Naslovna PETOPEDIJA PSI NAJČEŠĆI PROBLEMI SA ŠAPAMA KOD PASA: Na šta sve treba obratiti pažnju...

NAJČEŠĆI PROBLEMI SA ŠAPAMA KOD PASA: Na šta sve treba obratiti pažnju na šapama?

0
problemi sa sapama petface

Psi većinu svog života provode na svojim šapama. Uprkos činjenici da su one veoma izdržljive i razvijene kako bi podnele veliku količinu aktivnosti i trošenja i kod ovih organa su prisutni brojni problemi.

Iako to čini relativno mali broj vlasnika, redovne provere izgleda i stanja šapa će pomoći kako u prevenciji tako i u bržem rešavanju nastalih problema. Treba obratiti pažnju na sledeće prilično brojne simptome:

– lizanje i grickanje šape

– hromost ili šepanje

– crvenilo i upaljene šape

– prisustvo lezija i pukotina

– gubitak dlake

– prisustvo čireva i plikova

– ogrebotine i posekotine

– napukli ili polomljeni nokti

– suvi i ispucali jastučići

– odbijanje šetnje

– krvarenje

– neprijatan miris

Problemi na šapama pasa mogu imati brojne uzroke. Fizičke povrede, parazitske ili gljivične infekcije su najčešće, ali treba imati u vidu da se javljaju na gotovo svim delovima šapa.

problemi sa sapama petface

  • Alergije

Kao što je poznato, alergijske reakcije se kod pasa uglavnom manifestuju na koži. Uglavnom svrbe i izazivaju neprijatnost koju psi pokušavaju da reše lizanjem, griženjem i češanjem. Po pravilu, koža u predelu šapa je najčešće zahvaćena reakcijama. Zbog, griženja i češanja, često se javljaju oštećenja kože u kojima se razvijaju sekundarne bakterijske ili gljivične infekcije.

  • Bakterijske i gljivične infekcije

Šape su u stalnom kontaktu sa nečistom okolinom pa i nije čudno što su izložene bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama u okruženju. Sasvim je prirodno da određen broj ovih patogena egzistira na koži i jastučićima šapa, ali u pojedinim slučajevima može doći do njihovog proboja u organizam i nastanka ozbiljnijih problema. Crvenilo, oticanje, bol, svrab pa i pojava iscedka su uobičajeni znaci infekcije. Kvasac i lišajevi predstavljaju najčešće gljivice koje napadaju šape naših ljubimaca.

problemi sa sapama petface

  • Problemi sa noktima

Nokti i neadekvatna briga o njima predstavljaju posebnu grupu uzročnika problema na šapama.

– Predugački nokti

Pre svega otežavaju hodanje. Kada predugački nokti dođu u kontakt sa tvrdom podlogom, ona ih vraća u ležište nokta i proizvodi bol. Istovremeno, vrši se pritisak na sve zglobove prstiju i povećava se opasnost od lomnjenja noktiju.

– Urasli nokti

Ukoliko se nokti ne troše prirodno ili pravilno obrade mogu urasti u meso i izazivati bol.

– Iskidani i polomljeni nokti

Ukoliko se tokom hoda ili trčanja nokat zakači za čvrstu prepreku može da se polomi. To često može da prati i krvarenje i bol, pa u takvim slučajevima treba potražiti pomoć veterinara.

PROČITAJTE I:

6 razloga zbog kojih je vaš pas EKSTREMNO GLADAN!

  • Suvi i ispucali jastučići

Hodanje po betonu, asfaltu i drugim grubim površinama, po vrućim površinama tokom leta, a zimi po hladnim ili ledenim, razne hemikalije ili industrijska so, pa i prekomerno lizanje mogu da dovedu do toga se jastučići isuše i ispucaju. Stanje je bolno i predstavlja rizik za nastanak infekcija.

  • Opekotine i plikovi

Ako vi ne možete da hodate bosi po betonu ili pesku na plaži zbog vrućine – onda to ne može ni vaš pas. Tokom leta proverite temperaturu pločnika pre nego što izvedete svog ljubimca u šetnju. Nažalost, naši psi veoma dobro trpe opekotine na svojim jastučićima. Ali to ne znači da nema posledica. Opečeni jastučići izgledaju natečeno i crveni su. Ovakve opekotine zahtevaju brzu intervenciju veterinara.

  • Ogrebotine i posekotine

Ove vrste problema su uobičajeni jer psi trče i igraju se po najrazličitijim terenima. Razbijeno staklo, metal, sitno kamenje se nalazi svuda oko nas i predstavlja stalnu opasnost po šape naših pasa. Prilikom sanacije ovakvih povreda često se nalaze ostaci ovakvih predmeta u poekotinama.

problemi sa sapama petface

  • Paraziti

Krpelji često znaju da se nasele između prstiju šapa pasa kako bi započeli ishranu krvlju psa. I to je logično s obzirom da krpelji žive u travi po kojoj se naši psi veoma rado igraju i trče. Posle šetnje, prilikom pregleda tela ljubimca, posebnu pažnju treba obrazizi i na šape. Grinje, koje su česti stanovnici naših domova i nastanjuju tepihe i mebl štofofe nameštaja takođe predstavljaju izvor potencijalnih problema. Infestacija grinjama može izazvati gubitak dlake i oticanje šapa.

PROČITAJTE I:

DA LI SE PSI SMEJU: Pokazivanje zuba, smeh ili znak upozorenja?

  • Ciste i izrasline

Izrasline i vlažne ciste takođe izazivaju bol i predstavljaju opasnost od razvoja infekcija. One mogu nastati kao plod nekih drugih problema ali i kao rezultat prisustva stanih tela. Jedan od najčešćih uzročnika nastajanja cista i abcesa je popino prase. Sve izrasline treba da pregleda veterinar kako bi se utvrdilo o čemu se radi i da li je potrebno njihovo uklanjanje.

Šape pasa su deo tela koji su najviše izložene najrazličitijim uticajima. Različite podloge, različiti vremenski uslovi i različite aktivnosti predstavljaju okolnosti koje treba da nas prisile da mnogo bolje brinemo o šapama naših ljubimaca. Uostalom, toliko se brinemo o našim šakama i stopalima da deo vremena možemo da odvojimo i za naše četvoronožne prijatelje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAPALI SLEPOG PSA: Nakon što su ga zamalo rastrgli, jedan deka ga je sklonio, a onda je pas prestao da jede…
Sledeći tekstTEBI KOJEG ČEKAM: Pesma psa Leona iz azila pogodila milione!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime