Naslovna PETOPEDIJA PSI Zašto pas PIŠKI PO KUĆI?

Zašto pas PIŠKI PO KUĆI?

0
zasto pas piski po kuci petface

Sigurni smo da nema vlasnika koji se bar nekoliko puta nije našao u situaciji da se pas upiški u stanu ili kući. Naravno, ukoliko se to dešava retko to i nije neki problem. Međutim kada je to učestala pojava, treba se ozbiljno pozabaviti ovim problemom. Mokrenje u kući je češće kod štenaca koji su tek došli u novo okruženje ali ni odrasli i stariji psi nisu „operisani“ od ovakvog ponašanja. Da ne bude zabune, najčešće se radi o poremećaju u ponašanju čemu svedoče i najčešći razlozi za ovu pojavu.

PROČITAJTE I:

ZAŠTO PAS IMA PROLIV: Veliki broj vlasnika kaže da im je proliv najveći problem kod ljubimca?

  1. PREVELIKO UZBUĐENJE

Ovo nije nimalo redak razlog uriniranja pogotovu kod radosnih, razigranih i veoma prijateljski nastrojenih pasa. Svako uzbuđenje zbog povratka vlasnika u u kuću, dolaska posetioca koga pas poznaje i voli, pripreme za šetnju ili bilo koje omiljene aktivnosti može da izazove gotovo nevoljno mokrenje. Uz radosno skičanje, zavijanje, lajanje, skakanje i uzbuđeno trčkaranje ide i po neka barica urina. Verovatno zbog toga postoji izreka: „piški od sreće“! Ovaj razlog je možda i najteži za rešavanje jer psu zapravo treba promeniti karakter ili ga nekim tehnikama naučiti da obuzdava svoje uzbuđenje. Nsšs preporuka je da potražite pomoć stručnjaka koji se bavi ponašanjem pasa što u našim uslovima i nije baš lako.

zasto pas piski po kuci petface

  1. STRAH

Uriniranje izazvano strahom može da se javi u bilo kom životnom dobu psa. Javlja se i kod pasa sa izraženom potčinjenošću bilo prema ljudima bilo prema drugim psima. U situacijama kada se neko naglo približi psu, posebne rukom ili ga grdi dešava se da pas mokri. Neretko, pas u početku izgleda radostan i prijateljski nastrojen ali kada nastane interakcija koja ga uplaši, on se potčinjava i gotovo nekontrolisano mokri. Neko bi rekao: „upiški se od straha“ i to je bukvalno tako. Ovo je psihološki problem i zahteva veliko strpljenje vlasnika. Najpre treba utvrditi razloge prestrašenosti, a potom raditi na boljoj socijalizaciji i eliminaciji straha. Ne zaboravite da strah i potčinjenost mogu da eskaliraju u agresivno ponašanje pa potražite pomoć veterinara.

PROČITAJTE I:

LJUBIMCI NA RADNOM MESTU smanjuje stres, ali imaju i druge prednosti!

  1. NEADEKVATNA OBUKA

Ukoliko svog psa već u prvim danima zajedničkog života niste naučili da mokri samo u spoljnoj sredini tokom redovnih šetnji, ne možete očekivati da s vremena na vreme to ne obavlja u kući. Jednostavno, za njega je to normalno ponašanje. U početku to zahteva da ga češće izvodite napolje, a kada se pomokri u kući primenite i neke kaznene mere. Naravno, nikakva sila u vidu batina nije preporučljiva jer to može dovesti do drugih posledica. Kada pas traži da izađe da piški obavezno ga izvedite i pohvalite. Vremenom će to postati deo rutinskog ponašanja i neće biti iznenađujućih barica po kući..

  1. OBELEŽAVANJE TERITORIJE

Ovo je deo normalnog ponašanja pasa koje je uslovljeno genetskim zapisom iz vremena kada su bili još divlje životinje, ali koje može da postane problem za vlasnike. Obično se dešava u domaćinstvima sa više ljubimaca, bilo da se radi o psima ili mačkama. Njihova je prirodna potreba da obeleže prostor u kome žive i da svima daju na znanje da je to teritorija koju oni štite i brane. Stres može da bude okidač za pojavu ovog ponašanja. Dakle, novi član domaćinstva, novi ljubimac u kući, gubitak člana domaćinstva i sl. Rešavanje ovog problema zahteva veliko strpljenje i upornost vlasnika. Bilo bi dobro da kada god pas mokri kako bi obeležio teritoriju bude upozoren pa i kažnjen bez neke posebne sile, a nagrađen kada kod prođe pored mesta koje je ranije obeležio bez ponovnog uriniranja. Takođe mu je potrebno obezbediti prostor u kući samo za njega, kome ostali članovi neće imati pristup.

zasto pas piski po kuci petface

  1. MEDICINSKI RAZLOZI

Urinarne infekcije, prisustvo kamenčića u bešici ili bubrezima, dijabetes i slične bolesti mogu da budu razlog češćeg uriniranja. Ponekad pas ne može da izdrži do sledeće šetnje pa to obavi u kući. Takvo ponašanje je znak da treba hitno potražiti pomoć veterinara kako bi se utvrdio zdravstveni razlog učestalog uriniranja. Terapija primarnog problema će rešiti i problem mokrenja u kući.

Kada pas jednom urinira u kući ne vredi vikati na njega. To nikako neće pomoći da se ovo ponašanje ne ponovi. Posmatrajte svog ljubimca i pokušajte da utvrdite koje situacije i kakvo ponašanje izazivaju mokrenje van predviđenog prostora. U svakom slučaju, preporučujemo savetovanje sa veterinarom. Bilo da se radi o psihološkom ili medicinskom razlogu veterinar će dati najbolje savete kako da rešite ovaj problem. Uostalom, zbog toga su se i školovali, zar ne?

zasto pas piski po kuci petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKO ĆE ODGOVARATI: Novogodišnja rasveta u Beogradu zamalo ubila psa, Paju!
Sledeći tekstFOTOGRAFIJA koja nam je popravila kišni dan: Mališan svojim kišobranom zaštitio macu!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime