Naslovna VESTI PSI MOŽEMO ZAJEDNO: Šta kada u snegu pronađemo sklupčanu napuštenu životinju?

MOŽEMO ZAJEDNO: Šta kada u snegu pronađemo sklupčanu napuštenu životinju?

2
sklupčanu napuštenu životinju petface

Nažalost, slika na kojoj u snegu vidimo sklupčanu napuštenu životinju sve češće viđamo za vreme hladnih, zimskih dana. Razumemo da nemaju svi mogućnost da istog trenutka bepsomoćnu životinju zauvek udome, ali takođe smo sigurni da svako može bar malo da učini za njih!

Na ulicama već možemo videti ljude, obučene u najtoplije jakne, sa kapama na glavi i rukavicama, užurbano jureći da se sklone sa hladnog asfalta. I napuštene ljubimce, kojima je ulica iz različitih razloga postala dom. Vi ćete u topli dom, a oni? Svi zajedno možemo da uradimo tako malo za njih i spasiti ih od smrzavanja.

Pročitajte još:

Idu hladni dani – pomozite psima i macama na ulicama!

Dakle, evo nekoliko saveta na temu „ŠTA kada u snegu pronađemo sklupčanu napuštenu životinju“?

1. Ponavljamo da je najbolje rešenje da uzmete životinju i odvedete je u svoj dom. Ukoliko niste u mogućnosti da joj pružite dom, pustite ih u ulaze zgrada, podrume, garaže. Tada im je najpotrebnije toplo mesto, zaštićeno od snega i vetra. Dajte im i svežu vodu i malo hrane.

sklupčanu napuštenu životinju petface

2. Nemojte odustajati od ovoga samo zbog toga što su vam rekli da će ovako spašena životinja ostati kod vas zauvek. Ukoliko niste spremni da brinete i volite jedno spašeno biće, ne morate je zauvek čuvati. Sada je najbitnije da se sklone sa ulice i snega, kako ne bi promrzli i uginuli od gladi.

3. Što hitnije je dobro utoplite, zamotajte je u ćebe, ukoliko imate mogućnosti postavite je pored grejnog tela – grejalice, radijatora, šporeta – i pričekajte da životinja “dođe sebi”. Možete je lagano masirati, kako biste joj poboljšali cirkulaciju i tako joj pomogli da se oporavi.

Pročitajte još:

POMOZI I TI: Tanja iz Jagodine PRODAJE STAN kako bi spasila psu život!

4. Ukoliko po izgledu ( uhranjena je, dlaka joj je meka i fina, ima podatke na ogrlici,.. ) pretpostavite da je ljubimac možda vlasnički, odvedite ga u najbližu veterinarsku stanicu, koja će očitati čip. Nije retka pojava da se u predstojećim danima ljubimci izgube, usled straha od petardi, vatrometa, novogodišnje pucnjave..

sklupčanu napuštenu životinju petface

5. Kada joj obezbedite zaštićeno mesto, uslikajte je i pošaljite na stranice svih udruženja, organizacija, prihvatilišta,.. Možda se potencijalni udomitelji jave baš za nju.

Ove korake možemo svi učiniti. Zato, ne okrećimo glavu kada vidimo sklupčanu napuštenu životinju – ako je nama hladno, zamislite kako je njima!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSREMSKA MITROVICA: Građani izglasali – 2016. godine PRVI AZIL ZA PSE!
Sledeći tekstSUTRA U BEOGRADU: Mark i Pajo su na korak do kraja svog putovanja

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime