruženja iz Niša, Bačke Palanke, Kragujevca, Beogrda, Čačka, Negotina, Obrenovca, Banje Koviljače, Čoke i mnogih mnogih drugih opština širom države.
Ukoliko želite d aim pružite podršku možete to učiniti tako što ćete potpisati peticiju, koja je za samo jedan dan sakupila preko 5.000 potpisa. Mi smo potpisali i podržali, a vi?

PETICIJA SE NALAZI NA OVOM LINKU!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOVO JE FENOMENALNO: Uređaj za reciklažu – ubaciš flašu, izbaci hranu za ulične ljubimce!
Sledeći tekstSAZNAJEMO: Odogovor Ministarstva: „Demantujemo tvrdnje. Nema izmena postojećeg Zakona“!

5 KOMENTARA

  1. Ako ne budemo ovom peticijom uspeli mozemo tuziti drzavu za ubistva zivotinja medjunarodnom sudu u Sallzburu.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime