Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Problem suvog oka kod mačaka

Problem suvog oka kod mačaka

0
suvo oko petface

Suvo oko kod mačaka je poremećaj rada suznih žlezda. Za posledicu, oko kod mačaka ima nedovoljnu proizvodnju suza i suvu rožnjaču. Prvi simptom koji može ukazivati da mačka može imati problem sa suvim okom je stalno prisustvo krmelja. Suvo oko je vrlo podložno infekcijama. Tako može doći i do pojave  gustog, smrdljivog i sluzavog iscedka iz oka.

Pošto se ovakva vrsta iscedka javlja i kod konjukutivitisa, mačke sa suvim okom se često pogrešno i dugo leče sa malo uspeha. Kod mačaka sa suvim okom, svetla i sjajna površina koja se normalno vidi u oku zamenjena je sa mutnom, a rožnjača je suva i neprozirna. Na kraju, na rožnjači se mogu stvoriti čirevi i naslage. Može doći i do slepila.
Uzroci suvog oka mogu biti oboljenja poput mačjeg herpesa, konjuktivitisa i blefaritisa tj. upale ivice kapka. Pored toga tu su i povrede nerava koji vode do suzne žlezde. Infekcije srednjeg uha takodje mogu da dovedu do problema suvog oka. Naime, nervi koji vode do suzne žlezde prolaze blizu srednjeg uha. Infekcije srednjeg uha mogu oštetiti ove nerve, utičući na suznu žlezdu i na mišiće na jednoj strani lica.

petopedija-suvo-oko-2Dijagnoza i lečenje
Vlasnici često pokušavaju da reše problem suvog oka kod mačaka čišćenjem prstima ili nekim rastvorom. To je naravno pogrešno. Pravu terapiju može da odredi samo veterinar. Pacijenta treba prvo dobro pregledati otoskopom i obratiti pažnju na izgled samog oka i rožnjače. Sledeći korak je merenje količine suza. U te svrhe najčešće se koristi Šrimerov test. Ovaj test se sastoji u postavljanju papirne trakice u unutrašnji ugao oka.

Kao normalna mera uzima se da suze moraju okvasiti  od 10 do 15 mm papirića. Osim količine suza, potrebno je odrediti i kvalitet suza. To se čini merenjem vremena koje je potrebno za prekid suznog filma.

Suzni film se obnavlja posle svakog treptaja jer oko, tj. rožnjača mora stalno biti vlažna. Otprilike na svakih 5 sekundi oko refleksno trepće i obnavlja suzni film. Ako suzni film ima prekid pre novog novog treptaja, to je znak da postoji neki problem sa okom.

Lečenje se pre svega sastoji u korišćenju veštačkih suza. Danas postoji širok izbor veštačkih suza raznih proizvođaca pa veterinar može birati šta će prepisati. Koliko će se često veštačke suze stavljati zavisi od slučaja do slučaja a to može odrediti samo veterinar.

petopedija-suvo-oko-3Ukoliko je prisutna infekcija, treba uraditi bris a zatim odrediti odgovarajući antibiotik. Opšti stav veterinara je da trajno rešenje problema suvog oka kod mačaka ne postoji. Treba redovno i doživotno  primenjivati veštačke suze uz naravno redovne kontrole mačke kod veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstParadontopatija kod pasa
Sledeći tekstStomatitis kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime