Naslovna PETOPEDIJA PSI Bernski pas

Bernski pas

0
rase bernski pas petface

IME  Bernski pas
PREZIME Pastirski
NADIMAK – Berner
VELIČINA – 36 – 50kg
POREKLO – Švajcarska
BOJA – crna sa smeđim i belim
ŽIVOTNI VEK 6-12 godina
NARAV – blage i nežne naravi, privržen porodici i voli decu

Bernski pas je vrlo stara rasa pasa. Ovaj ogroman lepotan pominje se još kao borbeni pas rimske vojske, kojeg su se neprijatelji veoma plašili. Zasigurno je da je uzgajan u planinama Berna, u podnožju Alpa, da bi čuvao imanja i gonio stoku. S obzirom na njegovu snagu, korišćen je i za vuču. Bernski pas čuven je po svojoj stabilnosti.

Izgled

Mnogi kažu da bernski pas podseća na medveda, pa ukoliko nenadano iskoči ispred vas neće vam biti svejedno. Kod ove rase sve je krupno, počevši od glave sa snažnom naglašenom njuškom. Njegova pojava je veličanstvena i zavređuje poštovanje i čuđenje istovemeno. Krupne smeđe oči, visoko postavljene kratke uši i krupno telo sa kitnjastim, pravim repom. Ovi psi su uvek oprezni i spremni na akciju. Prosto ćete obožavati da se gnjavite sa bernskim psom i prstima prođete kroz njegovu dugu, mekanu, glatku i talasastu dlaku.

Karakter i nega
Iako kada ga pogledate može izazvati zbog svog stava i svoje pojave izvesnu dozu straha, možete odahnuti. Bernski pas je mirnjak u duši. Obožava ljude i svoju porodicu. Izuzetno je stabilan i poslušan, ali ne i ponizan. Ukoliko imate decu, ovo je pravi pas za vas, jer je veoma strpljiv i podnosi dečije ludorije, jer i sam voli da se igra. Kada njega imate kao člana porodice, svi oko njega su bezbedni. On je prirodni čuvar, a neretko ga obučavaju i za spasica. Osim što je vrlo pametan i što se lako dresira, sa njim nema problema ni kada su vremenski uslovi u pitanju. Kao planinski pas dobro podnosi hladnoću i život pod otvorenim nebom, ali osigurajte mu kontakt sa porodicom, jer je on jedan vrlo društven pas. Bez dodira i pažnje neće biti razdragan i srećan. Najviše voli kada ujutru ima razloga da veselo maše repom dok mu se približavate da ga zagrlite i pomazite. Berner je miroljubiv, ali je i žestok u odbrani, mada nije sklon ujedanju. Odreagovaće jedino ako su životi njegovih voljenih dovedeni u pitanje. Omogućite mu otvoren prostor i redovno održavajte dlaku.BERNSKI PAS

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLagoto romanjolo
Sledeći tekstBobteil

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime