Naslovna PETOPEDIJA PSI KAKO ZAŠTITI ŠAPE PSA OD OPEKOTINA?

KAKO ZAŠTITI ŠAPE PSA OD OPEKOTINA?

0

Mnogi vlasnici pasa i nisu baš svesni svih opasnosti koje prete šapama, preciznije rečeno jastučićima na šapama njihovih ljubimaca. Uglavnom su zabrinuti zbog posekotina koje nastaju ukoliko psi nalete na razbijeno staklo i neke oštre metalne delove koji se nalaze u travi. Međutim, povrede su moguće i zbog uticaja velike hladnoće ili visoke temperature na betonu, asfaltu, pesku ili metalu. Naravno, za razliku od mačaka koje zaista mogu da se nađu na vrelom i usijanom krovu, psi to retko rade ali…

Opekotine koje mogu nastati tokom vrelih letnjih dana su krajnje bolne, neprijatne i negativno utiču na ponašanje i život ljubimca. Za razliku od očiglednih povreda kao što su rane, infekcije (gljivične ili bakterijske) ili strano telo (trnje, popino prase…) opekotine se u početku ne primećuju tako lako.

opekotine na šapama

SIMPTOMI

Ukoliko ste u šetnji ili nekoj drugoj aktivnosti tokom leta obratite više pažnje na znake koji uglavnom liče na povredu noge ili šape i pažljivo pregledajte jastučiće šapa.

  • Šepanje ili odbijanje kretanja
  • Lizanje šapa
  • Grickanje šapa
  • Crvenilo
  • Plikovi
  • Nedostatak dela jastučića
  • Krvarenje

DA LI TRAVA MOŽE DA UBIJE PSA?

Uticaj vrele podloge je značajno izraženiji kod kućnih pasa koji se uglavnom kreću po mekanoj i glatkoj podlozi. Kod pasa koji se više kreću u prirodi, gradu ili dvorištima, jastučići su nešto otporniji jer vremenom spoljni sloj donekle ogrubi i predstavlja zaštitu. Međutim to nikako ne znači da će biti imuni na usijanu betonsku ili metalnu podlogu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Posebnu pažnju obratite ukoliko psa vodite na kupanje, bilo da se radi o moru, reci ili jezeru. Ukoliko provede duže vreme u vodi, jastučići će dodatno omekšati. Kada izađe iz vode i hoda po vrelom pesku, kamenju, betonu ili asfaltu jastučići će mnogo brže da ispucaju i „izgore“.

opekotine na šapama

NESVAKIDAŠNJA SCENA! Pojava koja je usijala internet mreže: Sova se opružila i zaspala kao ČOVEK

PRVA POMOĆ

Čim primetite prve znakove opekotina, sklonite psa sa užarene podloge, po mogućstvu ga premestite na travnatu podlogu koja je hladnija. Isperite šape hladnom vodom, stavite hladnu kompresu (vlažan keškir, gaza, marama) i potražite pomoć veterinara. Nemojte prisiljavati psa da hoda već ga nosite. Veterinar će prvo ispitati prirodu povrede i utvrditi dubinu opekotina, prisustvo plikova i proceniti mogućnost razvoja infekcija. On će takođe utvrditi da li je potrebno primeniti i terapiju protiv bolova ili antibiotike. U svakom slučaju, ništa od ovoga nemojte davati psu na svoju ruku. Nadalje, važno je održavati higijenu opečenih šapa. Za to možete koristiti blage, prirodno formulisane šampone za pse koje razblažite u hladnoj vodi. Sprečite lizanje i grickanje a za to možete koristiti čarapu. Psi ih baš naročito i ne vole, ali budite uporni jer svako izlaganje bakterijama i drugim patogenima ovakvih rana može samo komplikovati problem.

PREPORUKA

Za suve, grube, zadebljale i ispucale jastučiće koristite HONEY DOG PAW STICK. Ovaj 100% prirodan preparat od pčelinjeg voska, biljnih ulja i lanolina štiti i omekšava šape. Lako se nanosi jednostavnim utrljavanjem po površini jastučića i štiti od uticaja spoljnih faktora kao što su visoka temperatura, voda, sneg, soli ili led.

opekotine na šapama

PREVENCIJA

Najbolja prevencija opekotina jeste izbegavanje šetnje po vrelim površinama. Dakle, betonske staze, asfalt, pesak na plažama, kamenje, metalne platforme pristaništa za čamce, pontonske mostove ili autoprikolice obavezno izbegavati u najtoplijim delovima dana. Šetnje obavljajte po hladovini ili travi. Ukoliko ste ipak prisiljeni da vodite psa po nekoj ovakvoj površini prethodno ga zaštite odgovarajućom zaštitnom kremom. Po završenoj šetnji obratite pažnju na šape i upotrebite sredstvo za negu.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOVREĐENA LABUDICA LUTA SAVOM: Porodica labudova čeka da se mama OPORAVI! (FOTO)
Sledeći tekstŠTENE PROGUTALO ŠTAP: Prizor nakon operacije ZASTRAŠUJUĆI!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime