Naslovna VESTI PSI BEOGRAD: Posebno mesto u GSP za osobe koje se kreću uz pomoć...

BEOGRAD: Posebno mesto u GSP za osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča!

4
Osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča petface

Osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča u Beogradu ne viđamo toliko često. Razlog tome može biti i neprolagođenost objekata i cele infrastrukutre upravo njima.

– Osobe koje su obučene za samostalno kretanje pomoću tehnike belog štapa često od toga odustaju zbog osećaja straha i nesigurnosti na ulici. Za razliku od belog štapa, obučen pas vodič pruža pouzdanu pomoć pri kretanju, a u većini zemalja predstavlja simbol samostalnosti slepih i slabovidih ljudi. Prednost samostalnog kretanja sa psom vodičem u odnosu na kretanje belim štapom se ogleda u tome što sa belim štapom slepa osoba traga za preprekama, a ne za prolazom kao što je slučaj sa psom, objasnili su iz Udruženja slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“.

Pročitajte još:
Srbija ipak NE DOBIJA pse vodiče slepih?!?!

Iako u Srbiji živi više od 12.000 slepih i slabovidih osoba, retki su gradski autobusi koji su svoju infrastrukturu prilagodili njima.

Fotografija koju je na svojoj stranici postavila „LINK PLUS – Beograd“ daje tračak nade da će se na ove osobe u budućnosti više obraćati pažnje:

Osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča petface

– U jednom beogradskom autobusu, koji je ranije korišćen u inostranstvu, postoji posebno mesto za Osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča. Ovo je samo jedan od detalja koji pokazuje u kojem smeru treba da se razvija briga o građanima i stvara tolerantnije društvo, napisali su u opisu fotografije.

Pročitajte još:
ZVANIČNO NAJEMOTIVNIJA REKLAMA 2014: “Pas će ti pomoći da prevaziđeš traume”!

Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča usvojen je u martu 2015. godine. Ovaj zakon predstavlja osnov za stvaranje povoljnog okruženja za slobodno kretanje osoba koje se kreću uz pomoć psa vodiča i zahteva mnoge promene u lokalnim zajednicama.

Izvor: LINK PLUS – Beograd
Foto: Ana Tošić

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOSLEDNJA VOŽNJA STAROG PSA: Priča koja nas je rasplakala!
Sledeći tekstPRESUDA: S.M. iz Jagodine koji je mučki tukao konja na sred ulice – KRIV!

4 KOMENTARA

  1. То је одлична вест, ако се заиста спроведе у дело. Нисам могла да верујем кад сам прочитала да су жену напали у градком превозу због пса водича. Надам се да ће оваква одлука променити ствари набоље.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime