Naslovna VESTI PSI SUTRA U BEOGRADU: Mark i Pajo su na korak do kraja svog...

SUTRA U BEOGRADU: Mark i Pajo su na korak do kraja svog putovanja

1
Mark i Pajo petface

Mark i Pajo i dalje pešače, prkoseći hladnom vremenu i nepristupačnom reljefu.  Kao što smo nedavno pisali, oni su do sada prevalili preko 1.500 kilometara, a sutra  ih očekujemo i u Beogradu.

Pročitajte još: LESKOVAC: Sa psom prešao preko 1500 km kako bi sakupio novac za bolesnu decu Srbije

Putovanje Irca i njegovog psa, pratimo već preko tri meseca. Za to vreme, oni su prevalili dug put i suočili se se sa izazovima o kojima većina nas može samo da sanja. O svemu nas redovno izveštavaju, pa bar na taj način možemo da imamo površni uvid u njihovu avanturu. Dok ih sa nestrpljenjem očekujemo u Beogradu, napravićemo osvrt na to kako izgleda jedan prosečan dan u njihovom putovanju:

– S obzirom na to da je dan sve kraći, mi imamo manje vremena za obavljanje naše svakodnevne rutine. Svakog jutra, Pajo i ja se budimo u 6 i 30, a moj pas odmah žuri da nešto prezalogaji. To je vreme za kuvanje čaja i kafe, unošenje vitamina, doručak.

Pročitajte još: UPRKOS SNEGU I VUKOVIMA: Mark i Pajo i dalje koračaju za živote mališana obolelelih od raka

S obzirom na to, da ovaj dvojac ima velikih muka sa pitanjem kondenzacije u njihovom šatoru, pakovanje stvari zahteva dosta vremena:

Sve stvari prvo iznosimo iz šatora, a dok se šator suši, mi pripremamo i pakujemo hranu za taj dan. Zatim sledi brisanje poda, pakovanje stvari, sklapanje šatora,  pakovanje Pajinog ranca, a nakon dva sata napokon smo spremni za polazak, kroz smeh dodaje Mark.

Mark i Pajo petface

Dakle, malo pre 8 časova izjutra, započinje njihov najintenzivniji  deo dana – pešačenje. Ovaj dvojac dnevno prelazi od dvadeset do trideset kilometara. Pre nego što padne mrak, oni se u prodavnicama snabdevaju najneophodnijim namirnicama. Na redu je, potom, pronalaženje najpovoljnijeg mesta za kampovanje. Marku i Paji najveće probleme stvaraju magla i vlažno vreme, jer ove vremenske prilike uzrokuju i povećanu vlagu u šatoru, usled koje je teško osušiti ga. Potom raspakivanje, ponovo sušenje šatora, spremanje večere, koja uglavnom podrazumeva pastu ili pirinač. S obzirom na to da mrak pada već u 5 sati, ostaje im puno vremena za filmove, muziku ili jednostavno razmišljanje.

Njihov povratak je zakazan za 10. decembar, a oni se svim raspoloživim snagama trude da pojačavaju tempo. To podrazumeva i da su prinuđeni da odbijaju sve pozive meštana, koji su od srca voljni, da im bar na momenat pruže okrepljenje. Glas o Marku i Paji se brzo pronosi po ovom kraju, pa se tako većina meštana okuplja kako bi se fotografisala sa našim humanim drugarima.

Mark i Pajo petface

Kada smo ih upitali za raspoloženje pred dolazak u Beograd, Mark je odgovorio:

Što smo bliže odredištu, sve teže postaje. Čini mi se da smo već u Beogradu, a u stvari nismo. Onda se ugledam na Paju i počinjem da se ponašam kao on. Posmatrajući njega, uviđam koliko mu nije bitno kuda ide, ni kada će negde stići. Ono što je za njega presudno je da uživa u svakom momentu ovog našeg putovanja. Sa svakim korakom, ja se trudim da razmišljam kao on.

Mark i Pajo petface

Dakle, povratak je zakazan za sutra, a mi junake ove pustolovine očekujemo sa nestrpljenjem. Dok ne stignu, imamo i više nego dovoljno vremena da se uključimo u njihovu akciju “Hodom za njihov život” i na taj način doprinesemo njihovoj borbi za bolesnu decu Srbije
Priključite se i vi ovoj  humanitarnoj akciji na jedan od dva načina:

  • Pošaljite poruku na broj 4080 ( tako što ćete praznu poruku poslati na broj 4080). Cena poruke za sve mobilne operatere iznosi 100,00 RSD.
  • Uplatite novac na: – dinarski tekući račun Udruženja “Uvek sa decom”, broj: 145-24049-93 Marfin Banka ili na
    devizni tekući račun u evrima  IBAN RS35145007080000118640
    Svrha uplate: ZA AKCIJU “HODOM ZA NJIHOV ŽIVOT”

Sav prikupljeni novac će preko Udruženja „Uvek sa decom“ biti iskorišćen za nabavku infuzomata, a oni će ih proslediti Dečijem odeljenju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMOŽEMO ZAJEDNO: Šta kada u snegu pronađemo sklupčanu napuštenu životinju?
Sledeći tekstPAMETNICA IZ OBRENOVCA: Meda je pas koji zna da sabira, množi i deli! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime