Naslovna VESTI PSI PAS VATROGASAC: Zamalo da bude uspavan, a sada spasava živote

PAS VATROGASAC: Zamalo da bude uspavan, a sada spasava živote

0
Pas postao vatrogasac

Činjenica da je Hensel još uvek živ je čudo samo po sebi, ali ovaj pas heroj čini mnogo više od pukog preživljavanja. Naime, on pomaže lokalnoj vatrogasnoj službi da otkrije požare na vreme i spasava mnoge živote, rušeći time stereotipe koji prate njegovu rasu.

Pas postao vatrogasac

Kao beba od 7 nedelja, izbavljen je u Kanadi iz krvoločnih borbi pasa. Iako sam nikada nije učestvovao u njima, čekala ga je eutanazija. Međutim, malom Henselu se sreća ipak osmehnula, te je završio u prihvatilištu za pse na Floridi. Nakon što je tamo proveo neko vreme, regrutovan je za potrebe projekta “Throw Away Dogs”koji obučava pse da postanu K-9 policajci u oblasti Filadelfije.

Pročitajte i ovo: PAS KOJI SE VIŠE NE SMEJE: Da li je Goldi ŽIVO BIĆE ili stara, nepotrebna KUTIJA?

Upravo tako su se i spojili on i njegov budući partner Tajler van Lir, dežurni vatrogasac službe za zaštitu od požara u Milvilu. Van Lir se još u leto 2019. obratio svom šefu sa molbom da se nabavi obučeni pas koji bi mu pomagao u otkrivanju požara i ujedno bio ambasador cele jedinice.

Pas postao vatrogasac

Sudbonosni susret desio se uz pomoć policajaca i Kerol Skaziak, osnivača projekta  “Throw Away Dogs”, kada su Hensel i Van Lir imali  svoj prvi sastanak u vatrogasnom domu. “Od trenutka  kada sam ga ugledao, osetio sam snažnu povezanost”, izjavio je Van Lir za portal Daily Paws. “A takođe sam znao  da i  on to može osetiti i da je privrženost obostrana”.

Nakon upoznavanja, prešli su na akademiju i stručnu obuku, fokusirajući se na izoštravanje Henselovog čula mirisa. Za to vreme prošao je više od 3000 ispitivanja, diplomiravši u januaru 2020.godine. I ubrzo nakon toga se bacio u vatru. I to doslovno.

Pas postao vatrogasac

Već u oktobru je Henselov istreniran nos otkrio izvor jednog požara, što je rezultiralo uspešnim hapšenjem počinioca. Takođe, uspeo je i da detektuje i prisustvo sumnjive  tečnosti za upaljač, koja je bila povezana za požarom u lokalnom skladištu. U toj istrazi su uhapšene četiri osobe, upravo najviše Henselovim zaslugama.

Pročitajte i ovo: Ova kuca je našla sklonište od kiše – Život na ulici, mislite da je to njih izbor?

“Niko nije verovao da je jedan pitbul sposoban za takvu vrstu posla. Često volimo da se igramo pogađanja sa ljudima iz zajednice koje je rase Hensel. Neki od uobičajenih odgovora su nemački ili belgijski  ovčar, labrador retriver. Skoro svi se iznenade kada čuju da je Hansel pitbul, a praktično je nemoguće ne zaljubiti se u tog pametnog i veselog dečaka koji voli da nosi svoju omiljenu igračku u zubima. Mnogim ljudima to nije prva asocijacija na pitbula, jer su oni stereotipno okarakterisani kao vrlo opasni”, izjavio je Van Lir o svom najboljem drugaru i saradniku.

Pas postao vatrogasac

Ali Hanselovim podvizima i uspesima još nije kraj. Osim što se trudi da na svakom koraku pobija predrasude koje prate njegovu rasu, ovaj pas je i svojevrsna zvezda.

Naime, on je i u finalu ovogodišnje “American Humane Hero Dog Awards” predstavljajući kategoriju za sprovođenje zakona i blagovremeno otkrivanje nesreća. Sa nagradom ili bez, Hensel je već mnogo puta dokazao šta znači biti rođeni pobednik!

Izvor: Daily Paws

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPAS KOJI SE VIŠE NE SMEJE: Da li je Goldi ŽIVO BIĆE ili stara, nepotrebna KUTIJA?
Sledeći tekstPOBEDILA SMRT – Ostavljena da umre usamljenom, mučnom smrću!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime