Naslovna PETOPEDIJA PSI Pudla: Da li je Fifi najpopularnija pudla?

Pudla: Da li je Fifi najpopularnija pudla?

1
rase pudla petface

Pudla je verovali ili ne pas za lov po močvarama, a njen raspostranjen naziv potiče od nemačke reči „pudel“ što znači brčkanje u vodi. Pudla je elegantna rasa psa, danas prepoznatljiva po ulepšavanju, gracioznom hodu i raznim ’’frizurama’’

IME  Pudla
PREZIME Razonoda
NADIMAK – Pudlica
VELIČINA – od 3 – 27kg
POREKLO – Nemačka
BOJA – crna, bela, siva, braon i aprikot
ŽIVOTNI VEK oko 15 godina
NARAV – vesela, zabavna, društvena

Za ulazak pudle u salone zaslužan je period vladavine Luja XV od kada počinje friziranje i vladanje u popularnim salonima.

Danas postoje velika, srednja i mala pudla, a možda i najpoznatija predstavnica ove rase kod nas je Fifi iz istoimene pesme Dragana Lukića.

Izgled
Pudla je poznata po svojoj lavljoj grivi, a sadašnjim načinom šišanja i dalje se ističe njeno bujno krzno, koje joj olakšava kretanje kroz vodu. U zavisnosti od vrste dlake razlikuju se dva tipa pudle. Pudla sa kovrdžavom dlakom ima vunasto krzno, koje je otporno na pritisak ruke. Drugi tip pudle je daleko ređi, a karakteriše je upletena dlaka u obliku konopca dužine oko 20cm. Pudla je elegantna, graciozna sa čvrstim stavom i jakim, mišićavim butinama, dugačkim ušima, koje prate lepo oblikovanu glavu. Ova rasa ponosno drži uzdignutu glavu i uživa u znatiželjnim pogledima prolaznika.

Karakter i nega
Zbog svoje veselosti i spremnosti na igru, ali i izuzetne inteligencije, pudla je veoma brzo ušla u svet cirkusa i tački. Lako se dresira i veoma je inteligentna, pa ukoliko želite psa koji će oduševljavati posetioce vašeg doma, pudla je dobar izbor. Svakodnevno je češljajte, a šišajte na šest nedelja kako bi izgledala uredno i doterano, baš kao što ona to voli. Pudla se ne linja, pa je to čini savršenim ljubimcem za stan. Ne brinite ni kada je reč o alergijama na dlaku, jer njeno krzno ne smeta ni asmatičarima. Pudla je nežna i privržena svojoj porodici i voli decu. Valjda je njena želja za igrom, trikovima i pažnjom približava deci, pa podnosi dobro dečje ludorije. Nemojte sebično skrivati vašu pudlu u kući. Pružite joj momente slave dok je šetate ulicama svog grada, a pored pažnje, biće vam zahvalna i na šetnji. Pudla svoju energiju voli da utroši, a i drži do svog izgleda i linije. Bilo da je reč o velikoj, srednjoj ili maloj pudli, njih krase gotovo iste karakteristike. Jedina razlika je u njihovoj veličini. Zbog velike popularnosti rase razvile su se tri pomenute veličine. Podjednako su zastupljene na izložbama, a potrebno je da odvojite dovoljno vremena za pripremu kako bi pojavljivanje bilo uspešno.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.