Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Pseudotuberkoloza – rodencioza kod kunića

Pseudotuberkoloza – rodencioza kod kunića

0
pseudotuberkuloza petface
petopedija-seudotuberkuloza-3
Kunić sa rodenciozom

Pseudotuberkoloza je hronična bolest kunića. Izazivač je bakterijskog porekla. Predstavlja jedno od najopasnijih oboljenja kod kunića jer ne daje vidljive simptome. U gotovo svim slučajevima bolest se završava uginućem kunića. Kunići se pseudotuberkulozom najčećše zaraze preko hrane. Prenosioci ove bolesti su najčešće zaraženi miševi koji svojim izmetom mogu zagaditi hranu koju jedu kunići. 

Simptomi
Ovo bolest koja nema karakterističnih simptoma. Kunić će se inficirati i bolest će napredovati bez ikakvih promena koje mogu ukazati na ovu bolest. Jedini simptomi koji se mogu javiti u poodmakloj fazi bolesti su gubljenje apetita i odbijanje hrane. Zatim će kunić naglo mršaviti i na kraju uginuti.

Dijagnoza i lečenje
Tačna dijagnoza se postavlja jedino na osnovu obdukcije. Pri obdukciji na slezini, jetri, plućima i zidovima creva mogu se videti žućkasto-beli čvorići ispunjeni sirastom masom. Iz čvorića se uzima uzorak i šalje na analizu. Tek nakon laboratorijskog nalaza veterinar može potvrditi da li je reč o pseudotuberkolozi ili ne. Lečenje kod ove bolesti je teško i gotovo nema efekta. Može se pokušati sa antibioticima i to u slučaju da se posumnja na ovu bolest u njenoj ranoj fazi ali i tada najčešće dolazi do uginuća.

Preventiva
Osnovna preventivna mera je sklanjanje kaveza sa kunićima od mesta na kojima se mogu pojaviti miševi. Prisutnost miševa u kući u kojoj boravi kunić je  veoma opasna. Čim vlasnik primeti njihovu pojavu, treba odmah da reaguje i da miševe odstrani a kunića odvede kod veterinara. Redovno održavanje higijene je obavezno. Podloga mora redovno da se menja a ceo kavez se mora čistiti i dezinfikovati. Hrana mora da bude sveža, čista i prethodno proverena. Prostorija u kojoj boravi kunić treba redovno da se čisti, provetrava i dezinfikuje.  Ako se drži više kunića zajedno i dođe do uginuća jednog kunića ili više njih, ostale treba odvesti kod veterinara da obavi neophodne analize.  Prostoriju u kojoj su kunići boravili treba dezinfikovati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSaharomikoza kod kunića
Sledeći tekstMiksomatoza kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime