Naslovna VESTI PSI Srbija ipak NE DOBIJA pse vodiče slepih?!?!

Srbija ipak NE DOBIJA pse vodiče slepih?!?!

1
psi vodici slepih petface

Na juče održanoj sednici Narodne skupštine, ministar Vulin je izneo podatak da 12.000 građana ima velike problem sa vidom, da je 9.000 njih potpuno slepo, a oko 3.000 je slabovido. Ako ovoj činjenici dodamo podatak da većina njih živi od socijalnih davanja, a da se cena obučenog psa vodiča kreće između 10.000 i 15.000 evra, postavlja se pitanje DA LI ĆEMO uopšte i dobiti ovakve pse?
Bilo kako bilo, poslanici Skupštine Srbije na jučerašnjoj sednici raspravljali su o Predlogu zakona o kretanju uz pomoć psa vodiča, koji uređuje pravo osoba sa invaliditetom na kretanje uz pomoć psa vodiča u javnom prevozu, objekima i površinama u javnoj upotrebi i u radnom prostoru.
Navodi se da osoba koja se kreće uz pomoć psa vodiča ima pravo na korišćenje svih prevoznih sredstava u javnom prevozu, uključujući i zadržavanje na svim prostorima koji su predviđeni za putnike.
Ukoliko se ovakva procedura ne ispoštuje, predviđene su i novčane kazne od 200.000 do 500.000 dinara za pravna lica. Drugačije rečeno, niko neće smeti da osobi koja se kreće uz pomoć psa vodiča uskrati pravo na korišćenje svih prevoznih sredstava, besplatan prevoz za psa vodiča, korišćenje objekata u javnoj upotrebi, slobodan pristup i boravak na javnim površinama, kao i boravak u radnom prostoru. Novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu, odnosno od 100.000 do 400.000 dinara preduzetnik.
Kako je pre dve godine pisala „Politika“ Zoran Veličkovski (55) iz Leskovca jedan je od retkih slabovidih u Srbiji kome kretanje olakšava pas vodič.
Ostaje da vidimo kako će se ovaj predlog zakona sporvesti u delo (i da li će),…Do tada se podsetite našeg nedavno objavljenog teksta:

KONAČNO: Srbija dobija PRVOG psa vodiča slepih – ASTORA!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPas, koji je ujedinio Beograđane, izgubio bitku sa životom! Mališa, HVALA TI!
Sledeći tekstBAHATOST: Vozač na liniji 25P izbacio devojčicu iz autobusa, jer je nosila psa u naručju teškog 2kg!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime