Naslovna VESTI PSI Ko napusti psa, biće kažnjen: Za šest godina napušteni psi napali 77.500...

Ko napusti psa, biće kažnjen: Za šest godina napušteni psi napali 77.500 ljudi, odšteta višemilionska!

0
šest godina

Gradovi i opštine u Srbiji isplatili su za šest godina najmanje 25 miliona evra na ime odštete zbog ujeda pasa lutalica, a 77.500 građana bilo je žrtva napada. Iako broj izgrađenih prihvatilišta raste, kao i uhvaćenih pasa lutalica, kontrola njihove populacije nije dala očekivane rezultate.

Zbog toga su potrebne nove mere na nacionalnom i lokalnom nivou, ocenjeno je na današnjem okruglom stolu o rešavanju problema ujeda napuštenih pasa na lokalu u Beogradu.

šest godina petface

U razgovoru koji su u Palati Srbija organizovali NALED i Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave ocenjeno je da je potrebna izrada nacionalne strategije kontrole populacije pasa, kao i lokalnih programa kontrole jer takav dokument, rečeno je, nema blizu 80% gradova i opština.

DR GRUBIĆ: Lutalice nisu opasne!

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je da je u pitanju veoma značajan problem koji muči gotovo sve lokalne samouprave u Srbiji i najavio da će ministarstvo za sledeću budžetsku godinu obezbediti više sredstava u cilju rešavanja problema pasa lutalica.

– Postoji zakon koji je u najvećem delu usaglašen sa tekovinama Evropske unije, ali imamo nesrazmeru u odnosu na stvarno stanje na terenu. Ujedi pasa su posledica, koja se javlja zbog nefunkcionisanja sistema. Postoje pravila igre, ali opštine ne mogu da odgovore na ove probleme, jer nemaju dovoljno kadra koji bi se ovim problemom bavio kao i novca, rekao je Nedimović.

U malim sredinama koje imaju manje od 50 hiljada stanovnika, to je značajan problem, ocenjuje Nedimović, a kao ilustraciju problema na terenu, navodi primere da mnoge opštine nemaju ni čitače za mikročipove kojima se obeležavaju psi lutalice.

šest godina petface

Čan Upravnog odbora NALED-a, Vladan Vasić, istakao je da lokalne samouprave imaju problem i sa građanima koji lažiraju ujede, kako bi naplatili odstetu koja se u proseku kreće od 25.000 do 100.000 dinara.

Prema podacima ORCA i NALED-a, broj povreda od ujeda pasa u periodu 2010-2015. povećan je 50 procenata, sa 9.867 na 15.024 godišnje. Kako je rečeno na skupu, ovim tempom broj povreda od ujeda bi mogao da dostigne i 20. 000 godišnje. U istom periodu, broj uhvaćenih pasa porastao je 75 odsto, a mesto u prihvatilištu našlo je gotovo 172.000 životinja. Brojke pokazuju da je broj azila na lokalu povećan sa 16 na 59, ali ipak, istraživanja NALED-a i ORCA pokazuju da 96 procenata opština i gradova ističe da im je potrebna pomoć kako bi rešile problem.

Predstavnici gradova i opština predložili su uvođenje u zakon krivično delo – napuštanje životinja.Za sada, napuštanje životinja je prekršaj, a za sada nije pozanto da li je bilo ko u Srbiji odgovarao zbog toga što je izbacio kućnog ljubimca na ulicu.

Izvor: Tanjug

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.