Naslovna PETOPEDIJA PSI BUDITE MU VELIKA PODRŠKA: Nega bolesnog psa!

BUDITE MU VELIKA PODRŠKA: Nega bolesnog psa!

0
nega bolesnih pasa petface

Možda će biti prilika kada ćete svom ljubimcu morati da pružite više od svakodnevne nege. U takvim situacijama vrlo je važno delovati pravovremeno i obezbediti adekvatnu pomoć vašim psima. Često bolesni psi pokazuju jače ili slabije izraženu depresiju, pa je vaša pažnja i briga jako bitna.

Povrede i prelomi
Česte povrede kod pasa jesu rane od ugriza koje zarade u sukobima sa drugim psima. Medjutim kod lovačkih pasa  koji su u blizini opasnih divljih životinja ova pojava je češća i povrede su dosta ozbiljnije, nekada praćene prelomima. Neke se rešavaju i hiruškom intervencijom što nimalo nije naivno, jer će vaš pas biti primoran na strogo mirovanje. Dakl,e strogo je zabranjeno trčanje, skakutanje, izbegavanje klizavih površina kao i stepeništa. Poznato je da rane kod pasa zarastaju mnogo brže nego kod ljudi zato se zavoji retko koriste. Kod nestašnih ljubimaca koji stalno ližu ranu, češu je i ne dozvoljavaju da ona zaraste, uvek se rana previja ili se koristi viktorijanska kragna kako bi se sprečila moguća infekcija.

Kožne bolesti
Ako je koža vašeg prijatelja oštećena usled neke zaraze ili kožne bolesti nega vašeg prijatelja će biti drugačija. Važno je napomenuti da se kožne bolesti leče veoma dugo, a  procesa nastajanja kožnog oboljenja može biti toliki da veliki deo vremena vlasnik ni ne zna da nešto nije u redu sa psom. To znači da vaši psi mogu imati neki problem sa kožom mesecima, a da vi to niste primetili.  

Ostala oboljenja
Međutim ako je vaš pas bolestan od neke teške bolesti, vaša pažnja i nega su neophodne da bi vaš ljubimac povratio snagu i ozdravio. Sistemska oboljenja kao što su oboljenje bubrega, organa za varenje, srca, pluca iziskuju stalnu negu. U ovakvim situacijama zdravstveno stanje vaših prijatelja je ugroženo i potrebno im je privikavanje na novonastalu situaciju. Za one ljubimce kojima je mirovanje obavezno u kavezima ili transporterima lečenje će biti znazno teže. Teška oboljenja zahtevaju i korekciju ishrane koja takodje može biti stresna promena za vašeg prijatelja. Naravno napominjemo da način nege vaših drugara zavisi od vrste bolesti i da uvek morate doslovce slediti upustva vašeg veterinara u lečenju svojih dragih četvoronožaca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNega kože i dlake kod pasa
Sledeći tekstPolna zrelost i razmnožavanje kod pasa – kako prepoznati znake teranja?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime