Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Putovanje sa mačkom

Putovanje sa mačkom

0
putovanje sa mackom petface

Kada odlučite da krenete na putovanje sa kućnim ljubimcem potrebno je da se predhodno dobro pripremite i informišete. Treba da znate šta  vam je sve neophodno od opreme za bezbedno putovanje vašeg ljubimca. Isto tako, treba na vreme da prikupite i odgovarajuću dokumentaciju koja vam je potrebna ukoliko prelazite granicu, odnosno putujete u inostranstvo.

Oprema koju treba obezbediti zavisi od načina putovanja, tj. transportnog sredstva koje koristite, udaljenosti odredišta na koje putujete kao i vremena koje ćete provesti na putovanju. Najvažnji deo opreme za putovanja, bilo da je kratkotrajno ili traje više dana, sigurno je – transporter. Transporteri za mačke se proizvode od čvrste plastike i od platna. Pri izboru transportera treba voditi računa da mačka ima dovoljno prostora kako bi mogla da legne i da bude više zatvoren, jer mačke više vole zatvoren prostor. Dobar protok vazduha i ventilacija se podrazumevaju. U transporter se može ubaciti neko ćebe ili peškir koji mačka koristi u kući u kojoj živi.

Mačke nisu preterani ljubitelji putovanja i selidbe. Većina mačaka dosta loše podnosi transport. Mnoge su uznemirene, glasno se oglašavaju, ponekad se javlja pojačana salivacija, tj. balavljenje pa i povraćanje. Zbog toga treba izbegavati hranjenje neposredno pre puta ili u toku samog putovanja.Ukoliko se zna da mačka teško podnosi putovanje, može joj se dati odgovarajuće sredstvo za smirenje ili smanjenje mučnine ali samo po preporuci veterinara.

U zavisnosti od destinacije potrebna su i odgovarajuća dokumenta. U slučaju da mačka ne napušta zemlju, zakon propisuje da se mora pribaviti potvrda o dobrom zdravstvenom stanju koju izdaje licenciran veterinar a nije starija od 48 sati od trenutka polaska na put. To pre svega podrazumeva da je mačka vakcinisana protiv besnila i propisno obeležena tj. mikročipovana. Kliničkim pregledom, veterinar će utvrditi zdravstveni status mačke i izdati neophodnu potvrdu.

Ukoliko mačka treba da putuje van granica Srbije procedura je nešto komplikovanija. Pre svega, ljubimica mora da poseduje pasoš. Ovaj dokument se dobija od veterinara, na osnovu potvrde da je ljubimac vakcinisan protiv besnila, najmanje 15 dana pre puta, propisno obeležen i potvrde o zdravstvenom stanju. Potom je potrebno pribaviti Sertifikat za izlazak iz zemlje koji važi 4 meseca od dana vakcinacije ili do isteka roka vakcinacije ukoliko je taj period kraći od 4 meseca. Njega izdaje Republička veterinarska inspekcija na osnovu Potvrde o zdravstvenom stanju i pasoša. Osim svih gore navedenih dokumenata, za putovanje u zemlje EU potrebna je i potvrda o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom, koju izdaje laboratorija ovlašćena od strane Evropske Unije, a to je Pasterov zavod u Novom Sadu. Mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se ljubimcu izvadi krv. Ovlašćena laboratorija na osnovu analize daje sertifikat o visini titra antitela. Ovaj dokument treba priložiti kako bi se dobio Sertifikat za izlazak iz zemlje. Napominjemo da se analiza visine titra antitela može raditi tek po isteku tri meseca od poslednje vakcinacije protiv besnila tako da celokupnoj proceduri treba blagovremeno pristupiti.
Mnoge zemlje imaju i neke dodatne uslove za prijem mačke na privremen ili trajan boravak. Zbog toga je najbolje da se u nadležnom konzularnom odeljenju ili ambasadi  informišete o uslovima putovanja i potrebnoj dokumentaciji. Upotreba transportera je obavezna bez obzira koje transportno sredstvo koristite.

Ukoliko putujete automobilom, potrudite se da pravite češće pauze i u vrlo kontrolisanim uslovima dozvolite ljubimici da malo protegne noge. Transporter smestite tako da ne bude direktno na suncu ili promaji.
Ukoliko putujete vozom, železnice Srbije dozvoljavaju prevoz kućnih ljubimaca pod odredjenim uslovima. Ljubimac mora biti u transporteru i vlasnik ga mora držati u krilu, a ostali putnici moraju da daju saglasnost da mačka putuje u istom kupeu. U slučaju kada je ljubimac sa vlasnikom u kupeu ne plaća se dodatna karta za njega.
I u slučaju putovanja avionom transporter je obavezan. Bilo bi dobro i da se raspitate o veličini transportera kuju zahteva aviokompanija. Mačka težine do 5 ili 7 kilograma ili do 30cm visine može da putuje sa vama u kabini aviona i tretira se kao ručni prtljag. Ljubimac mora biti smešten u prostoru ispod sedišta i za vreme leta nije dozvoljeno vadjenje i uzimanja ljubimca.
Kada stignete na željenu destinaciju povedite malo više računa o vašem ljubimcu. Verovatno će zbog promene mesta vaša maca biti zbunjena, nemirna i nervozna pa zato obratite malo više pažnjena nju nego inače.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstProblem suvog oka kod mačaka
Sledeći tekstSalmonela kod golubova

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime