Naslovna STANOVNICI TERARIJUMA UPOZNAJTE STANOVNIKE TERARIJUMA Piton: Da li je piton najveći udav na svetu?

Piton: Da li je piton najveći udav na svetu?

0
piton petface
petopedija-piton-3
Piton

Piton pripada porodici najvećih zmija na svetu. Pre nego što su postali kućni ljubimci u mnogim domovima, piton je mogao da se nađe u Africi, južnoj i jugoistočnoj Aziji i Australiji. Ne spada u grupu zmija otrovnica već udava. Postoji nekoliko različitih vrsta pitona kao što su zeleni arborealni piton, mrežasti, kraljevski, tigrasti burmanski, afrički i dr. U zavisnosti od vrste, ovi kućni ljubimci se mogu naći u šumovitim predelima, u krošnjama drveća, u jazbinama pod zemljom, u gustoj vegetaciji rečnih obala, šumovitim planinama jugoistočne Azije i savanama centralne Afrike.
Izgled pitona zavisi od toga kojoj vrsti pripada. Zeleni arborealni piton je zelene boje, kao što mu i samo ime kaže, dok druge vrste imaju šare nepravilnog oblika mrežasto raspoređene i pretežno crne, žute, braon, krem i zelene boje. Koža im je ljuspasta i presvlače je u proseku jednom mesečno.

Mrežasti piton je najduža zmija na svetu, može da poraste i do 10 metara.

Afrički i tigrasti burmanski piton rastu do 7,5 metara, dok ostali rastu do 2 metra. Kraljevski piton ima vidljivi analni otvor koji je kod ženke veći nego kod mužjaka. Svi pitoni imaju veoma čvrsta tela, vertikalne zenice koje su osetljive na pokrete i toplotne senzore oko usta za lakše otkrivanje plena. Među zanimljivije primerke sigurno stadaju i albino pitoni zbog odsustva karakterističnih boja. Obično su veoma svetle žute boje sa belim šarama.

Ponašanje
Piton je u svom prirodnom staništu veoma strpljivi predator koji svoje žrtve lovi iz zasede najpre hvatajući ih svojim ustima, a onda i obavijajući se oko njih u cilju da ih udavi. Međutim, piton lako može da postane i žrtva svojih predatora odnosno ptica grabljivica. Tako će zeleni arborealni piton da se zaštiti kamuflirajući se među krošnjama drveća, gde ptica neće uspeti da razlikuje zelenu boju lišća od njegove zelene boje tela. Piton neće napasti ljude ili druge životinje sem ukoliko ne oseti da je ugrožen, preveliku glad ili ukoliko štiti svoja jaja. Međutim, većina afričkih pitona je nepredvidiva i sklona agresiji, pa se ne preporučuje da se drže kao kućni ljubimci. Neke vrste pitona su uglavnom aktivne noću dok danju spavaju. Kraljevski piton se zove još i „loptasti“ zbog svoje navike da se uvije i sklupča u loptu.

petopedija-piton-2
Piton je jedna od najvećih zmija

Piton dostiže polnu zrelost između druge i četvrte godine.

Dok parenje kod kraljevskog i mrežastog pitona obično počinje u zimskom periodu, kod burmanskih pitona to nije slučaj. Oni se pare početkom proleća. U periodu polaganja jaja kraljevskog i mrežastog pitona kojih obično bude između 4 i 10, ženka se ne odvaja od njih i u tom periodu uopšte ne jede. To traje oko 3 meseca. Ženka burmanskog pitona polaže između 12 i čak 36 jaja, a sve vrste pitona čuvaju svoja jaja u šupljinama stabala ili jazbinama pod zemljom.

Oprema
Pitoni kao kućni ljubimci zahtevaju veliki stakleni terarijum, sa suvom podlogom u vidu novinskog papira i sl. kako ne bi došlo do razvoja gljivica i bakterija usled velike vlage. Takva podloga je i laka za održavanje, može da se zameni čim se isprlja. Treba održavati optimalnu temperaturu od 27 do najviše 35 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha od 50-70% što olakšava zmiji da diše. Regulacija temperature se postiže grejačima sa staklenim vlaknima koji imaju regulator temperature, a postavljaju se ispod terarijuma. Takođe, preporučuju se i UV lampe kod pitona mladunaca. Vlaga se kontroliše meračem koji se stavlja u terarijum. Pošto su ovi kućni ljubimci uglavnom aktivni noću, ne treba im ostavljati noćno osvetljenje. Za dekoraciju možete koristiti busenje veštačke trave, kamenčiće, pesak, šljunak ali i neku kutijicu u koju bi piton mogao da se sakrije i posudu sa vodom u kojoj mogu da borave kada žele. Trudite se da mu napravite sredinu koju ima u svom prirodnom staništu.

Ishrana
U prirodnom staništu, zmije su mesojedi i u zavisnosti od vrste, jedu različite jedinke. Pošto su veoma strpljivi predatori, žrtvu love napadajući iznenada iz svog skrovišta. Jedu ptice, male sisare, guštere, glodare, a neki mogu da savladaju i ozbiljniji plen kao što su mladunče krokodila, divlja svinja, jelen, gazela i sl. Ovi kućni ljubimci vole da se počaste i manjom zmijom. Pitoni jako dugo mogu da izdrže bez hrane, neki čak i više od godinu dana. Kada imaju jedan obrok u vidu divlje svinje ili neke tako velike životinje, neće jesti dok ne svare žrtvu, a to može potrajati mesecima. U zatočeništvu, pitoni se uglavnom hrane glodarima. Ukoliko su pitoni vaši kućni ljubimci, hranite ih sveže usmrćenim životinjama. Ako imate smrznutu hranu za svog ljubimca, najbolje je otopiti je do prirodne temperature pitonovog tela. Ako je moguće, obezbedite mu poseban terarijum za hranjenje kako bi mu asocijacija na hranu bio terarijum a ne vaša ruka.

petopedija-piton-1
Piton pozira za Petopediju

Zdravlje
Redovno održavanje higijene i nega pitona su osnovni preduslovi za njegovo dobro zdravlje. Ovi kućni ljubimci imaju izuzetno osetljiv disajni trakt. Uobičajeni simptomi oboljenja respiratornog sistema su otežano disanje, šištanje i sluz koja izlazi iz usta. Optimalna vlažnost vazduha, temperatura i adekvatna ishrana su osnovne potrebe koje treba obezbediti za očuvanje zdravlja i odvijanje normalnih metaboličkih i drugih procesa. Piton podnosi dnevnu temperaturu od 27 do najviše 35 stepeni C, a vlažnost vazduha treba da bude između 50 i 70%. Hranite pitona na svakih 7-14 dana glodarima koji nisu mnogo veći u odnosu na središnji deo zmijskog tela. Ukoliko piton povraća ili odbija hranu, to je dovoljan znak da se obratite veterinaru. Zmijske grinje su veoma čest parazit koji može dovesti do ozbiljnih oboljenja i do poremećaja u ponašanju. Zato je veoma bitno da redovno čistite terarijum, koristite rastvor izbeljivača za pranje, menjate podloge i obezbedite čistu i svežu vodu.

Piton je veoma osetljiv u periodu presvlačenja, tako da ga tada ne bi trebalo uznemiravati i treba mu davati adekvatnu ishranu.

Presvlačenje
Pitoni koji žive kao kućni ljubimci češće se presvlače od onih u prirodnom okruženju. Kod mladih zmija, presvlačenje se u proseku odvija jednom mesečno i to ukoliko je zmija zdrava i pravilno hranjena. Proces presvlačenja počinje od glave, završava se na repu i traje do nedelju dana. Učestalost presvlačenja zavisi od starosti, vrste, ishrane, zdravlja, reproduktivnog statusa i uslova u terarijumu. Češće se presvlači mlađi, zdrav, pravilno hranjen piton koji živi u optimalnim uslovima u terarijumu. Odbacivanje kože je veoma osetljiv period u životu pitona. Pre presvlačenja, koža je bez sjaja, oči zamućene i dolazi do promena u ponašanju. Ne uzimajte ga u ruke, ne uznemiravajte i ne hranite na silu u ovom periodu. U prirodi, piton traži gruba mesta koja će mu pomoći da se što pre oslobodi svoje stare košuljice. Ukoliko su pitoni vaši kućni ljubimci, stavite im kao podlogu grublji peškir, koji će im olakšati struganje kože. Obogatite ishranu mineralima i vitaminima svom pitonu, kako ne bi došlo do smanjenja hranljivih materija. Ako primetite da se presvlačenje otežano odvija, da piton ima promene na koži u vidu infekcija ili lako uočljivih parazita, obratite se veterinaru.

UPOREDITE SA: da li je zmija dobar izbor za kućnog ljubimca?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBesnilo: Da li je besnilo najopasnija bolest današnjice?
Sledeći tekstObuka pasa – Kakva obuka pasa postoji i šta ona podrzumeva?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime