Naslovna RASE MAČAKA DUGODLAKE Persijske mačke: lenje maze blagog karaktera

Persijske mačke: lenje maze blagog karaktera

0
rase persijska petface

Persijske mačke uživaju dugu tradiciju među ljubiteljima mačaka, a prvi put persijske mačke su se pojavile na izložbi u Londonskoj Kristalnoj palati 1871. godine. 

LIČNA KARTA:
IME – Persijska mačka (Persian)
PREZIME – dugodlaka
NADIMAK – dugodlaki persijaner
POREKLO – Iran (Persija)
BOJA –  dozvoljene su mnoge boje i kombinacije boja
ŽIVOTNI VEK – oko 15 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV – veoma inteligentne, ali ne toliko radoznale, blage ćudi 

Poznato je da je prvu predstavnicu persijske mačke u Evropu uvezao italijanski naučnik, Pietro della Valle, 1500 godine.

Od tada popularnost persijske mačke vrtoglavo raste, tako da se sa pravom može reći da je ona jedna od najpopularnijih i najzastupljenijih izložbenih mačaka.

Izgled
Persijske mačke su najkarakterističnije svakako po dlaci, koja je kod njih dugačka (do 15 cm), svilena i gusta i bogato štrči nad telom. Punih obraza i “pljosnatog nosa”, persijske mačke su veoma privlačnog izgleda za vlasnike.

Karakteristike i nega
Persijske mačke su jedne od najmirnijih i najmanje aktivnih rasa mačaka, pa se uopšteno smatraju kućnim mačkama. Međutim, to ne znači da ove mačke ne vole aktivnosti izvan kuće – pokazuju iste mačije karakteristike dok čuvaju svoju teritoriju ili love kao i svaka druga rasa. Veliku popularnost persijske mačke su stekle zbog svoje blage ćudi, staloženog ponašanja i izrazite druželjubivosti. Mirne i tihe, privržene i mazne, čini ih gotovo idealnim mezimcima za stan. Jako su  posvećene svom vlasniku, ali se njihovo poverenje i ljubav moraju zasluže. Ove mačke se dobro slažu i sa drugim vrstama mačaka i psima.
Zahtevna strana držanja ovakvog mezimca je obavezna dnevna nega krzna, brižljivim češljenjem i otklanjanjem čvorova upletene dlake, kao i povremeni problemi sa očima i disanjem. Nedovoljna briga o dlaci persijske mačke može da rezultira gutanjem zamršene dlake kao i promenama na koži mačke. Preporučuje se jednom u tri meseca mačku okupati sa šamponom za mačke. Oči persijske mačke često suze i njih treba redovno čistiti i održavati higijenu kako na krznu lica ne bi ostali ružni tragovi.
Dosta vremena provode kako u doterivanju svoje dlake tako i u spavanju, pa ih ljubitelji smatraju idealnim kućnim ljubimcima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSterilizacija mačaka: Da li je i koliko opasna sterilizacija mačaka?
Sledeći tekstNimfe

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime