Naslovna AKVARISTIKA OPREMA ZA AKVARIJUME Pumpa za akvarijum: Čemu služi pumpa za akvarijum?

Pumpa za akvarijum: Čemu služi pumpa za akvarijum?

0
pumpa akvarijum petface
petopedija-pumpa-za-vodu-2
Pumpa za filtriranje vode

Pumpa za akvarijum služi za filtriranje vode u akvarijumu i ubacivanje vazduha preko raspršivača da bi voda konstantno bila sveža. Pumpa za akvarijum uzima vazduh iz atmosfere i dovodi ga u vodu u akvarijumu preko svojih uskih cevi difuzora koji pravi mehuriće. Difuzori mogu biti pravougaoni ili cilindrični, prave se od prirodnih ili veštačkih materijala i izbacuju mehuriće vazduha u vodu. Zavisno od veličine akvarijuma i količine vazduha, pumpa za akvarijum postoji u različitim veličinama.

Vazdušna pumpa za akvarijum

Vazdušna pumpa za akvarijum služi da obezbedi aeraciju i cirkulaciju površine vode, kao i da pokreće filtere za vodu. Nije proizvedena da dolazi u kontakt sa vodom, pa zato mora da se nalazi van akvarijuma. Pumpa pomoću gumene dijafragme pumpa vazduh u svoju vazdušnu komoru u kojoj se nalaze jednosmerni vazdušni ventili. Odatle se vazduh sprovodi do raspršivača koji se zovu difuzori i oni prave vazdušne mehuriće. Usled strujanja vazduha dolazi do vibriranja što dovodi do pojave brujanja pumpe. To nekada može da stvara neprijatnu buku.

Da bi se buka smanjila, treba sprečiti da se pumpa za akvarijum dodiruje sa ostalom opremom.

Ne preporučuje se prekrivanje ili umotavanje pumpe radi zvučne izolacije da ne bi došlo do pregrejavanja. Pumpa za akvarijum novije proizvodnje ima specijalno plastično kućište koje smanjuje stvaranje iritantne buke. Unutrašnji delovi pumpe ne zahtevaju specijalno čišćenje, ali ako dođe do oštećenja dijafragme ili zapušavanja difuzora usled nakupljanja kalcijuma, moraju se zameniti.

petopedija-pumpa-za-vodu-1
Primer pumpe za vodu

Potapajuća pumpa za akvarijum
Potapajuća pumpa za akvarijum koristi motor prilagođen za rad pod vodom i sunđer kao filter. Temperatura vode u kojoj se nalazi ne bi trebalo da prelazi 35 stepeni C. Da bi pumpa radila kako treba, mora se držati potpuno pod vodom dok je uključena. Nije prilagođena za rad van vode. Pumpa sprovodi vodu kroz cevi preko suđera i potiskuje je ka površini. Na sunđeru se zadržavaju ostaci prljavštine iz vode što sprečava njeno dalje širenje, a voda ostaje sveža. Ove pumpe ne prave buku, jake su i efikasne u održavanju čistoće i svežine akvarijuma.

Gde postaviti pumpu?
Pumpa za akvarijum može biti postavljena iznad ili ispod nivoa vode. Najbolje je da bude postavljena iznad da bi se izbeglo slivanje vode niz vazdušnu cev u slučaju da je isključena. U ugrađenim akvarijumima, pumpa za akvarijum se nalazi ispod nivoa vode, mada se preporučuje da se postavi mali ventil kako bi se sprečilo to slivanje vode kada je pumpa isključena. Takođe se dešava da neki akvaristi postavljaju pumpu van sobe u kojoj se nalazi akvarijum da ne bi došlo do širenja toksičnih materija unutar akvarijuma. Difuzor koji izbacuje mehuriće vazduha može se postaviti na dno akvarijuma ili na sredinu. Pošto su difuzori nekada previše jaki u mešanju vode, može doći i do raspršivanja izlučevina, otpadaka i ostataka hrane, pa je najbolje ne držati ih na dnu akvarijuma. Mnogi ljubitelji ribica i akvarijuma smatraju da su mehurići neprirodna pojava pa sakrivaju difuzore i cevi tako da su mehurići vidljivi samo kada isplivaju na površinu vode. Potapajuća pumpa za akvarijum se postavlja u vodu tako da bude pričvršćena silikonskim nogicama za zidove i pod akvarijuma. Ne koristi se van vode.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana mačaka koje su u „godinama“ – sve što niste znali!
Sledeći tekstKupanje pasa: Kako da kupanje pasa ne bude bauk?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime