Naslovna VESTI SLON NIKADA NE ZABORAVLJA: Prepoznao veterinara koji ga je spasio pre 12...

SLON NIKADA NE ZABORAVLJA: Prepoznao veterinara koji ga je spasio pre 12 godina

0
slon prepoznao veterinara

Izgleda da ona čuvena izreka “pamti kao slon” ne postoji bez razloga. Posebno kada se formira posebna veza između slona i čoveka – ovakva prijateljstva mogu da pobede i vreme i daljinu.

Slon po imenu Plaj Tang živi na Tajlandu i glavni je akter ove dirljive priče o ponovnom susretu dva prijatelja posle 12 godina. Deluje li vam neverovatno da divlja životinja može nekoga toliko dugo da pamti? Jeste neverovatno, ali i istinito.

slon prepoznao veterinara

Godine 2009, Plaj Tang je imao tu nesreću da oboli od tripanosomijaze – bolesti spavanja. Znate kako često kažemo da smo pospani kao da nas je ujela muva ce ce? Ova bolest se i prenosi ujedom insekta, a može biti i fatalna ako se ne dijagnostikuje i ne leči na vreme.

OVAJ MALIŠAN JE HEROJ: Izboden nožem jer je zaštitio vlasnicu!

Jadni slon se borio protiv groznice, izgubio je apetit, a vrat i glava su mu otekli. Jedva se kretao jer je bio u bolovima – noge i leđa su mu bili gotovo ukočeni. Takvog su ga pronašli u Rajongu, na Tajlandu, i odmah je prevezen na teritoriju Organizacije za šumsku industriju gde je postao pacijent doktora Patarapola Maneona, pri Odeljenju za nacionalne parkove, divlje životinje i očuvanje biljaka.

slon prepoznao veterinara

„Plaj Tang je pri prvom susretu bio veoma agresivan. Telo mu je bilo slabo i nije mogao da se suprotstavi drugim slonovima. Bilo je potrebno mnogo vremena da se izleči, ali smo otkrili da je veoma pametan i da ume da brine o sebi“, priseća se Patarapol.

SRAMOTNA PRESUDA: Samostrelom probila glavu psu i dobila samo 15 dana zatvora!

Posle nekoliko meseci oporavka, slon je pušten nazad u divljinu, a veterinar je verovao da se njih dvojica više neće sresti. Međutim, tokom poslednjeg obilaska te oblasti, Patarapol je prepoznao zvuk koji nije čuo više od deset godina. Taj jedinstveni zvuk proizvodio je Plaj Tang – očigledno je da doktor i njegov prijatelj slon imaju dobro pamćenje kao zajedničku osobinu.

slon prepoznao veterinara

Plaj Tang je prepoznao svog spasioca i protegao je surlu ka veterinaru kako bi ga pozdravio. Tako izgleda slonovski pozdrav – oni isprepliću surle da bi rekli „zdravo“. Ovaj gest je raznežio veterinara i sve prisutne, a zabeležen je i na fotografiji koja je ubrzo postala viralna.

Patarapol je ispričao da je dobro upamtio taj zvuk. „I nedavno smo se ponovo sreli. Prepoznali smo jedan drugog i pozdravili smo se. Bio je to vrlo poseban trenutak. Nadam se da će moje prijateljstvo sa Plaj Tangom doprineti tome da ljudi počnu da cene naš rad sa slonovima.“

KOLIKO SUROVOSTI U JEDNOM SNIMKU: Vezan za drvo i ostavljen!

A slonovi su zaista neverovatne životinje. Imaju najveći mozak među svim sisarima na kopnu, koji teži između 3 i 5 kilograma – skoro tri puta više nego ljudski. Imaju fantastičnu memoriju koja im koristi ne samo da prepoznaju one koje su već jednom videli, već i da zaštite krdo. Vremenom, njihovo pamćenje postaje sve bolje i naučnici veruju da su pametni koliko i delfini.

Izvor: Animal Rescue Site

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKOLIKO SUROVOSTI U JEDNOM SNIMKU: Vezan za drvo i ostavljen!
Sledeći tekstMONSTRUOZNO: Hemikalijama naneli opekotine i oslepeli terapijskog psa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime