Naslovna PETOPEDIJA PSI ŠTA RADITI KADA PAS POVRAĆA: Ispitajte ispovraćan sadržaj, čekajte i posmatrajte!

ŠTA RADITI KADA PAS POVRAĆA: Ispitajte ispovraćan sadržaj, čekajte i posmatrajte!

0
sta raditi kada pas povraca petface

Bez obzira da li se radi o netoleranciji na hranu ili nekom drugom uzroku koji je vezan za zdravstveno stanje koje se ogleda u povraćanju, vlasnici moraju pokazati mnogo veći oprez. Uzroci povraćanja mogu biti banalni i ne preterano opasni ali mogu biti znak i ozbiljnih stanja koja čak i ugrožavaju život ljubimca. Kako god, kada pas počne da povraća, pobrinite se da postupate u skladu sa sledećim uputstvima.

Ispitajte ispovraćan sadržaj

Prva ideja je da ispovraćan očistite sa poda – ali sačekajte! Naravno da pregled i ispitivanje bljuvotine nije nimalo prijatno – ali što se mora, mora se. Proverite:

Da li je to hrana

Da li je to uglavnom sluz ili žuč

Da li ima belog penastog sadržaja

Da li ima primesa krvi

Da li ima komadića igračaka, odeće ili nekih drugih nejestivih materija

Strane predmete koje pronađete stavite u neku kesicu kako bi ih pokazali veterinaru. Ukoliko možete napravite snimak povraćenog sadržaja ili zapišite što detaljniji opis. Pored toga, zapišite i sve ostale propratne znake kao što su letargija, dijareja ili nešto slično što ćete opisati veterinaru. 

PROČITAJTE I: 

ZAŠTO PAS POVRAĆA: Povraćanje je jedan od najčešćih simptoma mnogobrojnih zdravstvenih problema!

Čekajte i posmatrajte

Posle epizode povraćanja, uklonite hranu i vodu i nekoliko sati posmatrajte ponašanje ljubimca. Ukoliko i pored povraćanja pas nastavi da se normalno i uobičajeno ponaša, možete nastaviti redovno hranjenje posle 6 do 12 sati, u zavisnosti od uspostavljene rutine. Posebno obratite pažnju na druge kliničke znake koji mogu da ukazuju na neki drugi zdravstveni problem. Naravno, ukoliko se povraćanje ponavlja u narednih 2-3 sata, potražite pomoć veterinara.

sta raditi kada pas povraca petface

Hrana i voda

Ukoliko pas ponovo povraća posle narednog obroka, ali se to više ne ponavlja u narednim satima, ponudite psu manju količinu vode. Ukoliko ne povrati vodu, posle par sati mu ponudite skuvan pirinač sa malo piletine. Izbacite svu masnoću iz mesa i naravno sve neka bude neslano i bez začina. Obrok treba biti mali. Ako to pojede i ne povrati, posle sat mu dajte novu malu količinu. Ovo sve ponovite i narednog dana. Ukoliko posle 3-4 dana nema povraćanja, postepeno ga vratite na uobičajenu hranu i pratite reakciju. Ukoliko pas odbija pirinač i piletinu nemojte insistirati i hraniti ga na silu. Pokušajte ponovo za sat vremena, a ako ponovo odbije, sva je prilika da treba potražiti pomoć veterinara.

Nemojte davati lekove na svoju ruku

Lekove protiv mučnine koji su namenjeni ljudima ne treba davati psima bez konsultacije sa veterinarom. Povraćanje u nekim slučajevima može biti korisno jer se organizam oslobađa nekih štetnih materija ili objekata. S druge strane, to može biti simptom nekog oboljenja kod koga upotreba pojedinih lekova može biti kontraindikovana ili štetna.

sta raditi kada pas povraca petface

Potražite pomoć veterinara

Ukoliko vaš pas odbija hranu više od dva dana, uz povremene epizode povraćanja potrebno je potražiti pomoć veterinara. Ukoliko se javi i dijareja nemojte oklevati. Hronično povraćanje, npr. jednom dnevno u dužem vremenskom periodu (desetak dana) zahteva pregled veterinara. Pomoć veterinara potražite i u sledećim situacijama:

povraćanje se ponavlja više puta nekoliko sati zaredom

pas je na lekovima koji mogu izazvati povraćanje

sumnjate da je pas progutao strano telo

pas pokazuje znake letargije i iscrpljenosti

sumnjate da je pas progutao neki otrov

vidite krv u povraćenom sadržaju

pas bolno reaguje na dodirivanje stomaka

pas ima problema sa disanjem

sta raditi kada pas povraca petface

Važna napomena

Ukoliko pas povraća svaki put posle uzimanja vode ili hrane tokom jednog dana odmah potražite pomoć veterinara. To može biti znak gastrointestinalne opstrukcije – prisustva stranog tela u digestivnom traktu ili nekog drugog problema sa crevima. Ova stanja zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDA VAS ČUJEMO: Okršaj vlasnika koji su udomili i onih koji su kupili svoje ljubimce!
Sledeći tekstDA, PSI ZNAJU DA SE SMEJU i ovo su dokazi za to!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime