Naslovna VESTI PSI NIJE BATINA IZ RAJA IZAŠLA! Pse treba odgajati BEZ FIZIČKOG KAŽNJAVANJA!

NIJE BATINA IZ RAJA IZAŠLA! Pse treba odgajati BEZ FIZIČKOG KAŽNJAVANJA!

0

Kod nas se još uvek može čuti izreka „batina je izašla iz raja“, pa kao da nam je usađeno uverenje da je grubost neizostavni deo odgoja. No, odnos psa i vlasnika treba da se temelji na poverenju, a to se postiže doslednošću, ne s grubošću. Cilj odgoja i treninga je imati psa koji sluša svog vlasnika zato što mu veruje, a ne zato što ga se boji!

Dobro odgojen pas biće psihički stabilan, siguran u svoj odnos s vlasnikom. Ovo je temeljno potrebno da bi pas bio siguran za svoju okolinu, a posebno je važno za porodice s djecom. S druge strane, kažnjavanje može promeniti ponašanje psa, ali uvek nosi određene posledice za fizičko i psihičko zdravlje psa i narušava odnos psa i vlasnika.

DA NE POVERUJEŠ! Studenti u suzama zbog smrti ribe, oglasio se predsednik države (VIDEO)

Većinom vlasnici pasa nisu svesni da je fizičku kaznu teško primeniti na način da pas ispravno shvati poruku. Neki od najvećih problema su kako primeniti kaznu u pravom trenutku, na pravi način i pravom merom. Lako je pogrešiti, a posledice mogu biti dalekosežne. Zbog toga se ne preporučuje primena fizičke kazne u odgoju pasa!

Vlasnici pasa često kažu da pas izgleda kao da oseća krivicu, ali to nije tačno. Pas izgleda tako zato što vidi da je vlasnik ljut, i reaguje na tu trenutnu situaciju – ne povezuje je sa svojim ponašanjem. Ljudima je moguće reći: danas si bio nevaljao, sutra sledi kazna, ali psi ne razumeju ovakva objašnjavanja.

Sledeći problem je što su vlasnici skloni tome da udaraju psa po njušci ili glavi, npr. kada psi laju. To nikako ne sme da se radi, yato [to je pse’a nju[ka vrlo osetljiva! Životinje se nikada ne smeju udarati po glavi, NE ZABORAVITE!

U ŠTALI ZATEKAO UŽASAN PRIZOR: Krave se tresle od bolova, dve nisu preživele!

Potpuno je besmisleno kažnjavati psa za ponašanja koja su njihova prirodna ponašanja. Na primer, psi koji skaču na ljude žele da poližu vlasnika po licu jer se u psećem svetu tako pokazuje ljubav i privrženost. Uloga odgoja je naučiti psa da nama ljudima to nije ugodno, a ne kazniti ponašanje koje je deo psećeg „bontona“ – navodi Irena Petak.

Kažnjavanje menja ponašanje, ali ne menja motivaciju psa. To znači da pas i dalje želi nešto da učini i samo vreba priliku a frustracija mu raste! Ovo može biti posebno opasno kada se pas kažnjava zbog svog reagovanja na dete – može biti dovoljan trenutak nepažnje, pa da se desi nešto zbog čega će svi žaliti!

No, pse je moguće naučiti da se ponašaju na željeni način bez primene fizičke kazne! Pse je potrebno odgajati i trenirati uz tzv. pozitivno podsticanje (popularno zvano nagrađivanje). To se može započeti sa štencima, za razliku od treninga temeljenog na korekcijama, koji je opasan za štence zbog mogućnosti fizičke povrede. Takav način rada primeeren je i za istraumiranog psa jer podstiče dobar odnos psa i vlasnika. Pogrešno je reći da u takvom treningu nema kazni jer prisutno je ne-fizičko kažnjavanje. Važno je znati da i ne-fizičko kažnjavanje ima svrhu jedino u trenutku kada pas radi nešto što vlasnik smatra problemom. – tvrdi Irena.

Ono što mi možemo reći, jeste to da uživate sa vašim ljubimcem, da budete strpljivi i radite sa njima na najnežniji mogući način, Razumite njihove potrebe, korigujte greške primereno i NIKADA ALI NIKADA ne dižite ruku na svog psa!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: argos.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSVE ZAVISI OD ČOVEKA? Broj slonova u Keniji udvostručio se u poslednjih tridesetak godina!
Sledeći tekstSRNDAĆ ČUDOM PREŽIVEO PAD U PRAZAN BAZEN: Rendžer i turisti spasili uplašenu životinju

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime