Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Obeležavanje teritorije kod mačaka

Obeležavanje teritorije kod mačaka

1
obelezavanje teritorije petface

Mačke su vrlo teritorijalne životinje. Ne vole promene i upade na posed koji njima pripada. One poput pasa, određuju granice svoje teritorije i obeležavaju je najčešće uriniranjem. Teritorija mačke se ne menja sve dok ona dominira njom, međutim, ukoliko naiđe dominantnija i jača mačka, može doći do povlačenja i prepuštanja teritorije. Iako i ženke i mužjaci vole da obeležavaju svoju teritoriju, ipak je mužjacima to važnije. Mačke u divljini na ovaj način komuniciraju jedna sa drugom.

Razlozi obeležavanja teritorije
Mačka ima urođenu teritorijalnost i kao takva, voli da bude dominantna, da vlada teritorijom koju smatra svojom i ne voli bilo kakvu vrstu smetnje, opasnosti i promena. Kada oseti bilo kakvu vrstu pretnje, pribegava raznim načinima obeležavanja svog poseda. Ukoliko se u kuću doseli novi ljubimac, vi kao njen vlasnik dajete prednost drugoj mački koja nije dominantna, deli posudu za hranu ili pesak sa drugim mačkama, ili kroz prozor ugleda drugu mačku, osetiće se ugroženo i počeće da dokazuje svoju dominaciju. Nekada može da se desi da mačka obeležava teritoriju i usled bolesti ili stresa.

Načini obeležavanja teritorije
Proces obeležavanja teritorije se javlja u nekoliko različitih oblika. Mačka uglavnom koristi mirise, zvukove i grebanje da bi dala do znanja da je ona dominantna. Najčešće to radi raspršivanjem urina po površini. Kada mačka polno sazri, njen sastav urina se menja, ima jak  i vrlo neugodan miris koji služi kao upozorenje drugim mačkama. Kod mužjaka je urin znatno jačeg i neprijatnijeg mirisa. Takođe, može se javiti i obeležavanje fekalijama, ali je to znatno ređe. Drugi način obeležavanja je putem grebanja površina ili predmeta koje mačka smatra svojim vlasništvom. Ona poseduje žlezde za miris koji se ispušta putem grebanja. Tako mačka ostavlja vizuelne tragove, ali i tragove mirisa kao upozorenje da je teritorija njena.

petopedija-obelezavanje-teritorije-1
Trljanje kao vid obeležavanja

Trljanjem o predmete takođe može da da do znanja da joj pripada neki posed, jer i na taj način dolazi do ispuštanja mirisa kao znaka zabrane drugima da je ugrožavaju. Kada je ekstremno uplašena, mačka može da isprazni analnu vrećicu. Analna vrećica sadrži sekret za koji se veruje da sadrži feromon straha koji služi da podseti mačku da ne dolazi ponovo na to mesto.

Kako sprečiti obeležavanje teritorije?
U većini slučajeva, problem obeležavanja teritorije je lako sprečiti jednostavnim postupkom sterilizacije odnosno kastracije mačka. Najbolje bi bilo učiniti to kad mačka napuni šest meseci odnosno pre polne zrelosti. Ukoliko to nije moguće ili mačka nastavlja da obeležava teritoriju i posle hirurške intervencije, najpre otkrijte zbog čega ima potrebu da obeleži teritoriju, pa se potrudite da uverite vašu mačku da je  njena teritorija bezbedna i dominacija sigurna. Posvetite joj pažnju, ako imate više ljubimica u kući, razdvojte im posudice sa hranom, vodom i peskom. Održavajte higijenu prostora u kome boravi. Ako je uzrok obeležavanja bolest, vodite je kod veterinara da vidite u čemu je konkretan problem. Ako je mačka u prošlosti obeležavala svoj prostor, potrudite se da dobro očistite i uklonite te mirise, da se ne bi ponovo vraćala na ta ista mesta i obeležavala teritoriju.

http://www.pet-centar.rs/content/view/4494/70/

http://www.planetazdravlja.com/govor-tela-kod-macaka/

http://www.zivotinje.rs/vestiStrana.php?id=2517&name=obelezavanje-teritorije&tip=vesti

http://www.mojaoaza.com/kategorije/macke/ponasanje-macke/obelezavanje-teritorije-kod-macke

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNimfe
Sledeći tekstPrerasli zubi kod kunića: Ovo je najveći problem sa kojim se suočavaju vlasnici

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime