Naslovna PETOPEDIJA PSI NAJBOLJI PSI ZA LENJE LJUDE: Imate pse, ali vas “mrzi”, ovo je...

NAJBOLJI PSI ZA LENJE LJUDE: Imate pse, ali vas “mrzi”, ovo je lista za vas!

0
najbolji psi za lenje ljude petface

Volite pse i želeli bi da imate jednog ovakvog ljubimca. Super je da ide sa vama na pecanje ili da vam pravi društvo u kafiću na kafici sa prijateljicama koje će da se dive njegovom izgledu i naravi. Samo, koji je to pas koji neće tražiti da se trudite mnogo oko njega? Smara vas ideja da treba svakog dana da ga hranite, šetate možda i više sati, bacate mu lopticu dok to njemu ne dosadi, četkate njegovo krzno, usisavate dlake možda i dva puta dnevno i da ga redovno vodite kod veterinara. Potpuno vas razumemo ali imamo lošu vest. Takav pas ne postoji! Svaki pas traži vašu pažnju, osim ukoliko ne platite nekoga da to radi umesto vas. Ipak, dobra vest je da postoje rase koje su nešto manje zahtevne kada se radi o nezi i redovnom održavanju. (ovo pomalo zvuči kao da se radi o automobilu, ali tako je). Evo predloga za lenje i previše zaposlene ljubitelje pasa koji razmišljaju o nabavci kućnog ljubimca.

Jazavičar

Simpatični su i uglavnom ljubazna rasa. Idealni su za stan i vreme uglavnom provode na kauču ili fotelji. Dugodlaki zahtevaju nešto više pažnje kada se radi o nezi dlake ali to možete prepustiti profesionalcima. Vole šetnju mada ne insistiraju previše. Uglavnom su tvrdoglavi pa je potrebno uložiti vreme u obuku. Što se zdravlja tiče, skloni su problemima sa kičmom, kožom i zubima. Ne traže previše vežbe, štaviše, previše skakanja i trčanja može zbog anatomske građe da pogorša i ubrza razvoj problema vezanih za kičmu.

PROČITAJTE I:

DA LI OSTAVITI PSA U MRAKU: Psi imaju bolji vid u mraku od ljudi, ali da li je to dobro?

Hrtovi (Greyhound)

Verovatno se pitate kako izrazito trkački pas može biti pogodan za lenje ljude. Suprotno uvreženom mišljenju, ovi psi zapravo nisu obdareni visokom energijom. Većina hrtova su kao vreća krompira koja voli da lenjo uživa pored vlasnika. Da, uživaju u šetnji i povremeno u istrčavanju ali generalno govoreći, nije im potrebno puno vežbe. Hrtovi uglavnom imaju dobro zdravlje i idealni su za vlasnike koji vole veće rase (ne računaju se vipeti i italijanski hrtovi).

Francuski buldog

Spadaju u najveselije rase pasa. Iako su nabijeni energijom, veoma je brzo potroše i nisu izdržljivi. To znači da će se zadovoljiti sa kratkim igrama i fizičkim vežbama. Idealno za lenje vlasnike. Ipak, traže dosta nege oko kože i skloni su razvoju brahiocefaličnog sindroma što traži posebnu intervenciju veterinara.

najbolji psi za lenje ljude petface

Čivava

Volite malog psa? Ako je pravi pripadnik svoje rase onda je to idealan džepni ljubimac. Možete ga voditi svuda sa sobom i ako ga dobro socijalizujete biće primećen samo ako to vi želite. Lako razvijaju tzv. Napoleonov kompleks i trude se da nametnu svoju volju čitavoj okolini. Malo jedu (nije ni čudo kada su teški 1-3 kg), ne traže duge šetnje niti posebnu fizičku vežbu.

Princ Čarls španijel

Gledali ste Diznijev crtać „Lunja i Maza“ i zaljubili se u Mazu. Da, to je baš taj pas i gotovo celog života izgleda kao štene. Blagi su, nežni i prilagodljivi. Najsretniji su kada su privijeni uz vlasnika. Što se nege tiče, zahtevni su u pogledu održavanja dlake. Ako se ne češljaju redovno lako poprime izgled Lunje. Imaju i genetski predisponirane zdravstvene probleme sa srcem, kao i neke neurološke probleme.

Briselski ili Belgijski grifon

Neki ovu rasu opisuju kao: mala, slatka i šašava! Iako po prirodi mogu biti nešto energičniji ne zahtevaju previše vežbe i fizičkih aktivnosti. Moraju se dobro socijalizovati i obučiti kako bi im se suzbila urođena hrabrost i drčnost. I oni ne jedu preterano mnogo, zahtevaju povremeno četkanje i generalno su prilično zdravi.

najbolji psi za lenje ljude petface

Mastif

Evo predloga za one koji vole ogromne pse. Naravno, pitate se kako pas koji u proseku teži oko 50kg može biti dobar izbor za one koji ne žele da se previše bave svojim ljubimcem? Mastifi su poznati po urođenom nedostatku energije ali i izdržljivosti. Kao mlađi, ponekad su razigrani, ali kako prolazi vreme postaju lenji i otuđeniji (slika i prilika vlasnika). Međutim, to ne znači da su manje odani i verni vlasniku i članovima porodice. Nažalost, kao i svi pripadnici gigantskih rasa imaju nešto kraći životni vek. Veoma su retki primeri da dožive 10 godina. Osim problema sa koštano-zglobnim sistemom i očima, uglavnom su zdravi, mada mnooogo jedu!

najbolji psi za lenje ljude petface

Na kraju još jedan savet: svaki pas traži i zaslužuje pažnju vlasnika. Pre svega, zaslužuje da mu se uzvrati ljubav, poverenje i vernost koju nesebično i bezuslovno pruža celog svog života. I zato, ukoliko niste spremni da mu to pružite zbog svojih drugih obaveza ili samo zbog toga što ste lenji i niste spremni da se menjate nemojte ni da pokušate da postanete vlasnik ovakvog ljubimca. Bolje za vas, a još bolje za psa!

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUDARIO JE KOLIMA I OSTAVIO NA GROBLJU: Pas je udaren i slomljena mu je karlica, trpi ogromne bolove!
Sledeći tekstNESVAKIDAŠNJE: ZAUSTAVILI CEO AERODROM da bi porodili retriverku Eli, rodila je 8 zdravih beba!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime