Naslovna VESTI PSI Neprijatno i bolno stanje psa u kojem mu VI morate pomoći!

Neprijatno i bolno stanje psa u kojem mu VI morate pomoći!

0
problemi sa usima petface

Ko god je imao probleme sa uhom zna koliko je to stanje bolno i neprijatno. Kada to već znamo, treba da se potrudimo da ni naši ljubimci ne dođu u istu situaciju.
Gotovo svaki vlasnik psa i mačke, imao je krajnje neprijatno iskustvo sa problemima u vezi sa ušima ljubimca. Ovo su uvek, na prvom mestu, bolni problemi, ali ukoliko se ne rešavaju na vreme mogu da prouzrokuju i teže posledice. Spuštene uši, dlake u ušima, vlaga i vrućina – idealno područje – reklo bi se – za razvoj bakterija i raznih parazita. Ako tome dodate i naviku naših ljubimaca da se provlače kroz travu i razno žbunje – eto idealnih uslova za probleme sa ušima.
Kao i kod oboljenja na drugim organima, postoje rase koje imaju nešto više predispozicija za pojavu ovih problema, na primer baseti i ostali psi sa oborenim ušima. One stvaraju savršenu sredinu za razvoj raznih patogenih mikroorganizama, pa kod njih treba ušima pokloniti posebnu pažnju, češće kontrolisati i češće čistiti. Na prvom mestu je važno da budemo svesni da naši ljubimci imaju takvu predispoziciju, a potom moramo obratiti pažnju na prve znake pojave ovih problema.
Neprijatan miris iz ušiju i češanje su upravo prvi znaci koji vam trebaju ukazivati da nešto ipak nije u redu. Iscedak iz ušiju, crvenilo i otok ušne školjke ili ušnog kanala, trešenje glavom ili naginjanje glave na jednu stranu, promene u ponašanju kao što su depresija ili nervoza – sve je ovo alarm koji vam vaš ljubimac šalje kako biste preduzeli nešto.

Naravno, preventiva svih neželjenih pojava jeste redovna higijena. Međutim, kako održavati higijenu a ne koristiti alkohol, hidrogenske rastvore u raznim procentima ili sredstva namenjena deci i ljudima, i dalje je nekim vlasnicima nepoznanica. Ponovo upozoravamo – psi i mačke nisu ljudi i baš zbog toga postoje sredstva namenjena upravo njima. Čišćenje specifičnim rastvorom namenjen psima i macama, postupak je koji svaki vlasnik može da izvede, ali bi bilo dobro da zamolite svog veterinara da vam prvi put pokaže kako se to radi.

Sigurni smo da će vam čišćenje ušiju postati redovna rutina koja neće predstavljati bauk ni vama, ali ni vašem četvoronožnom prijatelju, što je još bitnije.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUkoliko ne pokupite izmet ljubimca, na osnovu DNK analize će vas pronaći – I KAZNITI!
Sledeći tekstHITNO JE: Ukoliko ne spasimo Bolhaša, 7. maja će ga ubiti!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime