Naslovna PETOPEDIJA PSI IDEALNI PSI ZA TRČANJE: Volite trčanje u prirodi, nećete biti sami!

IDEALNI PSI ZA TRČANJE: Volite trčanje u prirodi, nećete biti sami!

0
psi za trcanje petface

Obožavate džoging, trčanje u prirodi, pripremate se za maraton ili jednostavno trčite kako bi bili u dobroj kondiciji? Uz to volite pse i voleli bi da vam vaš četvoronožni prijatelj pravi društvo tokom trčanja? Ok, onda je ovo tekst za vas. Trčanje u društvu psa je često efikasnije i  zabavnije nego kada to radite sami. Naravno, ovakva aktivnost je izuzetno korisna i za vašeg ljubimca koji će tako potrošiti dovoljno energije da bi u kući bio miniji i zdraviji. Koliko je trčanje korisno za vas, toliko je korisno i za psa.

Mnoge rase su po svojim fizičkim ali i karakternim osobinama prosto stvorene za trčanje i džogiranje. Međutim, neke nemaju tip tela ili dovoljnu izdržljivost za neke ambicioznije trkačke aktivnosti. Na primer, psi sa skraćenom njuškom ne bi trebalo da trče duge deonice. Psi koji ne podnose visoke spoljne temperature, trebalo bi da izbegavaju trčanje u takvim uslovima. Iako postoje izuzeci, pripadnici gigantskih rasa kao i oni koji pate od ortopedskih problema koji su vezani za zglobove prilikom trčanja na dužim deonicama mogu osećati bol i zadobiti mnogo komplikovanije povrede. Isto tako, duge deonice se ne preporučuju ni mini rasama jer se brzo zamaraju i pregrevaju. Sad ispade da ni jedan pas nije dovoljno dobar da vas prati u vašoj omiljenoj aktivnosti. Naravno da to nije tako. Ukoliko tek nameravate da nabavite psa koji će trčati sa vama, evo nekoliko rasa koje su se pokazale kao gotovo idealne.

psi za trcanje petface

  • Vajnmarski gonič

Ovo su izrazito sportski i atletski razvijeni psi. Poseduju i brzinu i izdržljivost pa su gotovo idealano društvo i za kraće i duže deonice. Dobro podnose toplotu i uživaju u različitim vežbama. Povrh svega, ukoliko im se ne obezbedi dovoljno aktivnosti skloni su promenama u ponašanju kao što su depresija i anksioznost.

  • Vižla

Mađarski lovni pas ima izuzetnu izdržljivost i brzinu. Obožava svaku aktivnost koja podrazumeva trčanje. Ima sklonost da se zadržava u blizini vlasnika pa nećete imati probleme da odluta tokom trčanja. Takođe dobro podnosi toplotu.

  • Dalmatinac

Iako ne izgleda kao idealan pas za trčanje i nema izrazito sportsku građu, ovi psi traže visok stepen aktivnosti. Skloni su gojenju pa je trčanje jedan od načina da potroše energiju i masne naslage. Sasvim dobro podnose i tople i hladne uslove ali nisu preterano brzi. Zato su dobri za lagani džoging sa češćim pauzama za odmor.

psi za trcanje petface

  • Border koli

Jedna od nainteligentnijih rasa koja traži puno aktivnosti. Mogu trčati veoma brzo i to na duge staze. Vole izazove, pa im omogućite trčanje vijugavim stazama kroz šumarke sa više uzbrdica i nizbrdica. Ako im ne obezbedite dovoljno aktivnosti postaju prilično frustrirani. Dobro podnose toplotu, a još bolje hladnoću.

  • Australijski ovčar

Još jedan izuzetno pametan pas. I on obožava aktivnost u prirodi. Voli duge trkačke deonice ali treba izbegavati uslove kada je visoka temperatura vazduha. Imaju dugu dlaku i podlaku pa to može da dovede do bržeg pregrevanja organizma i iscrpljenosti.

PROČITAJTE I:

Šta se dešava ako SPAVATE SA SVOJIM PSOM?

  • Rodezijski ridžbek

Veliki, mišićavi psi koji su stvoreni u Africi sa namenom da love lavove. Sve vam je jasno. Potrebno im je gotovo svakodnevno istrčavanje. Međutim, veće fizičke aktivnosti treba izbegavati do druge godine života dok se u potpunosti ne završi razvoj koštano – zlobnog i mišićnog sistema. Pripadaju velikim rasama pa su skloni ortopedskim povredama. Većina ih odlično podnosi visoke temperature.

  • Sibirski haski

Ovo je pravi pripadnih grupe radnih pasa. Stvoreni za vuču sanki u veoma surovim uslovima arktičkog kruga najsrećniji su na snegu. Naravno, mnoge osobine su zbog već višedecenijskog života u umerenim klimatskim područjima izgubljene ali to ne znači da su izgubili želju za trčanjem. Potrebno im je obezbediti dosta fizičkih aktivnosti jer u suprotnom, pokazuju promene u ponašanju. Kao pripadnik polarnih pasa, teško podnose visoke temperature pa izbegavajte duže trčanje u letnjim uslovima. Ali zato, zima je idealnan period da zajedno trčite koliko god možete da izdržite.

psi za trcanje petface

  • Terijeri

Na početku treba da znate da nisu svi terijeri sjajni trkači. U ovu grupa spada veoma veliki broj pasa i gotovo svi zahtevaju visok stepen dnevnih aktivnosti. Svi su krajnje energični i zainteresovani za fizičke aktivnosti. Ukoliko im to ne omogućite, često svoju neutrošenu energiju potroše na delovima nameštaja, garderobi i obući vlasnika i slično. U svakom slučaju, prave neku veću ili manju štetu. Za trčanje, ali ne na preterano duge deonice su zainteresovani Džek Rasel terijeri i Foks terijeri. Od većih pripadnika ove grupe pasa za lagani džoging su sjajni Erdel terijeri. Ukoliko želite da vam društvo prave pripadnici pit bul terijera, Stafordskih terijera, Bul terijera znajte da su to uglavnom snažni psi koji vole aktivnost. Međutim nisu preterano izdržljivi, loše podnose visoku temperaturu i skloni su ortopedskim povredama. Trčanje se preporučuje u kraćim deonicama u hladnijem delu dana.

  • Poenteri

Kao izrazito lovni psi, gotovo svi vole aktivnosti koje podrazumevaju trčanje. Imaju snagu, brzinu i izdržljivost za svaku vrstu trčanja. Dobro podnose kako visoke tako i niske temperature i uživaju u trčanju.

PROČITAJTE I:

PSI ZA STARIJE OSOBE: Rasa nije garancija da vam taj pas zaista odgovara! (VIDEO)

  • Hrtovi

Hrtovi su pravi izbor za trčanje na kraće staze. Njihova tela zadovoljavaju vrhunske aerodinamične performanse. Vole da trče. Ipak, iskustva govore da oni više vole udobnost kauča ili fotelje od stalne trkačke aktivnosti. Dobro održavani Ruski hrtovi, vipeti i grejhaundovi u svom telu imaju manje masti od drugih rasa pa ih ne treba izlagati aktivnostima po hladnom vremenu.

Naravno i mnogi mešanci obožavaju trčanje kao zajedničku aktivnost sa vlasnicima. Ukoliko imaju krvi neke od prethodno nabrojanih rasa – samo trčite. Za ostale, držite se pravila koja obezbeđuju zdravlje. Kraća njuška i teškoće sa disanjem – izbegavajte duge staze. Gusto i dugačko krzno – pazite na visoku spoljnu temperaturu. Veliki i teški psi – pazite na povrede zglobova! Na trčanja obavezno ponesite vodu i za svog ljubimca. Pravite pauze čim vidite znake umora i ne vodite ga na trčanje ako on to ne želi, a pogotovu ukoliko je bolestan ili povređen. Naravno, pre nego što započnete sa praktikovanjem zajedničkog trčanja proverite svoje zdravlje kod vašeg lekara i zdravlje psa kod veterinara!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPREMINUO NAJSLAĐI PAS NA SVETU: Pas preminuo verovatno zbog TUGE, zbogom mališa!
Sledeći tekstOBEĆANJE BROJ TRI: BEOGRAD (opet) dobija groblje za pse?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime