Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Prerasli zubi kod kunića: Ovo je najveći problem sa kojim se suočavaju...

Prerasli zubi kod kunića: Ovo je najveći problem sa kojim se suočavaju vlasnici

0
zubi kunić petface

Odrastao kunić ima 28 zuba: 6 sekutića i to dva para u gornjoj vilici i jedan par u donjoj vilici; tri para pretkutnjaka u gornjoj vilici; dva para pretkutnjaka u donjoj vilici i po tri para kutnjaka u obe vilice. Zubi kunića rastu neprestano tokom celog života. Za 3 do 4 nedelje mogu narasti i preko jednog cm. Donja vilica kunića je malo uvučenija u odnosu na donju. Na taj način zubi se stalno trljaju i tako se ,,troše” i ,,skraćuju”.

KUNIĆ GLAVA
U preventivi oboljenja zuba kod kunića najvažnija je ishrana. Ona pre svega podrazumeva unos vlakana i minerala. Najbolja hrana za kuniće su trava i seno. Izlaganje sunčevoj svetlosti utiče na zdrav rast i razvoj zuba, kao i kosti. Povišena aktivnost vitamina D posdtiče metabolizam kalcijuma. Kunić u svom kavezu uvek treba da ima i ,,drvce” ili ,,grančicu” na kojima će ,,skraćivati” zube. Zube kunića treba redovno skraćivati. Prerasli sekutići se moraju redovno skraćivati, ponekad na svake 2 do 3 nedelje.  Kunića za taj zahvat nije potrebno uspavljivati. Veterinar će zube kunića skratiti ili posebnim makazama ili pomoću stomatološkog aparata. Zadnji zubi zahtevaju redovno brušenje, uglavnom na 1-2 meseca.

Simptomi
Prvi znaci zubnih problema kod kunića su: gubitak težine, lučenje prevelike količine pljuvačke, škrgutanje zubima, gnojni iscedak iz oka i nosa, delimičan ili potpun gubitak apetita, problemi sa varenjem, pospanost, lenjost. Ukoliko zubi kunića prerastu, kuniću će pre svega biti otežano hranjenje. Prerastanjem zuba se mogu formirati oštre ivice koje izazivaju oštećenja na jeziku i obrazima. Prerasli zubi mogu rasti u smeru korena zuba što može imati posledice na druge strukture glave. Klinički se to najbolje vidi kroz iscedak iz nosa i očiju.

KUNIĆI NA TRAVI

Prerastao zub se može inficirati i dovesti do stvaranja apsesa, tj. gnojnih upala. To je naročito opasno ako se infekcija proširi na okolne kosti. Kunići sa ovakvim problemima ne mogu dobro ni da se čiste, pa im se često hvata izmet oko anusa.Opasni su i prelomi zuba kod kunića. To se često dešava kada je kunić dugo zatvoren u kavezu pa iz dosade grize rešetke ili neki drugi tvrd predmet. Do preloma zuba može doći i usled pada. Dok polomljeni zub ne izraste, suprotni zub nema o šta da se “trlja” pa može da preraste. I u ovom slučaju treba posetiti veterinara.

Lečenje
Sekutići su dugi zubi i lako su dostupni za pregled. Predkutnjaci i kutnjaci nalaze se duboko u usnoj šupljini i nisu lako vidljivi. Problemi se mogu razviti i na prednjim zubima tj. sekutićima i na zadnjim zubima tj. predkutnjacima i kutnjacima. Prve je lako uočiti, dok je za pregled zadjih zuba potrebno korišćenje posebnog instrumenta.

KUNIĆ

Često se kunić mora i anestezirati kako bi se stekao potpun uvid u sve zube. Lečenje će zavisiti od ustanovljene dijagnoze. Neki problemi se jednostavno mogu rešiti skraćivanjem i brušenjem zuba. Za ozbiljnija stanja neophodna je dugotrajna terapija ili čak hirurgija. Svakako je poželjno napraviti i rendgenski nalaz glave kod sumnje na probleme sa zubima.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstParadontopatija kod pasa
Sledeći tekstStomatitis kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime