Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Stafilokokna infekcija kod kunića

Stafilokokna infekcija kod kunića

0
stafilokokna infekcija petface
petopedija-stafilokoke-1
Stafilokoke pod mikroskopom

Stafilokoknu infekciju kunića uzrokuje bakterija iz reda stafilokoka. Infekcija je veoma jaka i može da prouzrokuje uginuće mladih kunića. Javlja se usled nehigijenskih uslova života i loše ishrane. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom jedinkom, preko kontaminiranih predmeta i putem vazduha. Mogu je prenositi i neke vrste insekata. Nekad zdravi kunići mogu biti prenosioci bakterije, a da ne pokazuju nikakve simptome. Bakterija može dospeti u organizam kunića preko povreda na koži. Ako stafilokoka prodre dovoljno duboko i  nađe put do krvotoka, dolazi do sepse i veoma brzog uginuća kunića.

Simptomi
Simptomi stafilokokne infekcije vidljivi su golim okom. Na povređenoj koži se javljaju manji ili veći gnojni čvorići. Najčešće se primećuju u predelu vrata i leđa. Ako je stafilokoka prodrla u krvotok, simptomi koji se javljaju mogu biti zapaljenje sluznice oka i nosa  sa gnojnim iscedkom. Takođe se mogu javiti infekcije praćene upalom pluća kao  i  gnojni čvorovi po jetri ili drugim unutrašnjim organima. Kunić postaje depresivan i .smanjen mu je apetit.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda kao i laboratorijskih analiza. Lečenje apcesa na koži sprovodi se njihovim razbijanjem i ispiranjem rastvorom koji prepiše veterinar. Takođe se primenjuje i sistemska terapija antibioticima koji mogu da se daju oralno, preko hrane ili direktnim ubrizgavanjem u kožu. Ukoliko je bolest duboko uznapredovala i ukoliko su ugroženi unutrašnji organi,  lečenje je retko uspečno. u tom slučaju uglavnom dolazi do uginuća kunića.

Preventiva
Stafilokoke se prenose usled loših uslova života. Zato je prvi način sprečavanja njihovog nastanka besprekorna higijena kaveza i prostorije u kojoj kunić boravi. Prostorija treba da bude provetrena i čista. Kavez treba redovno održavati, menjati podlogu i prati posudice za vodu i hranu. Adekvatna ishrana zajedno sa dodacima u vidu vitamina i minerala su preduslov za jačanje imuniteta kunića.
Pošto stafilokoka najčešće prodire u organizam kroz povrede na koži, treba voditi računa da se kunić ne povređuje.Ukoliko se primeti bilo kakva povreda, treba je sanirati na vreme uz konsultacije sa veterinarom. Ako je do povreda došlo u borbi dva kunića, treba ih odvojiti u različite kaveze. Ukoliko je kavezu sa više kunića jedan oboleo, izolacija bolesnog je neophodna. Nakon izolacije bolesnog kunića , treba proveriti i zdravstveno stanje ostalih kunića i dezinfikovati kavez u kojem su boravili.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPolna zrelost i razmnožavanje kod pasa – kako prepoznati znake teranja?
Sledeći tekstSpirohetoza kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime