Naslovna VESTI PSI BEOGRAD: Posebno mesto u GSP za osobe koje se kreću uz pomoć...

BEOGRAD: Posebno mesto u GSP za osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča!

4
Osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča petface

Osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča u Beogradu ne viđamo toliko često. Razlog tome može biti i neprolagođenost objekata i cele infrastrukutre upravo njima.

– Osobe koje su obučene za samostalno kretanje pomoću tehnike belog štapa često od toga odustaju zbog osećaja straha i nesigurnosti na ulici. Za razliku od belog štapa, obučen pas vodič pruža pouzdanu pomoć pri kretanju, a u većini zemalja predstavlja simbol samostalnosti slepih i slabovidih ljudi. Prednost samostalnog kretanja sa psom vodičem u odnosu na kretanje belim štapom se ogleda u tome što sa belim štapom slepa osoba traga za preprekama, a ne za prolazom kao što je slučaj sa psom, objasnili su iz Udruženja slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“.

Pročitajte još:
Srbija ipak NE DOBIJA pse vodiče slepih?!?!

Iako u Srbiji živi više od 12.000 slepih i slabovidih osoba, retki su gradski autobusi koji su svoju infrastrukturu prilagodili njima.

Fotografija koju je na svojoj stranici postavila „LINK PLUS – Beograd“ daje tračak nade da će se na ove osobe u budućnosti više obraćati pažnje:

Osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča petface

– U jednom beogradskom autobusu, koji je ranije korišćen u inostranstvu, postoji posebno mesto za Osobe koje se kreću uz pomoć psa vodiča. Ovo je samo jedan od detalja koji pokazuje u kojem smeru treba da se razvija briga o građanima i stvara tolerantnije društvo, napisali su u opisu fotografije.

Pročitajte još:
ZVANIČNO NAJEMOTIVNIJA REKLAMA 2014: “Pas će ti pomoći da prevaziđeš traume”!

Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča usvojen je u martu 2015. godine. Ovaj zakon predstavlja osnov za stvaranje povoljnog okruženja za slobodno kretanje osoba koje se kreću uz pomoć psa vodiča i zahteva mnoge promene u lokalnim zajednicama.

Izvor: LINK PLUS – Beograd
Foto: Ana Tošić

4 KOMENTARA

  1. То је одлична вест, ако се заиста спроведе у дело. Нисам могла да верујем кад сам прочитала да су жену напали у градком превозу због пса водича. Надам се да ће оваква одлука променити ствари набоље.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.