Naslovna VESTI PODMETNUT POŽAR u rezervatu prirode “Slano Kopovo”: Stradalo hiljade sitnih životinja

PODMETNUT POŽAR u rezervatu prirode “Slano Kopovo”: Stradalo hiljade sitnih životinja

0

Vatra je progutala trećinu rezervata prirode i više od 300 hektara zemlje, a hiljade sitnih životinja nisu uspele da pobegnu od vatrene stihije koja je zahvatila specijalni rezervat prirode “Slano Kopovo” kod Novog Bečeja.

Biljni i životnjski svet potpuno je stradao u delu Malog Kopova, slatkovodnog jezera, te delimično u drugom delu koji se zove “Između Kopovo” koje deli ovo jezero od Slanog Kopova.

OPSEDNUT CRTAĆEM: Ovaj buldog obožava Kralja lavova (VIDEO)

Samo zahvaljujući velikoj požrtvovanosti vatrogasaca sačuvano je i samo srce rezervata, trstici pored Slanog Kopova, koji su u prvoj kategoriji zaštite. Da je vatra uspela da produži još samo jedan metar, trstici bi planuli i dve trećine rezervata bilo bi uništeno, piše Blic.

Požar je za 4 do 5 sati progutao 300 hektara trstika i 30 hektara pašnjaka koji je bio spreman za doček ždralova. Vatru je gasilo dvanaest vatrogasaca iz Novog Bečeja i Novog Miloševa sa četiri vozila. Intervencija je trajala više od dva sata, dok vatrena stihija nije obuzdana i požar stavljen poKako dodaje, šteta za ekosistem je neprocenjiva, uništeno je na hiljade sitnih životinja i insekata. Na izgorelim površinama mogu da se vide ugljenisane kornjače koje nisu uspele da umaknu katastrofi. Divlje guske, patke i ždravlovi ove godine teško da će posetiti Kopovo, kako zbog nedostatka vode, tako i zbog izgorele povšine.

BEZDUŠNO! Priča o nama – BAČENOM ŠTENETU NIKO NIJE POMOGAO!

Pretpostavlja se da je vatra podmetnuta, jer kako kažu stručnjaci iz rezervata, ove sezone posle više od 15 godina prvi put niti jedan poljoprivrednik nije palio svoje njive u okolini Slanog Kopova. Očekuje se podnošenje krivične prijave protiv N. N. lica.

– Šteta bi bila i veća da se lovci nisu vraćali iz lova i prijavili požar. Veliki deo vegetacije je uništen. Tačna procena o šteti po biljni i životinjski svet biće naknadno utvrđena od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Požar je prijavljen i Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine. Požari su znali da se dešavaju i ranijih godina ali nikada nije bilo ovako katastrofalno. Uvek postoje teorije da je neko palio strnjiku ili je namerno podmetnuo vatru, ali ne možemo u nikoga konkretno da upiremo prstom – rekao je Darko Lazarević biolog u ovom rezervatu prirode.

Foto: .slanokopovo.com

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstU MANILI OVAKO OBELEŽEN SVETSKI DAN ŽIVOTINJA: Zbog pandemije ljubimce blagoslovili sa sigurne udaljenosti!
Sledeći tekstHTELI SU DA GA USPAVAJU ALI ON NIJE ODUSTAO OD ŽIVOTA! Volja je pobedila!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime