Naslovna PETOPEDIJA PSI Šta raditi ukoliko automobil UDARI PSA?

Šta raditi ukoliko automobil UDARI PSA?

0
udari psa petface

Ukoliko vam se dogodi da tokom vožnje doživite incident u kome učestvuje pas ili prisustvujete takvoj nesreći budite dovoljno prisebni ali i oprezni da pružite pomoć povređenoj životinji. Naravno, pre toga budite sigurni da ni vama ili saputnicima nije potrebna bilo kakva pomoć. Ma koliko to grubo zvučalo – u ovakvim situacijama ljudi imaju prednost.

  • Kao prvo, bilo da se nesreća dogodila na ulici, seoskom putu ili otvorenom drumu nemojte paničiti i navrat nanos istrčavati iz automobila. Uklonite vozilo van puta ili na ivičnjak – na bezbedno kako ne bi ugrožavalo vašu i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Obezbedite mesto nesreće upozoravajućim trokutom, uključite sva četiri žmigavca i navucite fluoroscentni prsluk. Ukoliko imate saputnike ili su prisutni prolaznici, zamolite ih za pomoć u obezbeđivanju mesta nesreće. Tek tada pristupite pružanju pomoći povređenom psu.
  • Priđite životinji sa krajnjim oprezom. Povređene životinje, u zavisnosti od povrede trpe bol, po pravilu su uplašene i mogu veoma burno reagovati. To uključuje i instiktivnu odbranu sa potencijalno opasnim ugriznim ranama čak i najdobronamernijih osoba koje im pritiču u pomoć. Prvo što treba učiniti jeste da utvrdite da li životinja diše. Ukoliko je živa, idealno je da pozovete službu koja obezbeđuje hitnu veterinarsku pomoć u takvim situacijama. Međutim, budimo realni – u našoj zemlji nema takve službe. Ukoliko imate pri sebi telefonski broj neke veterinarske ambulante, pozovite ih, opišite situaciju i pratite instrukcije koje će vam dati.

JUTROS U ČAČKU: Udario psa kolima i otišao ne osvrnuvši se!

udari psa petface

Ukoliko se radi o kućnom ljubimcu koji je povređen postupci koji slede su nešto lakši za sprovođenje jer je životinja naviknuta na prisustvo i interakciju sa ljudima. Ovi psi su uglavnom već naučeni da očekuju i dobijaju pomoć od ljudi. S druge strane, ukoliko se radi o uličnom psu situacija se komplikuje. Samostalno pružanje prve pomoći i pomeranje povređenog psa  tada baš i nisu dobra ideja.

  • Uvek prvo mislite na svoju bezbednost. Ukoliko pas ne pokazuje izuzetno ozbiljne znake agresivnosti ali čak i ako vrlo mirno prihvata vaše prisustvo, prvo što treba učiniti je da se spreči pokušaj ujedanja. Platnenim trakama, komadom konopca ili nečim sličnim obavijte njuško kako ne bi mogao da je otovori i da vas ugrize. Vodite računa da mu ne zatvorite nosne otvore kako bi mogao nesmetano da diše. Međutim, ako to prouzrokuje ozbiljne probleme sa disanjem obavezno oslobodite psa ovog poveza.
  • Samostalno uklanjanje sa mesta nesreće se nikako ne preporučuje. To može izazvati veći bol pa čak i ozbiljnije povrede pogotovu kada se radi o povredama kičme. Nikako ne vucite psa držeći ga za neki ekstremitet. Ukoliko postoji opasnost od saobraćaja, zamolite za pomoć nekog od prisutnih. Probajte da pronađete neku ravnu, čvrstu podlogu, na nju pažljivo prebacite povređenog, pa tek tada izvršite transport sa puta. Ovu tehniku treba primeniti i ako se odlučite za transport automobilom do veterinarske ambulante, posebno ako sumnjate da se radi o povredi kičme.

Žuću Zemunca je udario automobil i otišao. Onda su mu pomogli OVI MOMCI!

udari psa petface

  • Ukoliko imate prekrivač, ćebe, peškir ili nešto slično, pokrijte psa. Šok koji je doživeo dovodi do pada telesne temperature koji može uticati na rad vitalnih organa koji čak i nisu povređeni. Na ovaj način ćete ga utopliti, ugrejati i smanjitii gubitak energije.
  • Ukoliko postoje vidljive otvorene rane koje obilato i umereno krvare, koristite maramice, peškire, krpe ili sve što može da posluži da izvršite kompresiju (blagi pritisak) na ranu kako bi zaustavili krvarenje.

udari psa petface

Ukoliko niste obučeni za pružanje adekvatne prve pomoći povređenom psu (to su samo veterinari) nikako nemojte improvizovati i primenjivati neke postupke i procedure o kojima ste čitali ili gledali u filmovima. Postupci koje smo vam naveli su sasvim dovoljni da se obezbede potrebni uslovi da potom brzo transportujete povređenog psa u najbližu veterinarsku ambulantu. Tamo će mu se pružiti odgovarajuća pomoć, izvršiti potrebne dijagnostičke procedure i primeniti potrebna terapija. Ako sve ovo učinite, budite sigurni – uradili ste baš ono što je potrebno i moguće.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVEST DANA: Žile, pas nastradale Marije, PRONAĐEN živ i zdrav!
Sledeći tekstUPOZORENJE: Kako zaštititi ljubimca tokom teških vremenskih nepogoda!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime