Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Spirohetoza kod kunića

Spirohetoza kod kunića

0
spirohetoza kunić petface
petopedija-spirohetoza-2
Sifilis kod kunića (polni organi)

Spirohetoza je bolest koja napada polne organe kod kunića. Drugi naziv za ovu bolest je sifilis. Izazivač je bakterijskog porekla. Do širenja ove infekcije najčešće dolazi za vreme parenja. Infekcija se dobija dodirom ili lizanjem inficiranog mesta kod zaraženog kunića. Inkubacija kod ove bolesti traje jako. Kunić može biti inficiran čak i mesecima pre pojave prvih simptoma. Spirohetoza se javlja najčešće kod odraslih kunića, a jako retko kod mladih koji još nisu polno zreli.

Simptomi
Prvi simptomi spirohetoze su povišena temperatura, snuždenost i naglo mršavljenje. Kako bolest napreduje dolazi do crvenila i otoka polnog organa iz kojeg izlazi sluzavi, gnojni sekret. Kasnije se formiraju čirevi i rane koje se šire na analni otvor i polni organ. Mogu se javiti i oko očiju, na usnama ili na šapama. Ove rane vrlo su bolne za kunića. Predstavljaju i odličan izvor za razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se uspostavlja na osnovu kliničkog pregleda i obavezne laboratorijske analize iscedka. Iscedak se uzima iz čireva sa analnog otvora ili polnog organa. Na osnovu nalaza veterinar uspostavlja dijagnozu i prepisuje odgovarajuću  terapiju. Terapija je u vidu antibiotika  koje dozira veterinar. Ova bolest može uspešno da se leči ukoliko se na vreme primeti neki od navedenih simptoma. Inficiranog kunića treba izolovati za vreme lečenja da ne bi došlo do širenja spirohetoze ukoliko se drži više ljubimaca u kavezu.

Preventiva
Pošto se spirohetoza javlja neposredno pred parenje, dobro bi bilo prekontrolisati kuniće pregledom kod veterinara. Na ovaj način se štite zdravi kunići. Zanemarivanje higijene je glavni izvor bakterija. Neophodno je održavati visok nivo higijene prostora u kojem borave kunići. Redovno čišćenje kaveza, dezinfekcija i provetravanje prostorije preventivno će delovati na moguće zaraze. Ishrana kunića treba da bude kvalitetna i izbalansirana, bogata vitaminima i mineralima koji će jačati imuni sistem. Ukoliko postoji jedan zaražen kunić peporučuje se njegovo izolovanje da ne bi došlo do opšte zaraze u kavezu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstStafilokokna infekcija kod kunića
Sledeći tekstPseudotuberkoloza – rodencioza kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime