Naslovna PETOPEDIJA PSI Šišanje pasa: Da li je šišanje pasa stvar izbora ili obaveza?

Šišanje pasa: Da li je šišanje pasa stvar izbora ili obaveza?

0
sisanje pasa grooming petface

Šišanje pasa spada u deo osnovne higijene i održavanja dlake. Šišanje pasa je važno, jer se tako uklanja i mrtva dlaka iz krzna, a rezultat šišanja su uredni i čisti kućni ljubimci. Dlaka na leđima je deo tela koji nije naročito osetljiv, pa će većina pasa dozvoliti češljanje i održavanje dlake. Međutim, dlaka ispod pazuha, na stomaku i između jastučića na šapama često stvara probleme i vlasniku i psu. Redovno sređivanje šapa svakako je preventiva potencijalnih problema, kojima su skloni kućni ljubimci.
Dlake psa ne rastu kontinuirano, nego u vremenskim intervalima. Jedno kraće vreme dlaka raste, zatim nastaje period mirovanja i na kraju odumiranja. Svakodnevno četkanje i redovno šišanje pasa pomoći će u skidanju nečistoća sa dlake i kože i činiće da vaši kućni ljubimci imaju sjajno, uredno i kvalitetno krzno.

Šta je šišanje pasa i kakvo šišanje pasa postoji?
Po definiciji, šišanje pasa jeste skraćivanje dlake mašinicom, makazama ili trimerom. Oprema koja je potrebna za šišanje pasa su sto za šišanje, specifične makaze različitih namena, električna mašinica i trimeri sa različitom funkcijom. Od velikog značaja je da su kućni ljubimci odmalena naviknuti na šišanje, jer će kasnije to prihvatati kao normalnu proceduru i neće se buniti. Kratkodlaki kućni ljubimci na izgled možda deluju kao manje zahtevni, ali je često veliki problem njihovo linjanje i rasipanje dlake svuda po stanu. Zato se šišanje pasa preporučuje i kod nekih kratkodlakih rasa psa. Šišanje pasa makazama podrazumeva ravno šišanje ili stanjivanje dlake. Mašinica za šišanje pasa se koristi za skraćivanje dlake na vratu, oko ušiju i na trbuhu. Pošto je na ovim delovima tela potrebno da dlaka bude kraća to se najbolje postiže mašinicom. Šišanje dlake trimerom ili trimovanje je čupkanje dlake preko oštrog nožića. Tim čupkanjem zapravo odstranjujemo mrtvu dlaku i omogućujemo zdravoj dlaci da se regeneriše. Ovaj način šišanja primenjuje se kada su u pitanju oštrodlaki kućni ljubimci. Ako želimo da im dlaka i dalje bude jaka, gusta, oštra, mora se trimovati na svake dve nedelje. Važno je znati i proceniti koje delove treba trimovati, pa je zato to najbolje prepustiti ljudima koji se bave profesionalno groomingom, odnosno šišanjem i sređivanjem pasa. Kada su u pitanju dugodlaki kućni ljubimci šišanje je dosta češće zbog same higijene psa.

Zbog toga se pravi podela na higijensko šišanje pasa i estesko šišanje pasa.

petopedija-sisanje-pasa-1
Pas kod grumera

Razlike izmedju higijenskog i estetskog šišanja pasa
Rezultat šišanja nije uvek izložbena frizura, nego uredni i čisti kućni ljubimci, pa zato šišanje pasa svakako spada u higijenske zahvate. Higijensko šišanje pasa podrazumeva uklanjanje dlaka koje prave neželjene probleme vašem četvoronožnom prijatelju. To je šišanje oko ušiju, ispod pazuha, šape i naravno kod dugodlakih pasa svu dlaku treba skraćivati povremeno. Kućni ljubimci se šišaju i zbog promene vremenskih uslova. Na primer, kada  su velike vrućine naravno da ćete ošišati vašeg psa kako bi mu bilo prijatnije i kako bi lakše podnosio vrućinu. Redovnim održavanjem dlake sprečićete i stvaranje ućebanih čvorića, tvrdih loptica koje se naprave od ućebane dlake i često se javljaju kod dugodlakih pasa. Pomenućemo i šišanje pasa iz medicinske potrebe. To je šišanje na mestima gde se mora izvršiti neka hiruška intervencija i potrebno je uklanjanje dlake.
Osim higijenskih razloga kućni ljubimci se šišaju i iz estetskih. Pudle su najbolji primer, jer njihov tip dlake zahteva puno nege i i zahtevaju često šišanje. Po toj rasi se vidi koliko je šišanje pasa sad postalo popularno. Danas postoje posebne vrste frizura u specijalnim salonima za pse koje možete izabrati za vaše četvoronožne prijatelje. Za svaku rasu postoji poseban način oblikovanja frizure i način na koji se ona šiša.  Posebna pažnja se posvećuje šišanju pasa koji idu na izložbe, jer se oni šišaju po već postavljenim standardima. Tu nema odstupanja i šišanje izvodi profesionalac. Šišanje pasa  je veoma zahtevan i odgovoran posao, pa se zato ne preporučjuje da to radite sami. Za svako šišanje pasa najbolje je obratiti se profesionalnim frizerima, jer oni to rade bolje od nas, stručniji su i profesionalno uvežbani u manipulaciji pasa prilikom šišanja i nege dlake.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEktoparaziti kod golubova
Sledeći tekstNega starih pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime