Naslovna VESTI PSI DIVNO: Ovo su spomenici u znak zahvalnosti psima, herojima!

DIVNO: Ovo su spomenici u znak zahvalnosti psima, herojima!

0

Spomenici u znak velikih svetskih ličnosti – pisaca, sportista, heroja – postoje svuda u svetu. Međutim, malo ko govori o spomenicima u znak čovekovog najboljeg prijatelja – psa!

U nastavku vam predstavljamo najpoznatija svetska obeležja posvećena čovekovom najboljem prijatelju!

1. JAZAVIČAR LEO

spomenici petface

Bez sumnje i dileme BROJ JEDAN! Bar za nas! Veliki, snažni, razjareni bulmastif nije ga uplašio. Samo snagom svog crca mali umiljati jazavičar stao je u zaštitu desetogodišnje devojčice u pančevačkom naselju Strelište. Na sebe je skrenuo pažnju raspomamljenog psa i ušao u unapred izgubljenu borbu. Uprkos nejakom telu, nije posustao, koštac je trajao dok se njegova vlasnica nije odmakla na sigurno. Dva dana kasnije, uprkos naporima pančevačkih veterinara, napustio je ovaj svet. U junu 2015. godine dobio je spomenik koji će biti samo jedan beleg u vremenu ne samo malom Leu već psećoj odanosti i požrtvovanju.

FOTO: Jazavičar Leo, koji je dao život da bi spasio devojčicu, dobio svoj spomenik!

2. PSEĆA KAPELA 

spomenici petface

Pas planina i pseća kapela jedan je od zaštitnih znakova Sent Džonsberija u Vermontu. Umetnik Stiven Hanek je na svoju inicijativu podigao kompleks kojim dominira kapela posvećena psima. Posle bolesti sa kojom se suočio, Hanek je počeo više da ceni odnos psa i čoveka. Ovaj objekat je ispunjen predmetima i uspomenama vlasnika na svoje verne pratioce. Kompleks ovog umetnika ispunjen je mnoštvom skulptura i figura životinja. Kapelom ipak dominira figura psa predstavljenog kao anđeo, koja je postavljena na krov objekta.

3. EDINBURŠKI BOBI

spomenici petface

Među psima poznatim u gotovo celom svetu je i čuveni Bobi, u čiju čast je podignut spomenik u Edinburgu. Mali škotski terijer proslavio se po tome što je čak 14 godina proveo na grobu svog vlasnika, noćnog pozornika Džona Greja, na lokalnom groblju Grejfrijars Kirkjard. Ovaj pas je svojevrsni zaštitini znak stare škotske prestonice, a mnoga javna mesta se nazivaju po njemu. Bobijeva statua nezaobilazna je stavka u svim vodičima kroz stari Edinburg, a svake godine poštovanje mu oda više hiljada posetilaca ovog grada.

4. HAČIKO U TOKIJU

spomenici petface

Šta reći o čuvenom Hačiku, akiti koji se trajno uselio u srca svih iskrenih ljubitelja pasa. Kao i Bobi, i Hačiko je postao planetarni simbol pseće odanosti posle filma u kome je glavnu ulogu imao Ričard Gir. Izuzetno je dirljiva priča o žutom psu koji je početkom prošlog veka svakoga dana pratio svog vlasnika, profesora Uena do obližnje železničke stanice Šibuja, gde ga je strpljivo čekao da bi se zajedno vratili kući. Druženje je trajalo sve do dana kada se profesor nije vratio kući jer je na poslu doživeo infarkt. Pas, međutim, nije zaboravio svog vlasnika. Svakoga dana dolazio je na stanicu Šibuja i uporno ga čekao. Posle skoro deset godina pronađen je mrtav ispred stanice. Na tom mestu je podignuta bronzana statua psa koji čeka, a tačno mesto gde je godinama čekao obeleženo je otiscima šapa i tekstom o vernom psu. Hačikovi preparirani ostaci nalaze se u Narodnom muzeju nauke u Tokiju.

Podignut prvi spomenik u čast uličnih i napuštenih pasa!

5. POŽRTVOVANI BALTO

spomenici petface

Bronzani spomenik u Central parku u Njujorku posvećen je hrabrom psu Baltu koji je 1925. godine učestvovao u akciji spasavanja meštana grada Noma na Aljasci tokom epidemije difterije. Zbog teških vremenskih uslova do grada su mogli da prođu samo zaprežni psi, koji su iskorišćeni za dostavu lekova. Norvežanin Gunar Kase i njegov sibirski haski Balto prvi su dopremili ampule dragocenog seruma do naselja i tako spasli stotine stanovnika. O ovom podvigu pasa koji su kroz zimsku mećavu vukli sanke do obolelih meštana pisale su novine, a Balto kao pas predvodnik stekao je svetsku slavu. Ovaj simpatični pas spasilac posle akcije je penzionisan, a svoj život u miru i dubokoj starosti okončao je u njujorškom zoološkom vrtu.

6. BEOGRADSKA GABI

spomenici petface

U istoriji zoološkog vrta u Beogradu zlatnim slovima je upisano ime keruše Gabi. Njen spomenik već godinama krasi Vrt dobre nade i izaziva interesovanje posetilaca. Srčana kuja već davne 1986. godine zamalo nije izgubila svoj čuvajući život noćnog čuvara. Blizinu smrti osetila je jedne noći kada je ženka jaguara uspela da pobegne iz kaveza i ubije jelena i divokozu. Čuvar je u tom trenutku zajedno sa Gabi obilazio vrt. Keruša je prva videla jaguara i odmah se bacila na njega. Samo zahvaljujući tome, čuvar, koji kod sebe nije ima oružje, uspeo je da se skloni u kancelariju, odakle je pozvao policiju. Drama je trajala gotovo čitave noći. Policajci su zajedno sa direktorom Vukom Bojovićem pokušavali da nađu načina da uhvate jaguara a da ga ne povrede. Izbora ipak nije bilo. Ustrelili su ga. Gabi su našli teško povređenu, gotovo na samrti. Iako je izgledala beznadežno, posle dugih dana u kojima se borila za život uspela je da preživi. Ubrzo posle ovog događaja, za života, dobila je spomenik na centralnom mestu vrta.

Izvor: magazin Pas

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSTRAŠNO: Žena (63) ubila tek rođene štence, jer je „ljuta što se kuja okotila“!
Sledeći tekstNAJNOVIJA VEST: Vuk Bojović dobija bistu u zoološkom vrtu Beograda!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime