Naslovna PETOPEDIJA PSI Da li je američki staford dobar izbor za dete?

Da li je američki staford dobar izbor za dete?

5
rase americki staford petface

LIČNA KARTA:
IME                      AMERIČKI STAFORD TERIJER American staffordshire terrier
PREZIME           terijeri
VISINA                mužjak od 45 do 47 cm, ženka malo niža (proveri FCI standard)
TEŽINA              od 17 do 20 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO         SAD
BOJA                  dozvoljene su sve boje i kombinacije ( srećom po odgajivače )
ŽIVOTNI VEK    9 – 15 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV               izuzetno hrabar, zahteva strogi nadzor i autoritet vlasnika

Američki staford terijer potomak je stafordskog terijera koga su Englezi odgajali za borbe pasa, “moderne” u 19. veku. Američki staford uvezen je u SAD 1870. godine. Tu je, kao i u Engleskoj, korišćen u borbama pasa. Američki kinološki klub priznao ga je kao staford terijera 1935. godine, a ime je 1982. godine promenjeno u američki staford terijer. Do tog vremena borba pasa kao disciplina nestaje, pa se rasa pretvara u psa pratioca. Hrabrost američkog stafordskog terijera je legendarna. Izuzetan je čuvar, koji objedinjuje snagu buldoga i okretnost terijera.

Pročitajte još: Upoznajte bul terijera!

Izgled
Američki staford je krupni pas, koji odaje utisak snage. Međutim, njegovo snažno telo je veoma gipko. Čvrste je i mišićave građe, a istovremeno okretan i graciozan pas. Kratke uši su visoko postavljene. Okrugle, tamne oči su niske i veoma razmaknute. Imaju budan izraz.

američki staford petface

Karakter i nega
Američki staford terijer bi morao da bude pouzdan i privržen vlasniku. Nasledio je agresivnost prema drugim psima, pa zahteva strog nadzor. Neki odgajivači podstiču agresivnost kod ovog psa i zbog toga je ova rasa dobila epitet “opasne”, što nije tačno. Pravila o posedovanju američkog stafordskog terijera u Velikoj Britaniji su vrlo stroga i njihov odgoj je tamo čak zabranjen.
Kratka, zgusnuta, sjajna dlaka, kruta na dodir zahteva redovno četkanje.

Pročitajte još: Upoznajte RUSKOG HRTA!

Američki staford je veoma temperamentna pasmina, koja zahteva dosta kretanja, pa ne spada u tipične kućne pse.

Ozbiljno razmislite o tome hoće li deca sama, u šetnji na otvorenom, moći da vladaju ovakvom životinjom. Snažan i neustrašiv, američki staford terijer zahteva strogi nadzor i autoritet vlasnika, a sve to uzvraća odanošću i privrženošću.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMikrosporoza kod psa
Sledeći tekstKako činčila komunicira?

5 KOMENTARA

  1. Hajmo relano a kojžg to psa treba pustiti da dete samo šeta… normalno da morate imati nadzor, i pre će vas napasti mali dlakavi nadrndani beli pas nego krupan i “opasan” to je jednostavno tako, pudlice su agresivne, koker španijeli nisu ljubitelji dece i ako mislite da su slatki ne nisu, zanimljivi lepi spatni dalmatinac je agresivan i nikada nemojte pomisliti da je dobar izbro za decu… a staford i rot bi život dali za njih i za svog gazdu.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime