Naslovna PETOPEDIJA PSI Piometra kod pasa

Piometra kod pasa

0
piometra petface

Gnojna upala materice ili piometra ozbiljno je oboljenje koje se vrlo često sreće kod pasa, a nešto ređe kod mačaka. Ovo oboljenje izazvano je prisustvom gnoja u uterusu, tj. materici, i utvrđeno je da povezano sa polnim ciklusom. Javlja se isključivo kod nesterilisanih ženki srednjih i poznih godina (6 – 7 godina i starije).

Promene u tkivu materice mogu dovesti i do smrtnog ishoda, pa se mora reagovati na vreme. Jedan od uzroka uginuća je nakupljanje gnoja u materici, resorpcija toksina u krv, koje dovode do sepse. Otežavajuću okolnost kod ovog oboljenja predstavlja obično loše opšte stanje pacijenta. To uvećava rizik kod hirurške intervencije koja predstavlja najefikasniji oblik terapije.

Pas sa piometromSIMPTOMI
Kod ovog oboljenja su najuočljiviji izrazita depresija i velika žeđ. Iako se radi o gnojnom zapaljenju, ne mora da se javi gnojni iscedak iz vagine, što zavisi od toga da li je cerviks materice otvoren ili zatvoren. U slučaju zatvorene piometre sadržaj se skuplja u materici, javljaju se povraćanje, odbijanje hrane, pojačana žeđ, bolnost u kostima i mišićima.

Ovakav oblik se mnogo teže uočava od strane vlasnika pa je opasnost samim tim veća. Kod otvorenog oblika, prognoza je puno bolja, jer vlasnici brže uoče iscedak pa se ranije jave veterinaru. Prognoza kod ovog oboljenja zavisi od brzine reakcije kako vlasnika tako i veterinara.

Izgled gnojne upale materice
Gnojna upala materice

DIJAGNOZA I LEČENJE
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvučnim ili RTG pregledom. Lečenje se najuspešnije sprovodi hiruškim zahvatom tačnije odstranjivanjem materice, a izbor metode svakako treba prepustiti veterinaru specijalisti.

PREVENTIVA
Jedina efikasna preventivna mera jeste STERILIZACIJA, čime se istovremeno smanjuje mogućnost da će pas kasnije u životu oboleti i od tumora mlečnih žlezdi.

Ukoliko se ne želi potomstvo neophodno je obaviti sterilizaciju što ranije, preporuke su da se to obavi čak pre prvog teranja. Ovo oboljenje je hormon zavisno što znači da je uzrokovano delovanjem polnih hormona. Ukoliko se odstrane jajnici i materica, ljubimica je trajno zaštićena o dove opasne bolesti .

Sve o STERILIZACIJI možete pronaći na OVOM linku.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLeptospiroza kod pasa
Sledeći tekstProblemi trećeg očnog kapka – Cherry eye

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime