Naslovna VESTI NIŠ: 90 povređenih životinja svoj dom i utočište pronašlo u “Zoo kutku”!

NIŠ: 90 povređenih životinja svoj dom i utočište pronašlo u “Zoo kutku”!

0
povređenih petface

90 povređenih i napuštenih životinja, bilo da su ih spasili sa staništa u prirodi ili u gradu, dobile su utočište u prihvatilištu “Zoo kutak” u selu Kamenica kod Niša. Tamo hranu, potrebne lekove, ali i ljubav desetak volontera dobija devedeset domaćih i divljih životinja, javila je agencija Anadolija.

Na seoskom imanju, gotovo u idili, žive koze, konji, psi, zečevi, ovce, ptice, lane, magarica, vepar i mangulica sa prasićima. Kapija ovog prihvatilišta svakodnevno je otvorena za posetioce koji žele da se druže sa životinjama i da od volontera saznaju šta je to namučilo njihove stanare.

povređenih petface

Članovi udruženja “Zoo planet”, koje vodi prihvatilište, svojom maskotom smatraju magaricu Maricu.

SUUUPER AKCIJA U NIŠU: Popijte kafu i pomozite životinjama!

-Nju su kupili da naprave kobasice. Moj prijatelj je zatekao u kući nekih ljudi i primetio da ima veliki stomak. Rekao im je da je trudna i da zato ne smeju da je ubiju. Bukvalno je otkupio i doveo ovde, priča predsednik Udruženja “Zoo planet” Dušan Stojanović, a prenosi N1.

povređenih petface

Zatim su svi u prihvatilištu čekali da se Marica, kako se to stručno kaže, oždrebi, ali se to nije dogodilo. Ispostavilo se da joj je lažna trudnoća spasila život. Tako je Marica postala zaštitni znak Prihvatilišta!

-Srećko je pronađen u ukradenom autu, gde je bio zatvoren puna četiri dana. Kada su ga policija i vatrogasci našli, pozvali su nas da ga zbrinemo. Imao je krpelje i zapaljenje pluća, ali se oporavio. Zato je i dobio ime Srećko, priča Dušan o vepru.

povređenih petface

U prihvatilištu je i treće lane po redu koje je bilo pronađeno u prirodi bez majke. I ono će, kada odraste i osamostali se, biti vraćeno u prirodu. U Zoo kutku žive i razne vrste ptica. Nedavno je tamo doveden paun nakon što je desetak dana lutao kroz gradsko naselje. Peo se na krovove, kažu volonteri, tako da su strpljivo sačekali da se umori kako bi ga uhvatili, doveli i oporavili. Neke ptice žive van kaveza potpuno slobodne, ali “Zoo kutak” ne žele da napuste.

Nišlije spasile rodu, koja je usled nevremena, ispala iz gnezda!

povređenih petface

Najviše angažovanja zahtevaju konji, sedam velikih i dva ponija. Oni su i najveća atrakcija za najmlađe posetioce koji ne propuštaju priliku da se oprobaju u jahanju. Najteža obaveza volontera je da obezbede novac za hranu, lekove i prostirku za svih devedeset stanara. Mesečno im treba 360 bala sena, 560 kilograma hrane za konje, 365 kilograma hrane za ostale životinje i tona i po prostirke od peleta i krupne trine.

-Redovni mesečni troškovi su nam u proseku oko 2.800 evra, a u mesecima kada se nekim životinjama radi redovna preventivna zaštita i preko 3.000 evra, kažu u “Zoo planetu”.

povređenih petface

Zato posetioci prihvatilišta ostavljaju donacije, a da bi poziv za pomoć stigao što dalje volonteri organizuju različite akcije – za decu jahanje poni konjića Pakija i Strele u parkovima, a za odrasle ispijanje “kafe za zimnicu” u pet frendly kafićima.

U Zoo planetu se nadaju da će za nekoliko godina moći da kupe svoje imanje umesto da, kao sada, plaćaju zakup. Žele da stvore dovoljno dobre uslove da mogu doživotno da zbrinu i divlje životinje koje, bez obzira na oporavak, ne bi same opstale u prirodi.

DIVNI LJUDI, IMALI SMO PRILIKE DA SE UVERIMO I MI 😉

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZABORAVLJENA FELISET: Prvo priznanje za jedinu mačku koja je letela u svemir!
Sledeći tekstSPREČENO KRIJUMČARENJE: U automobilu crnogorskih tablica otkriveno 14 pasa sa lažnim ispravama

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime