Naslovna PETOPEDIJA PSI KAKO PSI BIRAJU OMILJENU OSOBU – Da li ste vi omiljena osoba...

KAKO PSI BIRAJU OMILJENU OSOBU – Da li ste vi omiljena osoba vašeg psa?

0

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Čovekova ličnost i rasa pasa

Ovo je prilično zanimljiva teza i istovremeno prilično upitna. Mnogi tvrde da su često videli pse koji se slično ili gotovo istovetno ponašaju kao i njihovi vlasnici. Da li se ovde može primeniti poslovica: sličnosti se privlače? Transfer koji se uspostavlja u dugotrajnijem odnosu dve ličnosti pa i psa i čoveka sigurno da postoji, međutim nismo sigurni da se radi baš o pravilu koje je vezano za rasnu predisponiranost. Psi često biraju za omiljenu ličnost koja ima sličnu energiju i ličnost. Razigrani, energični i aktivni psi sigurno više vole osobe koje su ito takve. S druge strane, mirni, povučeni i mazni psi tražiće društvo takvih ljudi. Kada se radi o rasama pasa, sigurno je da postoje određene pravilnosti u ponašanju ali opet, ne zaboravimo da je svaki pas jedinka za sebe. Ako kažemo da agresivnost nije povezana sa rasom onda ne možemo reći i da je nekritična zaljubljenost u ljude rasna odlika.

kako pas bira omiljenu osobu

Neke rasne predispozicije u ponašanju postoje i rezultat su višegodišnjih ukrštanja, selekcija i stvaranja navika koje su usmerene ka stvaranju psa predodređenog za obavljanje nekog zadatka. Tako imamo rase psasa koji bolje reaguju i više se povezuju samo za jednu osobu umesto da dozvoljavaju da imaju više vlasnika. Međutim, pripadnici takvih rasa zahtevaju i specifičnu obuku koja će u razvojnom periodu doprineti da se ova njihova osobina potpuno definiše. U suprotnom, genska predispozicija i socijalne okolnosti okruženja u kojem žive mogu da dovedu do konfuzije koja ponekad može da ima ozbiljne posledice. Kinologija, kao nauka koja se razvija više stotina godina doprinela je tome da se utvrde neka osnovna načela vezana za mnogobrojne rase pasa. Kada nabavljate psa za ljubimca, dobro se informišite o njihovim karakteristikama a potom to ukrstite sa saznanjima o vašoj sopstvenoj ličnosti. Budite krajnje objektivni, biće svima lepše i lakše.

Otkako je usvojen, pitbul već 13 godina NE PRESTAJE OVO RADI!

Kako da postanete omiljena osoba vašeg psa?

Ako imate osećaj da niste omiljena osoba vašeg ljubimca – ne očajavajte. Mođete poboljšati i ojačati vezu među vama. Pre svega, analizirajte svoje ponašanje i postupke prema psu. Neretko, razlozi što je vaš brat omiljena ličnost vašem psu nisu rezultat vašeg svesnog ponašanja ili zanemarivanja ljubimca. Jedan od najboljih načina za poboljšanje vašeg onosa je da provodite više kvalitetnog zajedničkog vremena. Pokušajte da svakodnevno provede bar 30 minuta zajedno i to sami bez prisustva drugih ljudi ili pasa. Šetajte, trčite, igrajte se loptticom, drvetom, frizbijem. Idite na zajedničko kupanje ili slično. Ovo zajedničko vreme ne podrazumeva redovnu šetnju, sedenje u restoranu ili gledanje televizije. Vaše vreme treba da bude aktivno i fokusirano.

kako pas bira omiljenu osobu

Hrana (u zdravim, odgovarajućim količinama) za psa znači – ljubav. Neka učestvuje sa vama u pripremi obroka, bez obzira da li mu sami kuvate ili koristite gotovu industrijsku hranu. Pokažite mu sastojke, neka učestvuje u otvaranju kese ili kutije sa granulama, napravite od ove banalne potrebe zabavu i igru u kojoj je konačna nagrada njegov omiljen obrok.

Kuća joj EKSPLODIRALA, a ona se onesvestila – PAS je uradio OVO i tako je SPASIO!

Mazite svog psa jer to prirodno pojačava vašu vezu. Nemojte ga odbacivati i gurati od sebe kada pokazuje radost kada se vratite u kuću. Pružajte mu pozitivna i lepa iskustva i nadasve poštujte njegovu jedinstvenu ličnost. To sve će vam se mnogostruko vratiti. Voleće vas do kraja života, pa čak i ako nekad radije otrči kod vašeg brata.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.