Naslovna VESTI MAČKE Ono što vam ne kažu kada nameravate da kupite dugodlaku mačku!

Ono što vam ne kažu kada nameravate da kupite dugodlaku mačku!

0
nega dugodlake macke petface

Koža je tako divna stvar – štiti od dehidratacije, štiti vašu macu od vremenskih prilika ili neprilika, stvara folikule za rast dlake i na kraju, čini vašu ljubimicu baš tako mekanom i savršenom za maženje. Ali koliko vremena iziskuje nega dlake jedne persijske ili sibirske mačke?

Dugodlakim mačkama potrebna je stalna nega, da se njihova dlaka prevashodno ne bi zamrsila. Vaša nemarnost dovešće samo do toga da ćete vašu ljubimicu morati da ošišate. Osim lepote i sjaja dlake, ali i naknadnog hvaljenja vaše ljubimice, češljanje će u mnogome sprečiti i prebleme koji mogu nastati gutanjem dlake. Prevashodno to je stvaranje kuglica dlake, koje mogu blokirati njena creva. Takođe, nedovoljna briga o dlaci može da rezultira i promenama na koži mačke.

Iako je poznato da mačke same održavaju higijenu, za vlasnike dugodlakih lepotica ovo bi trebalo da ode u zaborav. Neophodno je da svakoga dana četkate svoju dugodlaku lepoticu, dok kupanje nije neophodno. Preporučljivo je da vašu mačku naviknete na četkanje, jer ćete na taj način oboje uživati u tome. Većina njih voli četkanje, jer imaju osećaj da ih mazite, pa će se verovatno oglasiti predenjem. Ako vaša dugodlaka ljubimica ipak pokaže znake nervoze, dajte joj da se “upozna” sa češljem. Neka se igra sa njim, ne bi li se na taj način navikla na dodir. Češljem, koji mora imati razmaknute zupce, iščetkajte telo, rep, noge, a na kraju još jednom pređite preko celog tela ne bi li odstranili svu otpalu dlaku!

Iako svakodnevno kupanje maca nije obavezno, ponekad će biti neophodno. Šamponima posebno dizajniranim za vaše ljubimice, kao i šamponima za suvo pranje, učinićete vašu macu zadovoljnom i zavodljivom! Ako vašu hvalisavicu od malena naviknete na ovu aktivnost, kasnije će rado pristajati na nju! Nakon kupanja, ljubimicu osušite toplim frotirom i onda četkajte u smeru suprotnom od rasta dlake, kako bi ona ostala lepršava.

Nega i čišćenje može biti odličan način da provedete vreme sa njom i zadobijete njeno povrenje i ljubav! Na kraju ovog mukotrpnog posla biće uživanje videti sjajnu, dobro negovanu i zadovoljnu macu!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKakva je jutarnja rutina vase mace?
Sledeći tekstPAS KOG ĆETE OBOŽAVATI: Eklipsa SAMA, autobusom, ide u šetnju i u obližnji park! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime