Naslovna PETOPEDIJA PSI Problemi trećeg očnog kapka – Cherry eye

Problemi trećeg očnog kapka – Cherry eye

0
cherry eye treći očni kapak petface

Treći očni kapak imaju i psi i mačke pa i mi ljudi. Kod nas je sićušna beli trougao u uglu oka pri korenu nosa koji je u evolucionom procesu potpuno zakržljao. Kod pasa, predstavlja važan deo oka i sastoji se od hrskavice u obliku slova T koja je sa obe strane presvučena sluzokožom. U trećem kapku se nalazi i pomoćna suzna žlezda, a smeštena je sa unutrašnje strane kapka prema oku. Treći očni kapak ima nekoliko uloga: mehanički štiti oko, brani oko od mikroorganizama i ima funkciju da vlaži oko.Zbog veoma bitnih funkcija nikada se ne odstranjuje potpuno, osim kada je reč o malignim tumorima. U tom slučaju se psima moraju davati veštačke suze do kraja života. Problemi koji se javljaju sa trećim očnim kapkom su upale, fizička oštećenja i prolapsus (ispadanje) očnog kapka, poznat kao ’’Cherry eye’’.

Pas sa problemom trećeg očnog kapkaSimptomi
Prolapsus trećeg očnog kapka se dosta lako primećuje zahvaljujući karakterističnom izgledu. Obično se javlja kao crvena kuglica veličine zrne graška koji viri iz oka. Otuda i naziv oboljenja Cherry eye. Dešava se da oko pojačano suzi a pošto izaziva iritaciju primećuje se i češanje ljubimca. Najčešće se javlja kod štenaca rasa kao što su engleski i francuski buldog, mops, bigl, bokser, doga, rotvajler i pekinezera. Prolapsus se pojavljuje najpre na jednom oku, ali se veoma često dešava i na drugom, te veterinari ponekad lečenje odlažu dok ustanove da li će se pojavljivati i na drugom oku.

Dijagnoza i lečenje
Prolapsus trećeg očnog kapka se dijagnostikuje kliničkim pregledom, a rešava se hiruškim putem. Hiruški se odstranjuje samo deo trećeg očnog kapka koji je ispao, a ostatak se pričvršćuje za donji kapak kod psa. Zahvat je prilično rutinski ali ipak zahteva stručnost i uvežbanost veterinara. Veoma je važno da se primeni tehnika koja neće odstraniti ili oštetiti suznu žlezdu jer u takvim slučajevima oko može ostati bez prirodnog vlaženja. Tada se ljubimcu doživotno moraju ukapavati veštačke suze kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema sa okom pa i gubitkom vida.

Preventiva
Prave preventive od pojave ovog problema nema. Pošto se radi o rasnoj predispozici koja je povezana sa anatomskim specifičnostima pojedinih rasa jedino što vlasnici mogu da urade jeste da pomno prate stanje na očima svojih ljubimaca i da čim primete prve znake pojave oobljaenja potraže pomoć veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPiometra kod pasa
Sledeći tekstTrovanje antifrizom kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime