Naslovna PETOPEDIJA PSI Nega usta kod pasa

Nega usta kod pasa

0
nega usta psa petface

U ustima pasa se može naći od 200 do 400 različitih vrsta bakterija. Izgleda mnogo, ali treba znati da su usta psa neuporedivo čistija od usta nas ljudi. Iako su čistija, to ne znači da je redovna kontrola i nega usne duplje i zuba vaših ljubimaca manje važna. Da bi vaši ljubimci uvek bili zdravi najbolje je održavanje higijene započeti još kod štenaca kada su zdravi. Što pre ih postepeno navikavate na to, manje problema će te imati kasnije, a on se neće buniti i sve može izgledati kao neka kratka igrica. To znači da od najranije mladosti vašeg prijatelja počnete sa navikavanjem na manipulaciju oko usta. To ćete najlakše uraditi, tako što ćete mu blago gurati prst u usta, masirati desni i dodirivati zube.

Najčešći problemi usne duplje vaših ljubimaca vezani su za nastajanje zubnog plaka. To su žućkaste naslage koje nastaju usled taloženja ostataka hrane i bakterija. Ukoliko se plak ne uklanja redovnim čišćenjem zuba, nastaje kamenac koji može da izazove i druge probleme sa zubima kao što su upale desni, lomljenje i ispadanje zuba. Uklanjanje zubnog plaka se relativno lako obavlja redovnim pranjem zuba upotrebom četkica i specijalizovanih pasti. Nikada ne treba koristiti paste za zube namenjene ljudima jer izazivaju ozbiljne probleme u probavnom traktu pasa. Pored toga, danas sun a tržištu prisutne tečnosti koje se mogu dodati u vodu i koje svojim sastavom razlažu meke naslage. Takodje, postoje i sredstva u obliku spreja koja se jednostavno nanose na desni i zube i uklanjaju plak. Suva, granulirana hrana je izuzetno korisna jer svojom hrapavom strukturom vrši mehaničko uklanjanje ovih naslaga.

Veliki broj ovih hrana u sastavu ima i enzime koji razlažu plak.Ukoliko ipak dodje prekomernog nakupljanja kamenca, preporučuju se stomatološke intrvencije u kojima se ultrazvučnim aparatima u opštoj anesteziji uklanjaju ove čvrste naslage.Treba znati das u mnoge rase predisponirane na ovakva oboljenja. Tu pre svega mislimo na male rase kao što su maltezeri, pudle, jorkširski terijeri ili zapadno škotski terijeri.Pored problema sa zubima kod pasa su česte i druge promene u ustima. Mnoge su virusnog ili bakterijskog porekla. Upale desni, stomatisi, pojave bradavica i ranica na usnama se često mogu sprečiti redovnom vakcinacijom protiv zaraznih bolesti i redovnim održavanjem higijene prostora u kojem živi ljubimac, posuda za hranu i vodu ili igračaka.Posebnu pažnju u nezi usta treba obratiti posle hirurških intervencija posle trauma zadobijenih u saobraćajnim nesrećama ili padovima i tučama. U takvim situacijama, održavanje visokog nivoa higijene usne duplje je više nego potrebno kako bi se obezbedilo brzo zarastanje rana i izbegavanje dodatnih infekcija.Oboljenja usne duplje se obično manifestuju pojačanim lučenjem pljuvačke, otežanim žvakanjem, neprijatnim zadahom ili jednostavno izbegavanjem hrane. Ukoliko primetite ove znake, što pre potražite pomoć veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPopino prase: Šta je popino prase i koliko je opasno?
Sledeći tekstPersijske mačke: lenje maze blagog karaktera

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime