Naslovna PETOPEDIJA PSI NIJE PAS ZA SVAKOGA: Ovo su potrebe pasa, a vi sami prosudite...

NIJE PAS ZA SVAKOGA: Ovo su potrebe pasa, a vi sami prosudite DA LI MOŽETE!

0
nije pas za svakoga petface
Foto: Petface

Retke su osobe koji ne vole životinje i ne bi voleli da imaju nekog kućnog ljubimca. Naravno, ima onih koji žele baš psa za prijatelja o kojem će se brinuti i sa kojim će provesti petnaestak godina zajedničkog života. Nažalost, nisu baš svi svesni obaveze i odgovornosti koju nosi odluka da nabave psa. Pas kao novi član domaćinstva donosi veliki broj novih obaveza zbog kojih treba uložiti dosta vremena ali i novca.

Činjenica je da mnogi zaposleni i prilično zauzeti ljudi jesu veoma dobri i odgovorni vlasnici pasa, ali samo oni znaju kako im je. Mada, ukoliko su zaista posvećeni svom ljubimcu – retko će se žaliti ili pokajati zbog odluke da imaju čupavog četvoronožnog prijatelja.

PROČITAJTE I:

NAJBOLJI PSI ZA LENJE LJUDE: Imate pse, ali vas “mrzi”, ovo je lista za vas!

Mnogi potencijalni vlasnici provode sate i sate u pretraživanju interneta i razgovorima sa prijateljima u potrazi za rasom koja ne traži previše brige i pažnje. Traže one koji se ne linjaju, ne mirišu (zapravo ne smrde), koji malo jedu, koje ne treba puno šetati, voditi kod grumera… Po mogućstvu, pas bi trebalo da može sam da ide u nabavku hrane, čisti za sobom, sam se češlja, sipa vodu, možda čak i da, s vremena na vreme, izluftira vlasnikove ormane i obriše prašinu sa polica. Na stranu to što takav pas ne postoji, oni zaboravljaju najvažniju činjenicu – čak i najskromniji pas ima potrebe koje treba zadovoljiti. Posedovanje psa je veoma ozbiljna odgovornost koja se ne sme uzimati olako.

Pas će svakako promeniti vaš dosadašnji životni stil. Svaki potencijalni vlasnik mora znati da će morati da zadovolji potrebe svog ljubimca u pogledu fizičkih aktivnosti, ishrane, nege, obuke i zdravstvene zaštite.

nije pas za svakoga petface
Foto: Petface

Ishrana

Ukoliko ste mislili da svom psu možete davati ostatke svog obroka – mnogo grešite. Kakav god stil ishrane negovali za sebe i članove porodice on neće zadovoljiti potrebe vašeg ljubimca. Dakle, morate mu redovno nabavljati hranu koja mu odgovara. Kad kažemo, hrana koja mu odgovara, mislimo na vrstu (suva ili vlažna), veličinu granula, sastav, ukus… Zatim treba misliti na broj obroka i adekvatne količine kako ne bi bio gladan ili debeo. Naravno, ne treba zaboraviti da mu je potrebno obezbediti stalan izvor sveže vode.

Fizičke aktivnosti

Čak i najlenjiji psi moraju ponekad da se pomere i kreću. Bilo da se radi o jednostavnoj šetnji po kraju pri čemu će obaviti fiziološke potrebe ili zahtevnijim aktivnostima kao što je agiliti budite spremni na usklađivanje ostalih obaveza. Neki psi su i posebno zahtevni kada se radi o fizičkim aktivnostima pa ne birajte psa samo po izgledu i ličnom afinitetu. Ako ste i sami prezauzeti ili samo neskloni fizičkim aktivnostima uzmite mačku ili još bolje – južnoameričkog lenjivca.

nije pas za svakoga petface
Foto: Petface

Obuka

Svaki pas traži makar osnovnu obuku kako bi se adekvatno ponašao u kontaktu sa okolinom. I to traži dosta vremena i strpljenja, pa ukoliko niste voljni da se upustite u takvu aktivnost – razmislite o hrčku ili kanarincu.

Nega

Kada se radi o nezi pasa, nikad kraja aktivnostima. Češljanje, povremeno kupanje, nega noktiju, pranje zuba, čišćenje ušiju, očiju… ako vam je dosadno, sa psom vam to nikada neće biti. Uvek imate nešto da radite.

nije pas za svakoga petface
Foto: Petface

Zdravstvena nega

Pod predpostavkom da se tokom života vašem ljubimcu ne dogodi ništa loše u zdravstvenom smislu ipak postoje stvari koje redovno treba da radite. Godišnja vakcinacija protiv zaraznih bolesti, primena preparata protiv spoljnih parazita (na mesečnom ili polugodišnjem nivou, u zavisnosti od izabranog preparata), primena preparata protiv unutrašnjih parazita (svaka tri meseca), redovni pregledi kod veterinara… I naravno, tu su i pojačane molitve da se ne razvije neko drugo oboljenje ili doživi neku nesreću.

Ako niste spremni na ovaj minimum, pas kao kućni ljubimac nije za vas! Bolje se suočite sa tom činjenicom pre nego što ga nabavite i on se veže za vas i vi za njega. Ko vam kaže da je njegov pas živeo 20 godina, a da je jeo samo kosti, nikada nije bio vakcinisan i zaštićen od buva i krpelja, niti bio bolestan, taj vas ozbiljno laže. Ako ima takav odnos prema psima onda on sigurno spada u grupu onih kojima ne treba poveriti brigu o najboljem čovekovom prijatelju.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHolandija je zemlja u kojoj NEMA PASA LUTALICA, a pogledajte i kako su to rešili!
Sledeći tekstSITUACIJA JE ALARMANTNA: Srećka gori od temperature, NIJE DOBRO…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime